תביעת הענק נגד מטא: החברה נתבעה על ידי עשרות מדינות בארה"ב אתמול (שלישי), כאשר לטענתן הרשתות החברתיות שלה, פייסבוק ואינסטגרם, מזיקות ופוגעות ביודעין בילדים רק במטרה להרוויח.

קולורדו וקליפורניה הובילו תביעה משותפת של 33 מדינות בארה"ב, כך דווח בניו יורק טיימס ובכלי תקשורת נוספים. בית המשפט המחוזי של המחוז הצפוני של קליפורניה אמר כי מטא, בעלת פייסבוק, אינסטגרם, וואטסאפ ומסנג'ר, הפרה את חוקי הגנת הצרכן בכך שנהגה בילדים בצורה לא הוגנת והונתה את המשתמשים לגבי בטיחות הפלטפורמות שלה לצעירים. מחוז קולומביה ושמונה מדינות נוספות בארה"ב הגישו ביום שלישי תביעות נפרדות נגד מטא עם טענות דומות ברובן.

בכתב התביעה המדינות אמרו כי מטא עיצבה את המוצר בצורה מניפולטיבית כדי לגרום לשימוש כפייתי וממושך של משתמשים צעירים בפלטפורמות כמו אינסטגרם. האלגוריתמים של החברה נועדו לדחוף ילדים ובני נוער לתוך "חורי ארנב" עם תוכן רעיל ומזיק, אמרו המדינות, עם תכונות כמו "גלילה אינסופית" והתראות מתמשכות כדי למשוך את המשתמשים הצעירים להשתמש בהן. התובע הכללי האשים את מטא גם בהפרת חוק הפרטיות המקוון לילדים, והאשים אותה באיסוף בלתי חוקי של "הנתונים האישיים של המשתמשים הצעירים ביותר שלה", ללא רשות הוריהם.

בתביעה בת 233 העמודים נכתב כי "מטא רתמה טכנולוגיות חזקות וחסרות תקדים כדי לגרום למעורבות (engagement) וכדי לשאוב ילדים ובני נוער לפלטפורמות שלו, כאשר המניע שלה הוא רווח".

אינסטגרם, instegram (אילוסטרציה: wichayada suwanachun, shutterstock)
אילוסטרציה: wichayada suwanachun, shutterstock

מטא בתגובה אמרה שהיא פועלת לספק סביבה בטוחה יותר לבני נוער באפליקציות שלה והציגה יותר מ-30 כלים לתמיכה בבני נוער ומשפחות. "אנחנו מאוכזבים שבמקום לעבוד בצורה פרודוקטיבית עם חברות בתעשייה כדי ליצור סטנדרטים ברורים ומתאימים לבני נוער עבור האפליקציות הרבות שהם משתמשים בהן, התובע הכללי בחר בדרך זו", אמרה החברה בהצהרה.

זה יוצא דופן שכל כך הרבה מדינות מתאחדות כדי לתבוע ענקית טכנולוגיה על נזקים שנגרמים לצרכנים. התיאום מראה שהמדינות נותנות עדיפות לנושא של ילדים ובטיחות ברשת ומשלבות מאמצים ומשאבים משפטיים כדי להילחם במטא, בדיוק כפי שמדינות עשו בעבר בתיקים נגד חברות ביג טבק וביג פארמה.

"בדיוק כמו שעשו חברות ביג טבק וחברות הטבק בשנים עברו, מטא בחרה למקסם את הרווחים שלה על חשבון בריאות הציבור, ובמיוחד פגיעה בבריאותם של הצעירים מבינינו", אמר פיל וייזר, התובע הכללי של קולורדו, בהצהרה.

מחוקקים ברחבי העולם ניסו לרסן פלטפורמות כמו אינסטגרם וטיקטוק למען בטיחות הילדים. במהלך השנים האחרונות, בריטניה, ואחריה מדינות כמו קליפורניה ויוטה, העבירו חוקים המחייבים את פלטפורמות המדיה החברתית לדאוג לפרטיות ולבטיחות הקטינים באינטרנט. חוק יוטה, בין היתר, יחייב אפליקציות מדיה חברתית לכבות התראות כברירת מחדל עבור קטינים במהלך הלילה כדי להפחית את ההפרעות לשנת הילדים.

