אחרי שבחלק הקודם הצגנו את תוכנות חינמיות שיעזרו לכם לגלוש באינטרנט, לדבר, לשתף, להוריד קבצים, לעבד תמונות ועוד, הגיע הזמן לחלק השני והלא פחות חשוב של הכתבה: קבלו את הכלים שיעזרו לכם לעבוד עם המחשב בצורה הכי נוחה, פשוטה, קלה – וזאת שלא תעלה לכם כסף.

מארכבים

אין תמונה
7Zip

את פורמט ה-Zip את מכירים? ואת פורמט ה-Rar? אם אתם משתמשים בשתי תוכנות נפרדות כדי לפתוח את קבצי הארכיב האלה, מגיעה לכם בעיטה. רבים משתמשים עדיין בתוכנות WinZip ו-WinRar כדי לפתוח את סוגי הקבצים הפופולריים האלה, ונאלצים לבזבז את זמנם היקר על מסכי נדנוד מעצבנים. במקום זאת ניתן להשתמש בתוכנות אירכוב חינמיות כמו 7Zip או Zipgenius, המסוגלות לפתוח מספר רב של פורמטים של קבצי אירכוב. אישית, אנחנו מעדיפים את 7Zip החופשית בקוד פתוח, שמסוגלת לפתוח לרוב אפילו קבצי ISO המשמשים ליצירת אימג'ים לצריבה לתקליטורים ולפרוק אותם לתיקייה על גבי השולחן הקשיח.

מנקים

אין תמונה
CCleaner

במהלך העבודה הרציפה במחשב מצטברות בכוננים קבצי זבל רבים הנלווים למסמכים שיצרתם, תמונות שהורדתם ועדכונים שעדכנתם. אין מה להתרגז, זהו פשוט שלב טבעי בחיי המחשב. אבל לא חייבים להשלים עם קיומם של קבצים אלה. CCleaner הוותיקה מנקה את קבצי הזבל, וגם מאפשרת לכם לבחור אם למחוק הגדרות מיותרות שנשמרו בתוכנות בהן השתמשתם. בנוסף, היא מאפשרת לסלק הגדרות ישנות ולא רלבנטיות מקובץ הרג'יסטרי של המחשב, וכמובן לגבות אותו לפני כן. כמו כן, ניתן להסיר תוכנות מהמחשב ולבטל הרצה אוטומטית של תוכנות המופעלות על עליית המחשב.

משחזרים

אין תמונה
Recuva

אחת התקלות שקורות בעת עבודה שוטפת עם המחשב היא שלעתים מוחקים קבצים שלא התכוונו למחוק. תוכנת Recuva מבית היוצר של CCleaner מאפשרת לשחזר קבצים שנמחקו מכונני המחשב, המצלמה הדיגיטלית נגן המדיה הנייד שלכם ועוד. בנוסף, היא מסייעת לשחזר קבצים שהתרסקו באחת מתאונות העבודה הרבות של מעבד התמלילים וורד של מיקרוסופט וכמובן – לוודא שקבצים שאתם רוצים שיישארו מחוקים, לא יצוצו מחדש בעת הפעלה של תוכנה דומה.

בודקים

למרות שהכוננים הקשיחים של היום הולכים וגדלים, לפעמים אין ברירה אלא למחוק קבצים כדי לפנות מקום, ובכן, לקבצים אחרים. אם אתם מורידים קבצי וידאו באיכות גבוהה ובנפח גדול, אתם ודאי מכירים את הבעיה. לא תמיד ברור היכן נמצאים הקבצים שאפשר וכדאי למחוק. Scanner היא תוכנה קטנה וחינמית שסורקת את כונני המחשב שלכם, קשיחים או ניידים, מקומיים או ברשת, ואומרת לכם כיצד הם מחולקים לתיקיות ואילו תיקיות וקבצים תופסים הכי הרבה מקום. המידע מוצג בצורת פאי עוגה קל להבנה. ניתן למחוק את הקבצים ישירות מהתוכנה או לפתוח מתוכה תיקיות רלבנטיות כדי לעשות בהן סדר באופן עצמאי.

