מיכל מתוסכלת. היא לקוחה של פלאפון ובכוונה תחילה הצטרפה לחבילת גלישה גדולה של 3 ג'יגה-בייט בחודש - אלא שזה לא מספיק. בצעידות הבוקר היא מאזינה למוסיקה באפליקציית Jango, וכך גם בזמן הנסיעות. "לקראת השבוע האחרון בכל חודש אני מגרדת את התקרה של החבילה", היא מספרת. "לעתים אני עוברת את הנפח, ואז הגלישה מואטת לקצב בלתי נסבל".

נערות משועממות עם סלולרי (צילום: Stefan Gosatti, GettyImages IL)
"תפסיקי, את עוברת את נפח הגלישה החודשי!". אילוסטרציה | צילום: Stefan Gosatti, GettyImages IL

הגלישה נהפכה לשימוש המרכזי שלנו במכשיר הטלפון הנייד, אף יותר מדיבור, אבל מיכל היא עדיין חריגה ומשתייכת לעשירון העליון של צרכני תקשורת הנתונים (data). יש מגוון מחקרים על היקפי הצריכה של תקשורת נתונים בסמארטפונים. אחד מהם הוא של חברת המחקר NPD, שערכה מחקר בתחילת יולי בקרב 1,000 סמארטפונים מבוססי אנדרואיד של לקוחות החברות בארה"ב. מסקנת המחקר היתה שמרבית הלקוחות לא מגיעים לגלישה של 2 ג'יגה-בייט בחודש.

לפי המחקר, הלקוחות הכבדים ביותר היו ברשת T-Mobile, שבה 11% מהלקוחות מגיעים לרף של 3 ג'יגה בחודש, לעומת 4% ו-3% ב-AT&T ובווריזון, בהתאמה.

מה הסיבה להבדלים בהרגלי הגלישה בין החברות? T-Mobile עצמה דיווחה כי לקוחותיה צורכים 69% יותר דאטה מלקוחות ורייזון ו-100% יותר מלקוחות AT&T, מפני שברשות החברה ספקטרום תדרים רחב יותר המספק מהירות גלישה גבוהה יותר, ולכן הלקוחות צורכים יותר תקשורת נתונים. אם זו אכן הסיבה לשימוש המוגבר, הרי שהדבר ממחיש את רמת החשיבות של מכרז הדור הרביעי (LTE) של משרד התקשורת הישראלי, שמתוכנן לסוף השנה.

הנתונים האחרונים שפורסמו לגבי השוק הישראלי מעט ישנים - של חברת פלאפון מסוף 2011. באותה שנה דיווחה החברה כי לקוח ממוצע בעל אייפון צורך 900 מגה-בייט בחודש ובעל מכשיר גלקסי צורך 700 מגה-בייט. באוקטובר 2013 אמר מנכ"ל פלאפון, גיל שרון, כי "לקוח אייפון 5 בישראל צורך בפלאפון 2.5 ג'יגה-בייט בממוצע בחודש". זה אומר שהצריכה של בעלי אייפון ברשת זינקה כמעט פי שלושה בתוך שנתיים.

ואולם זה רק בפלאפון, ורק בעלי אייפון 5. ביקשנו נתונים עדכניים מאריקסון, החברה שבנתה את שלוש רשתות הדור השלישי של חברות הסלולר הוותיקות בישראל. אלה הממצאים: בסך הכל, אם מחשבים את כל המכשירים המחוברים לרשת (טלפונים טיפשים, טלפונים חכמים, טאבלטים ומחשבים), נפח הגלישה הממוצע למשתמש בישראל הוא 1 ג'יגה-בייט בחודש, לעומת 650 מגה-בייט בממוצע העולמי. לגבי סמארטפונים, ממוצע הגלישה הוא 1.5 ג'יגה-בייט בחודש בישראל, לעומת 1.4 ג'יגה בממוצע העולמי.

