סמס מהחמאס?
השיחות האלה מגיעות ליעדים בישראל במהלך כל השנה, לא רק מהחמאס אלה גם מחברות ששולחות ספאם

מבצע "עמוד ענן" נכנס ליומו השישי והמסרונים מהחמאס ממשיכים לשגע את אזרחי ישראל (כחלק מהלוחמה הפסיכולוגית). משתמשים רבים דיווחו בימים האחרונים שהם קיבלו סמס בעברית עילגת במיוחד הקוראת להם להיזהר מפני תקיפה.

בנוסף להודעות האלה, נפוצה שמועה שהחמאס מתקשר ממספרים משונים (שמתחילים או מסתיימים ברצף של אפסים), זאת על מנת למצוא את המיקום של המשתמש. מי שעונה לשיחה הזאת מקבל ניתוק. שיחה בחזרה לא תעזור, אי אפשר לאתר את השיחה.

החמאס באמת מאתר את מיקומכם?

שיחות לא מזוהות ממספרים כמו 050-0000005 ו-0000 הן לא דבר חדש. הן פשוט קיבלו הקפצה בשבוע האחרון בזכות האגדה האורבנית המשונה שנפוצה ברשת, לפיה החמאסניקים מאתרים את מיקומו של מי שעונה לשיחות האלה.

למי שדואג, אין סיכוי שהחמאס מנטר כך את המיקום או הפעילות שלכם. קודם כל כי אין לו סיבה. מבחינה ביטחונית, אין לחמאס צורך במיקום המדוייק של משתמשי הסלולר הישראלים על מנת לשדר לעברם טילים. טילים כמו סקאד או פאג'ר הם טילים לא מדוייקים, שהכיוון שלהם נעשה אל מטרות גדולות ולא אל מטרות קטנות וממוקדות. לרוב בחמאס ינסו לכוון את הטילים אל מרכזי ערים ואוכלוסיה בעזרת חישובים ומפה פשוטה, ולא אל משתמש אחד שענה לטלפון.

אבל אם גם ההסבר הזה לא מרגיע אתכם, דיברנו עם דורון קורץ, סמנכ"ל ההנדסה והטכנולוגיה של חברת פלאפון: "כשאתה מנהל שיחה עם מישהו אתה לא יודע מה המיקום שלו" אומר קורץ, "אם אתה רוצה לדעת את המיקום שלו זה סוג תקשורת אחרת. זו דרך תקשורת ששמה תקשורת data ואין כל קשר בינה לבין ערוץ התקשורת הקולי. הסמארטפונים שלנו אמנם יודעים לעשות את שני הדברים בו זמנית אבל אלה עדיין אפיקים שונים בטלפון שאינם מתנגשים".

עוד בנושא:
>> ישראלים קיבלו מסרונים מהג'יהאד

>> כך מתנהלת מלחמת ההסברה על מבצע "עמוד ענן" ברשת

קורץ מוסיף: "אם אתה למשל משתמש באפליקציית ניווט כמו waze, המכשיר שולח את המיקום שלך בדרך התקשורת של המידע. אבל אם מישהו מתקשר אלי הוא לא יכול לגשת למידע הזה. אפליקציות, ברגע שאתה ניכנס, הן בודקות את מיקומך בשביל לקבל נתונים. אחרי שמאשרים להן את זה מראש. אבל הנתונים האלה לא עוברים לשיחה מדוברת. אלה שני נתיבים שונים שאין ביניהם קשר.

אם אתה מתקשר למקום כלשהו הרשת עצמה יכולה לדעת בערך מאיפה אתה מתקשר, אבל זה לא מידע שיוצא אל מחוץ לטלפון. הוא נשמר אך ורק בתוך הרשת. זה מידע שמור ביותר. כל הנתונים של השיחות, הסמסים, המיקום, הוא מידע רגיש ביותר. הוא גם מחויב על פי חוק הגנת הפרטיות. יש הרבה מאוד שערים וחסמים כדי להגיע אליו. אין חשש שמישהו מתחבר למרכז הרשת ומצד שני מתנהלים אצלך שיחה לדעת משהו. זה לא מידע שיכול לצאת חיצונית".

והסמסים, איך מצאו מספרים של ישראלים?

זה קשור גם לחיוגים ממספרי ה-0000. מדובר בדרך כלל בחיוגים מחו"ל שאינם מזוהים. המפעילים הבינלאומיים שמקבלים שיחה לא מזוהה משנים את המספר לשיחה שמתחילה לכמה אפסים ושלוש ארבע ספרות.

מדובר בשיחות שמגיעות משירות תוכן שיושב בחו"ל. אין זה אומר שלמי ששלח את הסמס או התקשר היה את המספר האישי של הנמען. העובדה שהם הגיעו למשתמשים ישראלים לא אומרת שהם עבדו עם רשימה מסודרת. השיחות האלה מגיעות ליעדים בישראל במהלך כל השנה, לא רק מהחמאס אלא גם מחברות ששולחות סמסים לשיווק מוצרים. מה שנקרא - ספאם.

ספק התוכן שיושב בחו"ל מפעיל מכונת חיוג אוטומטית שפשוט מחייגת לכל מספר אפשרי עם קידומת ישראלית. לרוב הם מחייגים למספרים שבכלל לא קיימים. נגיד שב-30 אחוז מהמקרים הם כן מגיעים למשתמש. אז אם אתה מחייג למאה אלף, תגיע ל-30 אלף משתמשים אמיתיים".

לסיכום נזכיר, גם בזמן מלחמת לבנון השנייה אזרחים ישראלים קיבלו סמסים מהחיזבאללה, בדיוק באותו האופן. אבל הפעם, מלבד הסמסים, התלוותה גם חרושת שמועות שגויות ברשת החברתית שהבהילה הרבה מאוד אנשים. אז כן, אם אתם מקבלים שיחה ממספר עם הרבה אפסים, יש סיכוי לא רע שתקבלו ניתוק מיד כשתענו. מה שבטוח זה שאין מישהו בצד השני שהרגע גילה את מיקומכם.

>> עשו לייק לפייסבוק של נקסטר ולא תפספסו אף כתבה