מאז הקיץ האחרון מדווחים מדורי הכלכלה על תופעה המדאיגה את המעסיקים: עזיבה מסיבית של עובדים. התופעה הזאת זכתה כבר לכינוי The Great Resignation - ההתפטרות הגדולה. זה קורה בעיקר בארה"ב, אך גם במקומות אחרים בעולם: מיליוני עובדים שיצאו לחל"ת בתקופות הסגר אינם מעוניינים לחזור למשרותיהם וגם עובדים שהמשיכו לעבוד מתפטרים בהמוניהם. בנובמבר דיווח משרד העבודה בארה"ב על מספר שיא של 4.5 מיליון מתפטרים. במקביל, מספר המשרות הפנויות הצטמצם ל-10.6 מיליון בסוף נובמבר מ-11 מיליון חודש קודם לכן. עם זאת, הנתונים של משרד העבודה אינם משקפים עדיין את השפעת התפשטות זן האומיקרון, שם התגלו אתמול כמעט מיליון וחצי מאומתים חדשים.

תמי גולן היא מנהלת משאבי אנוש בחברת Bizzabo, שפיתחה פלטפורמה לעריכת כנסים. בסגר הראשון החברה עברה שבועות קשים כאשר פיטרה כרבע מעובדי החברה, יחד עם זאת כאשר החברה עברה לעסוק בכנסים ווירטואליים, היא גדלה ב-110% בסך העובדים, ורכשה ארבע חברות שונות מרחבי העולם בפחות מחצי שנה.

"מדובר בבעיה אמיתית וקיימת", היא מאשרת. "לאורך המגפה, עובדים שאלו עצמם שאלות לגבי המקום בו הם נמצאים, כמה טוב להם בו וכמה הם מסופקים. הם שינו את אורך חייהם, הבינו שלא הכול זה עבודה ושילבו את הבית יותר ויותר עם חיי העבודה. חלק גדול מאלו שתהו האם בחרו בקריירה הנכונה עבורם, החליטו לחשב מסלול מחדש לאחר הטלטלה שעברו בשנתיים אלה. שנית, מצב השוק מהווה קרקע פורייה להתפטרויות העובדים. הדינמיקה בשוק נוצצת ודרמטית, אנשים מתפתים להצעות מבחוץ כי מרגישים שיש להם מחויבות לנצל את התקופה הנוכחית בה המשכורות הגיעו לגבהים אחרים. המשכורות שחברות מתחרות מציעות יכולות גם להגיע לכפול מהשכר הנוכחי של עובד".

תמי גולן היא מנהלת משאבי אנוש בחברת Bizzabo (צילום: Bizzabo)
תמי גולן היא מנהלת משאבי אנוש בחברת Bizzabo | צילום: Bizzabo

"זה נשמע בנאלי, אבל הדבר הבסיסי ביותר שצריך לעשות כדי לשמור על העובדים הקיימים היא לראות אותם, קודם כל ברמה האנושית, בצרכים שלהם, ביכולת ההתפתחות שלהם ובניהול הקריירה שלהם", אומרת דנה אסא פישר, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת BigID. "יש לנו בחברה תהליכים פנימיים של ניוד עובדים - כל ראשי הצוותים שלנו התחילו כמפתחים בחברה ותמיד נעדיף לקדם מבפנים לפני שנגייס מבחוץ. בנוסף, לעובדים ניתנת האפשרות לעבור לצוות אחר, וכך הם מקבלים מנהל חדש, צוות חדש ופיתוח חלק אחר במוצר עם אתגרים אחרים. עוד דבר שמעסיקים צריכים להבין הוא שהקורונה חוללה מהפכה בעולם העבודה, ורוב העובדים רוצים מקסימום גמישות בבחירה אם לעבוד מהבית או מהמשרד".

