מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג (צילום: Kevork Djansezian, GettyImages IL)
1:0 לישראל | צילום: Kevork Djansezian, GettyImages IL

האם מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, הרשת החברתית הגדולה בעולם ייאלץ להופיע למשפט בישראל? לפי הוראה של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, בהחלט ייתכן שכן.

ראשית הסיפור הוא כשעורך הדין גיא אופיר גילה בפייסבוק פרופיל מתחזה העושה שימוש בתמונתו. אופיר, כפי שנטען בכתב התביעה שהגיש, פנה לפייסבוק בבקשה להסיר את הפרופיל המתחזה, אך הרשת החברתית לא עשתה דבר בעניין, ולפי כתב התביעה, גם פנייה של משטרת ישראל אליה לאחר שהוגשה לה תלונה - לא הועילה.

עד כאן אין בסיפור יוצא דופן – לרשת החברתית פייסבוק יש מוניטין ידוע של התעלמות מפניות משתמשיה, ואף היסטוריה של התעלמות מצווים של בתי משפט להם היא כפופה, כמו במקרה של בני זוג שדרשו לקבל גישה לפרופיל של בנם שנטל את חייו, בניסיון להבין את המעשה. במשך תקופה ארוכה לא שעתה פייסבוק לאותה הפניה, תוך התעלמות מצו בית משפט אמריקאי שהורה לה לעשות כן.

עורך הדין גיא אופיר
התובע: עורך הדין גיא אופיר

בייאושו, פנה אופיר לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, והגיש תביעה כנגד הרשת החברתית בדרישה להסיר את הפרופיל ולפצותו במאתיים אלף שקלים, כיון שלטענתו, פייסבוק ביצעה עוולה כלפיו, הפירה את זכויות היוצרים שלו בתמונה, ואף הפירה את חוק הגנת הפרטיות באי ההסרה המתמשכת, כמו גם אינה מחזיקה ברישיון לניהול מאגר מידע - בניגוד לחוק, כך לפי כתב התביעה.

העניינים הישראליים של פייסבוק

אך מה עושים שפייסבוק, חברה היושבת בפאלו אלטו, שבמדינת קליפורניה בארצות הברית, נמצאת פיזית מחוץ לתחום השיפוט של מדינת ישראל?

בדין הישראלי ישנה תקנה מיוחדת למקרים כאלה, המאפשרת "היתר המצאה מחוץ לתחום", כלומר, שבית המשפט מרשה להגיש מסמכים משפטיים ולהחיל את סמכות הדין הישראלי גם לגופים הנמצאים מחוץ לתחום השיפוט של מדינת ישראל.

בואו להיות החברים שלנו בפייסבוק

בין הנימוקים שהעלה אופיר בבקשה, הוא שבפייסבוק חברים מאות אלפי גולשים ישראלים, באתר ישנן פרסומות בעברית, והטיעון המעניין ביותר הוא שפייסבוק בעצמה מפרסמת בעברית את "הסטנדרטים הקהילתיים של פייסבוק", הכולל פירוט של אילו חומרים הרשת החברתית מסירה – והפירה לכאורה את הכללים שהיא עצמה פרסמה בעברית.

עוד טען אופיר בבקשה כי לפייסבוק יש עניינים עסקיים בישראל, לרבות חברות ישראליות שנרכשו על ידה (כדוגמת סנפטו), והיא רשמה שורה של סימנים מסחריים בישראל, שנרשמו על ידי משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן. אופיר טוען בבקשה כי עצם העובדה שפייסבוק יושבת פיזית מחוץ לתחומי ישראל, אינו מטה את העניין, וכי ענייניה הרבים בישראל הם אלה שמטים את הכף.

בהחלטה משמעותית, אולי אפילו תקדימית, רשמת בית המשפט המחוזי, השופטת אביגיל כהן קיבלה את טענותיו של אופיר, וכתב התביעה תורגם לאנגלית ונשלח למשרדי פייסבוק שבפאלו אלטו, קליפורניה. כעת תצטרך פייסבוק להגיש לבית המשפט המחוזי בתל-אביב כתב הגנה, וייתכן שאף נציגים מטעמה יאלצו לחצות את האוקיינוס ולהתייצב כאן.

תגובת משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן טרם התקבלה.

>> צפו: הצביע אובמה, המכונה בחרה ברומני