ישראלים, מתברר, גולשים יותר מהממוצע העולמי. ניתן לקשור את זה גם לאהבת הסלולר הכללית במדינה - הרי גם בדיבור אנחנו מובילים עולמיים, וניתן לקשור את הנתונים לתחרות המוגברת בשוק הסלולר ולירידת מחירי החבילות.

העתיד צופן לנו עוד ועוד גלישה, עם הכניסה ההדרגתית של דור 4 לישראל. באריקסון אומרים כי "הניסיון מראה שהצריכה של תקשורת נתונים ברשתות LTE מכפילה את עצמה ביחס לרשתות דור 3 (HSPA). כך, למשל, בחברת SKT הקוריאנית, נפח הגלישה הממוצע ברשתות דור 3 הוא 1.1 ג'יגה בחודש, לעומת 2.1 ג'יגה ברשת ה-LTE של החברה.

"בנוסף, ה-LTE מהיר יותר 
מ-WiFi ביתי, בעיקר בערוץ העולה, ולכן רואים תופעה של צרכנים המפסיקים לגלוש ב-WiFi, מכבים את החיבור האלחוטי בסמארטפון, ונפח הגלישה הסלולרית גדל בהתאמה. בתגובה, מפעילות הסלולר עוברות מחבילות גלישה ללא הגבלה לחבילות מוגבלות. ראינו את זה גם בקוריאה וגם בארה"ב".

ביום שישי הודיעה ורייזון האמריקאית כי בעת עומס גלישה היא תאט את התנועה ל-5% מהלקוחות הכבדים ביותר שלה - אלה שצורכים יותר מ-4.7 ג'יגה בחודש.

כך תחסכו בגלישה

בעבר, גבו חברות הסלולר סכומים מופרכים על חריגה מחבילת הגלישה. בעקבות התחרות, כיום הן רק מאטות את הגלישה בעת חריגה. עבור הצרכנים שנתקלים בתקרת השימוש, יש כמה דרכים לנטר את נפח הגלישה ועוד כמה שיטות להפחית את הצריכה, כדי לא להגיע לסוף החודש עם הלשון בחוץ. האפליקציה המוכרת ביותר באנדרואיד לניטור דאטה מכונה 3G Watchdog. ניתן להגדיר בה נפחי גלישה והתראות. בכל הגרסאות האחרונות של אנדרואיד ישנו פיצ'ר מובנה כזה בהגדרות המכשיר - Data Usage. הפיצ'ר מפרט את נפח הגלישה הכללי וכן על פי אפליקציות, וכך תוכלו לזהות מי זולל לכם את הבייטים.

במכשירי אפל יש להיכנס לתפריט Settings ואז Cellular, שם ניתן לראות את נפח הגלישה הכללי מאז נרכש המכשיר וכן פירוט היישומים ונפח הגלישה שצרכו. אפליקציות ניטור ל-iOS (אפל) יש רבות, כמו DataMan Next 
ו-My Data Manager.

דרך נוספת לנטר גלישה היא אפליקציות למעקב שימושים וחשבונית שמספקות חברות הסלולר, כמו פלאפון שלי, MyOrange 
ו-MyCellcom. החברות גם אמורות, על פי החוק, להתריע ב-SMS על התקרבות לסיום החבילה - ב-75% ניצול וב-95% ניצול.

הדרך הטובה ופשוטה ביותר לחסוך בחבילת הגלישה היא פשוט להתחבר ל-WiFi: בעבודה התחברו לרשת הארגונית, בבית התחברו לרשת הביתית ובבית קפה אל תתעצלו ושאלו את המלצר מהי הסיסמה לרשת האלחוטית. מפתיע, אבל אנשים רבים לא טורחים לעבור ל-WiFi גם כשיש להם הזדמנות לכך.