דנה אסא פישר, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת BigID (צילום: BigID)
דנה אסא פישר, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת BigID | צילום: BigID

דנה הרדוף, סמנכ"לית משאבי אנוש גלובלית בחברת Logz.io, שפיתחה תוכנה לזיהוי ואיתור תקלות במערכות מבוססות ענן של ארגונים, מתייחסת אף היא לתופעה: "3 מתוך 4 עובדים חושבים על הצעד הבא שלהם לא בתוך החברה. לדעתי, סיבה מספר אחת לעובדים שכן עוזבים היא הזדמנויות אחרות וגדילה אישית. זו תופעה מוכרת, לא רק בארה״ב. אנו מכירים אותה ומנסים לייצר לעצמנו הפרדה אל מול השוק ולייצר סיטואציה בה לעובדים אין מה לחפש בחוץ כי כל מה שיחפשו שם - ימצאו אצלנו. למשל, יש לנו תוכניות מנטורינג וקואוצ׳ינג שמוצעות לכל עובד בחברה".

דנה הרדוף, סמנכ"לית משאבי אנוש גלובלית בחברת Logz. (צילום:  יח"צ)
דנה הרדוף, סמנכ"לית משאבי אנוש גלובלית בחברת Logz.io | צילום: יח"צ

מנגד, בחברת המודיעין העסקי ZoomInfo, המעסיקה מעל 2,000 עובדים רק בארה"ב, לא סבורים שמדובר בגל התפטרויות גדול. "מניסיוננו רוב העובדים שעוזבים עושים זאת כיוון שככל הנראה לא התאימו לתרבות הארגונית בחברה. כן, השוק תחרותי, אבל אנחנו מצליחים לאייש את המשרות הפנויות שלנו", הם טוענים.

ומה קורה בישראל?

שירי וקס, מנכ"לית גוטפרנדס חברת השמה להייטק, מספרת כי בדצמבר 2021 היו לחברה, שמתמחה בתפקידים טכנולוגיים, 300 השמות של עובדים. לשם, השוואה בינואר 2021 היו 200 השמות - עלייה של 50 אחוז. נתון נוסף הוא הגידול העצום במספר התפקידים: כרגע יש לחברה 3,200 משרות פתוחות, כאשר לפני שנה וחצי היו כ-1,500 משרות פתוחות. הממוצע של עזיבת עבודה הוא אחרי שנה ו-8 חודשים - "מהיר מאי פעם".

"הביקוש הגבוה לעובדים מחזק אף יותר את מעמדם של הטאלנטים - בחודשים האחרונים אנחנו רואים כי מועמדים בביקוש גבוה מקבלים לא פחות מ-20-30 הצעות עבודה מדי חודש. מועמד בהייטק מנהל בממוצע 5-7 תהליכי גיוס במקביל מול חברות שונות, ובסופו של דבר מקבל 3-4 הצעות שונות", אומרת וקס. "השכר הממוצע שאנשים מתחילים לעבוד בו כעת הוא 34 אלף שקל. המשכורות עולות - כל מי שחתם חוזה על עבודה לפני יותר משנה, מתוגמל פחות מאשר אם היה מחפש עכשיו עבודה, הוא אנדרפייד בהשוואה למישהו עם ניסיון כמו שלו היום".

שירי וקס, מנכ"לית גוטפרנדס חברת השמה להייטק
שירי וקס, מנכ"לית גוטפרנדס חברת השמה להייטק

ומהן הסיבות לעזיבה? "כדי לאייש 300 משרות, אני מדברת עם 4,000 תוכניתנים מדי חודש", אומרת וקס. "בהחלט רואים, לאורך תקופה ארוכה, שיש עזיבה מאוד גדולה כי אנשים מרגישים שחוקים - העבודה תוך כדי הקורונה יחד עם האילוצים והלחצים גורמת להם לרצות לעזוב. הם מרגישים שה-well being שלהם נפגע, בעיקר הורים עם ילדים בתקופה הזאת. בנוסף, בגלל שהם שחוקים הם רוצים שההיברידיות תגיע לקצה – אם, למשל, החזירו אותם למשרד למשך 3 ימים בשבוע, הם רוצים לעבוד רק מהבית. דברים שפעם לא היו נותנים כמו 80 אחוז משרה – היום כבר מוכנים. בנוסף, פעם ג'וניור היה נחשב כזה ל-3 שנים, היום מישהו אחרי תואר ובלי ניסיון שמרוויח 20 אלף שקל, יכול אחרי שנה וחצי לעבור עבודה ולהרוויח 28 אלף".