במהלך השבוע שעבר דובר רבות על קריסת “טלגראס”, רשת הפצת הסמים שפעלה על גבי פלטפורמת טלגרם. אולם בזמן שהכותרות התעסקו בעיקר בהיבטים הפליליים והכספיים של הפרשה, נדחקה לצד זווית אחרת ופחות מוכרת של הרשת הפופולארית – הזווית שלפחות אותנו מעניינת לא פחות – הזווית הטכנולוגית.

100 אלף משתמשים קבועים, מאות מיליוני שקלים בשנה, הכנה לפיבוט ותרומה לקהילה

התיאורים המשטרתיים אמנם תיארו את הרשת בשם המתבקש “ארגון פשיעה 420”, אבל מתברר שהרשת התנהלה בדרכים שמזכירות מאוד חברות סטארטאפ וטכנולוגיה, עם פונקציות כמו ניהול מוצר, פיתוח, גיוס כספים ולאחרונה גם צמיחה, השקעה, גיוס מתכנתים והשקה של מוצרים טכנולוגיים חדשים. בנוסף, כמו כל סטארטאפ בתחום הכלכלה השיתופית דוגמת אובר או Airbnb למשל, הפעילה הרשת פונקציות דמויות “שירות לקוחות” וביקורת וניטור של חברי הקהילה שמציעים את שירותיהם, כולל בוט ביקורות על סוחרים ברשת.

שעות ספורות לפני שהמשטרה פשטה על בתיהם של 42 בכירים בארגון, ניהלתי ראיון עם בכירים באגף הטכנולוגי של הארגון: מנהל הפיתוח של הארגון; אחראי תחום הדיגיטל בארגון; מתכנת בכיר והאחראי על הליך המיון של המפתחים – ה-HR אם תרצו של “טלגראס”. השלושה הזדהו כבעלי ניסיון רב בתחום ההייטק בכלל ובתחום אבטחת המידע בפרט, ובעלי ניסיון הן כמנהלי מחלקות בחברות טכנולוגיה והן ביוזמות פרטיות.

במסגרת הראיון, שהתבצע כמובן בצורה מוצפנת ואנונימית בטלגרם, שטחו בפניי הבכירים בטלגראס את תוכניות הצמיחה שלהם, וכיצד הם מתכננים להפוך את הארגון לסטארטאפ צומח מוטה טכנולוגיה. מבלי להיכנס לשאלות בדבר חוקיות המיזם, שאלות שמתגלגלות בימים אלו לפתחו של בית המשפט, טלגראס יכולה היתה בקלות להיחשב כסטארטאטפ בולט ומצליח: תרבות ניהולית של חברת טכנולוגיה, ניהול פרויקטים ועבודה מרחוק של יותר מ-100 עובדים, כשיותר מ-15 אחוזים מכלל העובדים מועסקים במחלקה הטכנולוגית עם תכנון להגדיל את המו”פ עוד יותר ולגייס מתכנתים חדשים, מחזור מכירות של מאות מיליוני שקלים בשנה ו-100 אלף משתמשים קבועים.

פורסם ב-Geektime

עוד ב-Geektime

מתקפל לכל כיס: הסמארטפון המתקפל של שיאומי יעלה חצי מזה של סמסונג
כל מה שצפוי בדור החדש של ה-Airpods

בנוסף, נהנה ה”סטארטאפ” מאפשרות לא דמיונית בכלל של “פיבוט” זריז – למשל במקרה של לגליזציה בישראל – לא תסריט דמיוני על פי הבחירות הקרובות. והיי, כמו כמעט כל בחברות הטכנולוגיה הקפידה טלגראס על “תרומה לקהילה”, וחילקה מדי שנה כ-30 ק”ג של גראס לחולים נזקקים, שידם אינה משגת.

התוכניות היו מרשימות ומפורטות, והעובדה שהן נפרשו בפניי – שעות ספורות לפני הפשיטה המשטרתית – רק מדגישה את ההצלחה של המשטרה בחקירה ובמבצע המעצרים שלה וההפתעה של הפעילים.