יש עוד כמה דרכים לחסוך בחבילת הגלישה. דוד פרסיקו מחברת סים-זול ממליץ על הצעדים הבאים: "אפשר לכבות את האופציה לעדכון אפליקציות באופן אוטומטי (תפריט ה-Settings ב-Play של גוגל מאפשר להגדיר עדכון רק תחת WiFi). אנשים גם מקבלים תמונות וסרטונים בוואטסאפ, וזה יכול להביא לסיום מהיר של חבילת הגלישה. אפשר להמתין עם הורדת הסרטונים עד שמגיעים לרשת WiFi. תוכנת ווייז צורכת 30-40 מגה-בייט בפעם הראשונה שמפעילים אותה, ואז עוד 1 מגה-בייט על כל כ-20 ק"מ נסיעה. שעה של שיחת סקייפ, קול בלבד, שוקלת 30 מגה, ושיחה של שעה בסקייפ עם וידאו תצרוך 80 מגה".

מי שרוצה להעריך את החבילה הדרושה לו, יכול להשתמש במחשבוני תקשורת נתונים המצויים ברשת, כמו Verizon Data Calculator. ניתן להזין בו פרמטרים כמו מספר מיילים יומי, מספר דפי גלישה, שעות האזנה למוסיקה בסטרימינג או זמן ניווט יומי - ולקבל הערכה של נפח הנתונים הנדרש. לפי המחשבון הזה, שימוש יומי של שעה בווייז צורך כ-150 מגה-בייט בחודש, האזנה יומית למוסיקה בסטרימינג צורכת כ-1.8 ג'יגה מהחבילה החודשית. מספיק לדבר 10 דקות בווידאו בטלפון (סקייפ) מדי יום ולהגיע ל-2 ג'יגה בחודש.

ככלל, רצוי להיות זהירים עם וידאו, שהוא הזולל העיקרי של רוחב הפס. זה נכון לגבי סקייפ, סרטונים בוואטסאפ וביוטיוב. על פי אריקסון, 40% מנפח הגלישה כיום הוא וידאו ותחזית היא שהנתון יצמח עד ל-50% ב-2019. גם אודיו צורך בייטים רבים. כל שאר השימושים - ניווט, הודעות, גלישה באתרים - פחות זללנים.

איזו חבילה לבחור?

מרבית החברות מציעות מסלולים של 1 ג'יגה לצרכנים קלים יחסית, מסלולים של עד 3 ג'יגה, שמתאימים למי שמצויד בסמארטפון חדש ועושה הרבה שימושי מדיה, ומסלולים של 5-6 ג'יגה למשתמשים הכבדים ביותר.

מבחינת תמחור החבילות, ביופון, למשל, המחירים לחבילות 1, 3 ו-5 ג'יגה (לאחר תקופת מבצע של שנה) הם 88, 95 ו-115 שקל בחודש, בהתאמה. ב-012 מובייל חבילת 1 ג'יגה עולה 88 שקל לחודש, 3 ג'יגה עולים 92 שקל ו-6 ג'יגה יעלו 98 שקל בחודש. זוהי רמת המחירים בכל המפעילות.

לקוחות 012 מובייל ואורנג' עם מכשירים תומכים יכולים ליהנות מרשת 4G מהירה כבר כיום - והמתחרות יסגרו את הפער בחודשים הקרובים. כפי הנראה, ההצעה הזולה ביותר היא של HOT מובייל, עם 69.9 שקל לחבילת 3 ג'יגה.

באשר לגלישה בחו"ל, נחזור על ההמלצה החד-משמעית שלנו: עלויות הגלישה הסלולרית גבוהות כשרוכשים את החבילה מהחברות הישראליות. לכן, מומלץ להוציא את כרטיס הסים הישראלי לפני הטיסה ולרכוש בחו"ל כרטיס מקומי. כרטיס שמחירו כ-20 אירו במרבית מדינות אירופה יספק חבילת גלישה נדיבה לכמה ימים.

למי שחושש מהחלפת הכרטיס, חבילת הגלישה הזולה ביותר מוצעת בפרטנר - 139 שקל ל-1 ג'יגה במשך 30 יום; חבילה נדיבה יחסית, אם תקפידו על כללי החיסכון.

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker: