שדרנית הרדיו הקנדית, קאט קלאגן, התקשתה לשמור על הסוד שהיא הקול הכי מוכר של טיקטוק. חברים ומאזינים שלחו לה אינספור סרטונים מהרשת החברתית הסינית, שבהן משתמשים בהקראת טקסט הממוחשבת וכתבו לה: "שמעת את זה? זה נשמע בדיוק כמוך".

רק לפני כחודש היא יכלה לאשר את התאוריה והעלתה בעצמה סרטון ראשון לטיקטוק, ובו סיפרה: "סוף סוף אני יכולה לספר, זאת אני". הסרטון הפך לוויראלי כמעט מידית, וצבר כבר 45 מיליון צפיות.

@voiceofkat

For a long time I didn’t say a word. But … yes it’s me and yes I have an ongoing awesome relationship with the folks at TikTok. The coolest part for me is watching the creativity & awesome content that people are putting out there using my voice. (Also oddly enough this is my first TikTok)

♬ original sound - Kat

הקול של קלאגן, הידועה בשם "ג'סי" בקרב המשתמשים של טיקטוק, הפך לפופולרי אצל מי שרוצה להעלות סרטונים, אבל לא להשתמש בקול שלו כדי לספר את הסיפור. כל מה שצריך לעשות הוא להקליד את הטקסט שתרצו שקלאגן תגיד, והיא פשוט תקריא אותו בקול מונוטוני אך חינני, לא משנה כמה התוכן עמוק או משמעותי.

"במהלך השנה וחצי האחרונות, זה היה ממש מעניין לראות איך אנשים משתמשים בקול שלי, במיוחד לאור העובדה שיש להם אפשרויות אחרות", אמרה קלאגן בראיון למגזין דה וורג'.

קלאגן הבינה את הפוטנציאל שיש בקול שלה לאחר שמאזינים של תוכנית הרדיו שלה החלו לבקש ממנה להקריא להם קטעים: "נדלקה אצלי נורה, מיד הבנתי שאני רוצה לעשות עוד", סיפרה קלאגן שפתחה את העסק שלה לדיבוב ב-2015.

מאז שפתחה את העסק, קלאגן זכתה להופיע בכמה קריינויות, כולל על תוכן למידה אינטרנטי, סרטוני יוטיוב ופרסומות, אבל היא אומרת שתכונת הקראת הטקסט של טיקטוק היא העבודה הגדולה ביותר שהייתה לה עד כה. "זה בהחלט שונה מכל דבר אחר שעשיתי אי פעם. זה היה ממש ממש מגניב לעבוד עם טיקטוק".

כשהקול של קלאגן הופיע לראשונה בפלטפורמה, המשתמשים לא ממש ידעו איך להגיב אליו. חלק נרתעו מהחינניות שלה, חלק בחנו את הגבולות של מה התוכנה תגיד ומה היא לא תגיד. מדי פעם, פלטפורמת הבינה המלאכותית שעליה פועל כלי הטקסט לדיבור לא יודעת איך לבטא מילה או ביטוי מסוים, ואז היא נשמעת מגוחכת או מצחיקה. למשל כאשר כותבים lol (המונח באנגלית ל-"צוחקים בקול רם"), היא הייתה מקריאה את המילה כ-lawl, מה שגרם לקנדית להכין סרטון בו היא מראה שהיא כן יודעת להשתמש במונח הנכון.

@voiceofkat Yes I know what LOL is. #LOL #tiktok #texttospeech #tts #letsfixthis ♬ original sound - Kat

"בהתחלה, זה היה כל כך מעורב, והיו כמה תגובות שליליות", אמרה קלאגן. "אז הייתי מוכנה לשבת בחיבוק ידיים ולחכות אמרתי לעצמי 'בואו נראה איך אנשים משתמשים בזה'".

קלאגן לא הייתה קול הטקסט לדיבור הראשון של טיקטוק. בשנה שעברה, החברה הסירה את הקול המקורי שלה לאחר שהאמנית מאחוריו, Beverly Standing, טענה שהחברה השתמשה בקולה ללא רשות. היא גם התלבטה עם האופן שבו משתמשים יכולים לגרום לקולה לומר כל מה שהם רוצים - כולל קללות ושפה פוגענית אחרת,  שעלולה לגרום לה "נזק בלתי הפיך". היא הגיעה להסדר עם טיקטוק בספטמבר האחרון, חודשים לאחר שקולה של קלגהאן נוסף לאפליקציה כתחליף.

למרות שמשתמשים החלו כמעט מיד להשתמש בקולה של קלגהאן כדי לומר דברים מטופשים וכמה הערות פוגעניות, היא אומרת שיש לה דרך להתרחק מהתוכן מסוג זה והעובדה שלאנשים יש שליטה מוחלטת בקול שלה.

"בראש אני מבינה שזאת לא אני, מעולם לא אמרתי את זה. אז זה בסדר אם זה מה שאנשים רוצים לעשות בפלטפורמה שלהם, אבל זה בהחלט לא משהו שאי פעם הייתי אומרת", מסבירה קלגאן. "אבל אני יכולה למדר את זה בצורה מסוימת. זאת רק 'ג'סי'... זה החלק בי שחי באפליקציה, אבל זה לא אני אומרת את כל הדברים האלה: אלו יוצרי התוכן שאומרים את זה".

אבל הקול של "ג'סי" לא נועד רק ליצירת סרטונים מהנים. טקסט לדיבור הוא תכונת נגישות חשובה המסייעת למשתמשים עם ראייה לקויה להבין את תוכן הסרטון. יש כרגע כמה אפשרויות שונות של טקסט לדיבור זמינות בטיקטוק, ג'סי היא רק אחת מהן, אבל היא, ללא ספק, הפופולרית ביותר.

"ג'סי בהחלט שונה, וברור שאנשים שומעים את זה, והם משתמשים בה מהסיבה הזו, כי היא שונה והיא אופטימית", סיכמה קלאגן. "אם תאפשרו לג'סי לדבר בשמך ולמענך בסרטונים שלכם, אני מידה לכם, אני שמחה לעשות את זה".