“טלגרם – פוטנציאל מהפכני לבמה חברתית”

“טלגראס”, כמו שניתן לראות בתרשים המבני שהפיצה המשטרה, וכמו שמעידים בעצמם המרואיינים, הוא ארגון בעל מבנה היררכי. הדרישות מגיעות מהדרגים הגבוהים ומהן נגזרים הנהלים, התהליכים והמדיניות. על פי הגורמים הבכירים שהתראיינו אלינו, הועסקו בתפקידים השונים בארגון למעלה מ-100 עובדים, כשבחטיבת הפיתוח של “טלגראס” הועסקו מעל ל-15 אנשי מקצוע שהתחלקו לצוותי מוצר שונים: צוות פיתוח אפליקטיבי – שהיה אחראי על פיתוח המוצר הכללי; צוותי תשתיות וצוותי ניהול שהיו אחראיים על הפעילות השוטפת של המערכות הממוחשבות, כולל ניהול סביבות פיתוח לצוות האפלקטיבי, יצירת משימות, איפיון דרישות ופרוייקטים חדשים.בין היתר היו אחראיים אנשי הטכנולוגיה של הארגון על הפעלה של מעל ל-20 שרתים שונים, המשרתים את המחלקות השונות בכלל ואת חטיבת הפיתוח.

“הארגון רואה בפרוטוקול MTProto וביישומו הידוע – טלגרם – פוטנציאל מהפכני לבמה חברתית הנשענת על אינטראקטיביות וחווית משתמש – תוך התחשבות באבטחת המידע ושמירת פרטיות הגולש” הסביר לנו ראש חטיבת הפיתוח של “טלגראס”. “אנחנו שמים דגש על פיתוח בוטים אינטרקטיביים, יצירת תהליכי חיבור בין חברי הקהילה והנגשת מידע מסונן על-פי דרישה בפלטפורמה”.

דגש נוסף, שנבחן בימים אלו ממש – ומוקדם מהצפוי – הוא תוכנית ההמשכיות העסקית, שנועדה לאפשר לארגון “התאוששות מאסון” – דוגמת הפשיטה של המשטרה. בין היתר חשפו הבכירים כי הם מחפשים מתכנתים לצוותי ה-JAVA, צוותי הפייתון וה-DevOps עם יתרון למפתחים עם רקע בפיתוח חווית משתמש, ממשקים ותהליכים.

אתם רוצים לגייס מתכנתים, שרגילים לתהליכי גיוס סטנדרטיים יותר עם קורות-חיים ועמוד גיטהאב, מיונים, ראיונות. איך מתנהל תהליך גיוס בטלגראס?

“בתום שלב ההיכרות הראשוני, מתבקש המועמד להוכיח את נסיונו במשימת פיתוח בסביבת טלגרם – בניית בוט פשוט או כלי שירות טלגרמי, וזאת כדי לבחון את מידת הנסיון, הידע והרצון של המועמד. לאחר הסינון הראשוני, מועברת הבקשה לחטיבת הבטחון של טלגראס, ומתבצע תהליך מיסוך מעמיק על מנת לבחון אמינות, מחויבות וענייניות של אותו מועמד”.

קנאביס במקום תן-ביס

בואו נדבר רגע על שכר. יש לי הרגשה שגם זה לא סטנדרטי – עם תלוש כל חודש. איך המפתחים מקבלים את המשכורת שלהם?

“העבודה נעשית מהבית ועל המועמד לעמוד בדרישות פרוייקטיאליות, כלומר לספק פעילות סבירה כלפי אותו פרויקט אליו צורף. הפעילות מנוטרת על ידי ראשי הצוות ומערכות ניהול פרוייקט. השכר ואופן התשלום מותאם למועמד בהתבסס על היקף תרומתו ותנאי העסקתו… את הכסף מקבלים בסוף החודש במעטפה”.

מעבר לשכר, עובדים בהייטק רגילים לצ’ופרים ולפינוקים. מה אתם מציעים?

“מדובר על סביבת עבודה עתירת קנאביס, שמאפשרת לעובדיה לרכוש את הפרח בתצורותיו השונות בסבסוד משמעותי ביותר”.

איך נעשית בפועל עבודת הפיתוח בטלגראס? עובדים מהבית? נפגשים לפעמים?

“העבודה נעשית מהבית. אחד מהמאפיינים של העבודה בארגון היא כי הזהות הפרסנולית השמית של העובד אינה רלוונטית אלא זהותו על פי יוזר. התקשורת בין העובדים נעשית באופן מוצפן ללא שמתקיימת תקשורת באופנים אחרים. יש במערכת מתכנתים שעובדים עם עמיתהם למחלקה שמעולם לא נפגשו ולעולם לא יפגשו. חיבה והערכה ניתן להעביר גם באמצעים מוצפנים – אין צורך לחבק פיזית”.

מה בעצם הופך את טלגרם לפלטפורמה מאובטחת מספיק כדי לנהל את הפעילות שלכם שיש ספק לגבי החוקיות שלה. אין לכם שום חששות שמתישהו זה ישתנה? יתהפך? שטלגרם תתנער מכם בעקבות צו או דרישה של השלטונות בישראל?