מאבטחים

לא כדאי להפעיל את המחשב ללא תוכנת אנטי-וירוס טובה. בניגוד למה שחלק מכם ודאי חושבים, תוכנת אבטחה טובה ממש לא חייבת לעלות לכם כסף. בין שלל תוכנות האנטי וירוס החינמיות כמו AntiVir ו-AVG אנחנו ממליצים דווקא על Avast הצ'כית והנוחה לשימוש, שמעניקה לכם רישיון חופשי לשנה אחת – שבסופה תוכלו פשוט להוציא רישיון חינמי לשנה נוספת. Avast מספקת הגנה בזמן אמת, מקבלת עדכונים אוטומטיים ומאפשרת לתזמן סריקה במועדים קבועים של המערכת.

צורבים

אין תמונה
ImgBurn

לרוב כשרוכשים מחשב חדש הוא מגיע עם צורב תקליטורים, שבתורו מגיע עם רישיון לתוכנת צריבה כמו Nero או דומותיה. במידה ולא קיבלתם רישיון שכזה, או שאתם מעדיפים לחפש תחליף, הכירו את ImgBurn – תוכנת הצריבה לתקליטורי CD ו-DVD היא פשוטה וקלה לתפעול, ומאפשרת להעתיק מידע מתקליטור לתקליטור, מהמחשב לתקליטור, ליצור קבצי אימג' לצריבה מאוחרת, לצרוב קבצי אימג' קיימים ועוד. התוכנה קטנה, קלה ופשוטה מאוד לתפעול.

משרד

אין תמונה
OpenOffice

רובנו כבר רגילים לעבוד עם חבילת היישומים המשרדיים של מיקרוסופט בכל הקשור לעיבוד תמלילים, יצירות גיליונות נתונים ועריכת מצגות, אבל במידה ואתם עדיים לא יודעים, לביל גייטס אין זכויות על הביטוי "אופיס". חבילת היישומים החופשיים OpenOffice.Org נמצאת בשטח כבר כמה וכמה שנים טובות, והולכת ומשתבחת בין עדכון גרסה אחת למשנתה. החבילה הבסיסית כוללת את מעבד התמלילים Writer, גיליון הנתונים Calc, תוכנה לפתיחת ועריכות מצגות בשם Impress וכן כלי לעיבודים גרפיים וכלי לעיבוד מאגרי מידע. התוכנות תומכות כל אחת במגוון רחב של פורמטים של קבצים, ובכללם גם של הקבצים בעלי סיומת ה-X כמו docx מהגרסה האחרונה של תוכנת האופיס של מיקרוסופט.

מתרגמים

אין תמונה
Lingoes

תוכנת המילון והתרגומון הישראלית בבילון היא אמנם מעולה, אבל עולה לא מעט כסף. אם כל שאתם נזקקים לו הוא תרגומון עברי-אנגלי-עברי ואגרון, כדאי לבדוק את Lingoes החינמית, שמשתמש בדיוק באותו מאגר מידע בעברית כמו בבילון. ניתן להגדיר אותה לפעול בעזרת צירוף המקשים Ctrl ולחיצה על כפתור העכבר הימני, או כך שתקפוץ בעזרת הקשה על כפתור קיצור דרך אחר לפי רצונכם.

קוראים PDF

סטודנטית עם לפטופ (צילום: mocker_bat, Istock)
והנה גולשת שקראה את הערכה שלנו והחכימה | צילום: mocker_bat, Istock

אדובי אמנם מספקת את קורא קבצי ה-PDF שלה בחינם, אבל מגרסה לגרסה הוא רק הופך לכבד ועמוס יותר ויותר. Foxit reader היא חלופה חינמית, ותיקה ומוצלחת לתוכנה של אדובי, שלא תעמיס על המערכת שלכם, תאפשר לחפש בקבצי ה-PDF ולפתוח מספר קבצים במקביל באמצעות לשונית באותו חלון תוכנה.

>> למי שפספס את חלק א': התוכנות שיעזרו לכם לשתף קבצים, לדבר באינטרנט ולעבד תמונות