הרגולטורים ניסו גם להטיל אחריות על חברות מדיה חברתית בגין נזקים שנגרמו לצעירים. בשנה שעברה חוקר מקרי מוות בבריטניה קבע כי לאינסטגרם הייתה תרומה להתאבדותה של מתבגרת, מולי ראסל בת ה-14, שנטלה את חייה בשנת 2017 לאחר שראתה אלפי תמונות של פגיעה עצמית בפלטפורמה.

מולי ראסל, בת ה-14 מבריטניה, שנטלה את חייה (צילום: twitter)
מולי ראסל, בת ה-14 מבריטניה, נטלה את חייה לאחר שנחשפה לחומרים רבים של פגיעה עצמית באינסטגרם | צילום: twitter

החוקים להגנה על בטיחות הילדים הרשת בארה"ב, לעומת זאת, נתקעו בקונגרס כאשר חברות טכנולוגיה מנסות למנוע את חקיקתם.

בעולם החלו לחקור את ההשפעות המזיקות של אינסטגרם על צעירים לפני מספר שנים, כאשר עלו דאגות לגבי בריונות ברשת ובריאות הנפש של בני נוער.

בתחילת 2021 פייסבוק הודיעה כי היא מתכננת לפתח את "Instagram Kids", גרסה של האפליקציה הפופולרית שלה שתיועד למשתמשים מתחת לגיל 13. הידיעה עוררה התנגדויות בקרב פוליטיקאים מודאגים וילדים.

זמן קצר לאחר מכן, קבוצה של תובעים כלליים מיותר מ-40 מדינות כתבה מכתב למארק צוקרברג, מנכ"ל החברה, בו נאמר כי פייסבוק "נכשלה באופן היסטורי בהגנה על רווחת הילדים בפלטפורמות שלה" ודחקו בחברה לנטוש את התוכניות שלה עבור אינסטגרם קידס.

החששות בקרב הפרקליטים הכלליים התגברו בספטמבר 2021 לאחר שפרנסס האוגן, עובדת פייסבוק לשעבר, הדליפה חקירה של החברה המצביעה על כך שהחברה ידעה שהפלטפורמות שלה מסכנות את בריאות הנפש של בני נוער. פייסבוק הודיעה אז שהיא מפסיקה את הפיתוח של אינסטגרם קידס.

באותו חודש, קבוצה דו-מפלגתית של תובעים כלליים, כולל קולורדו, מסצ'וסטס וניו המפשייר, הכריזה על חקירה משותפת בנושא ההשפעה של אינסטגרם - והשפעות מזיקות אפשריות - על צעירים.

על פי חוקי הגנת הצרכן המקומיים והמדינתיים, התובעים הכלליים מבקשים להטיל קנסות כספיים על מטא. בתביעה הנוספת של מחוז קולומביה, המדינות גם מבקשות מבית המשפט להטיל צו מניעה שייאלץ את החברה להפסיק להשתמש בתכונות טכנולוגיות מסוימות, שלטענתן פגעו במשתמשים צעירים.

משרדי מטא  (צילום: askarim, shutterstock)
צילום: askarim, shutterstock

מטא צפויה להיאבק כדי לבטל את התיק. מר וייזר, התובע הכללי של קולורדו, אמר במסיבת עיתונאים כי הגיש את התביעה משום שלא הצליח להגיע להסדר עם החברה. הוא ציין כי מטא הגישה בקשה לביטול תביעה נפרדת שהגישו צרכנים, המאשימה את החברה בטענות דומות לפגיעה בילדים ובבני נוער.

בנפרד, קבוצה של תובעים כלליים מיותר מ-40 מדינות ממשיכה בחקירה על ההשפעה המזיקה של טיקטוק על צעירים. חקירה זו, שהוכרזה ב-2022, נמשכת.