“טלגרם וטלגראס חולקות אידיאולוגיה משותפת בבסיסה – “חייה – ותן לחיות”, בתנאי שאתה לא פוגע באחר. אין לנו חששות שמתישהו זה ישתנה. נזכיר כי הקהילה צמחה וצומחת באופן אורגני וכך גם הארגון. יותר ויותר מבינים כי טלגרם היא הפלטפורמה המתאימה לשמירת פרטיותם”.

החשש העיקרי היה פגיעה מבפנים

הפשיטה המשטרתית העלתה לא מעט שאלות, ובראשן, כיצד הצליחה המשטרה לחדור אל קודש הקודשים של הארגון ולעצור את כל בכיריו, שהתנהלו בחשאיות ובמידור. האם מדובר בעבודה מודיעינית בלבד ועבודה של שוטרים סמויים? האם הצליחה יחידת הסייבר הארצית – שקיבלה קרדיט בהודעת דוברות המשטרה – להתגבר על אמצעי אבטחת המידע של הפעילים?

אז אמנם פייסבוק ישראל קצת עזרה, אבל לפחות על פי הפעילים שראיינו, החשש העיקרי שלהם הגיע מפגיעה מבפנים: “הסיכון הממשי לאבטחת המידע בארגון – מגיע מהאיום שבפנים, כלומר פגיעה בזדון במערכת על ידי חבר מערכת. על מנת להתמודד עם איומים מסוג זה, הפיתוחים מסווגים בהתאם למאפיינים שונים של העובד אשר נקבעים על ידי חטיבת הביטחון של טלגראס”.

עם זאת, ככל הנראה היו מוכנים בטלגראס גם לתרחיש הפסימי מבחינתם של פשיטה משטרתית: “טלגרם מכילה פיצ’רים רבים לשמירה על פרטיות המשתמש, רובם פרקטיים – למשל ׳השמדה עצמית׳ (של הודעות. י.א) אחרי זמן מוגדר, שיחת לקוח-לקוח מוצפנת וסימטרית וכן ניהול חיבורים וסשנים מרובים. מטבע הדברים, סוחרי ומגדלי הקנאביס חשופים לפגיעות, אך המערכת יודעת לפעול גם אם המשתמש אינו מחזיק בטלפון. במקרה הצורך, נוכל לנתק את הסשן הפעיל בטלפון ולמנוע חשיפה של היסטורית הודעות, קבוצות או לקוחות. בקרה זו מצמצמת משמעותית חדירות בלתי רצויות, מקרי עוקץ ועוד״.

כתב האישום טוען: כך פעלה הרשת (צילום: דוברות המשטרה, חדשות)
צילום: דוברות המשטרה, חדשות

פרשנות: מעבר בלחיצת כפתור לסטארטאפ בסגנון אובר ו-Airbnb

ככל הנראה פגעה הפשיטה המשטרתית פגיעה אנושה בטלגראס, ארגון שצמח ללא הפרעה בשנתיים האחרונות והגיע למחזורים מרשימים של מאות מיליוני שקלים, מעל ל-100 מועסקים ישירות, 4,000 סוחרים ברשת וכ-100 אלף משתמשים. אולם מה היה קורה אילו לא הצליחה המשטרה בחקירה שלה?

העולם דוהר לעבר לגליזציה, כשיותר ויותר מדינות מאפשרות צריכה של קנאביס לצורכי פנאי וכמובן לצרכים רפואיים. על פי דוח של ArcView, שוק הקנאביס החוקי יגיע השנה ל-17.1 מיליארד דולר ועם יותר מ-50 סטארטאפים בתחום – ישראל היא מעצמת קנאביס-טק, שמובילה בתהליכי המחקר והפיתוח. באופן מפתיע, אחד הנושאים החמים בבחירות הקרובות הוא נושא הלגליזציה, כשאפילו ראש הממשלה הבטיח לבחון את נושא הלגליזציה.

במקרה כזה, טלגראס, על התשתית שבנתה, היתה יכולה – כמעט בלחיצת כפתור – לבצע פיבוט ולהפוך לשחקן מרכזי בתחום האספקה החוקית של הקנאביס. עם הידע שצברה, רשת המשתמשים והסוחרים, ניהול זירת הסחר שלה וכמובן הטכנולוגיה הייעודית – יכלה טלגראס להפוך ל-Airbnb או לאובר של התחום בישראל – ואולי אף מחוצה לה. אבל לפחות כרגע, התוכניות האלו נראות רחוקות מתמיד.