אפליקציה שלא עושה דבר מלבד להפריע לאפליקציה אחרת. ראיתם פעם דבר כזה? אז הכירו את Safe Spot, שחוסמת ומדווחת להורים על אפליקציית בליינדספוט - האפליקציה של דור רפאלי, שמאפשרת תקשורת אנונימית וזכתה להמון תשומת לב, דיון פורה, הסתייגויות וגם פעילויות אקטיביות.

בליינדספוט (איור: לוגו האפליקציה)
אפליקציית בליינדספוט | איור: לוגו האפליקציה

בין השאר היו פוסטים ויראליים וצקצוקים לרוב, חברי כנסת שדרשו דיון מיוחד או שפנו בבקשה להורדה מחנויות האפליקציות. בנוסף, בשבוע שעבר הודיעה חברת תום, המספקת אינטרנט מסונן, כי חסמה את בליינדספוט.

עכשיו, יש גם אפליקציה למכשירי אנדרואיד שתאפשר להורים למנוע מילדיהם להתקין את בליינדספוט.

איך זה עובד?

Safe Spot עובדת אחרת מהשירות של תום. היא אינה מסננת את האינטרנט, אלא רק את בליינדספוט, ומצריכה פעילות ספציפית. כדי שהאפליקציה תעבוד, על ההורה להוריד אותה למכשיר המבוקש. לאחר מכן היא עובדת בשני אופנים: ראשית, אם הילד מוריד את בליינדספוט ושולח הודעות אנונימיות - ההורה יקבל הודעה במייל. שנית, אם הילד מקבל מסרון המודיע לו כי "מישהו רוצה לומר לו משהו אנונימי" עם קישור להורדת בליינדספוט - דרך ההתפשטות העיקרית שלה - Safe Spot תחסום את הקישור.

אפליקציית Safe Spot
אפליקציית Safe Spot

מלחמה באנונימיות?

יוצרי Safe Spot הם נמרוד בק, אפי מרדלר-קרביץ ורון יוסף. "אנחנו חושבים שאפליקציות כגון BlindSpot מנצלות את המערכות הקיימות לפעילות שמועדת לפורענות", הם מסבירים את תפישתם ל-NEXTER. "אנשים עוד לא מבינים כמה זה חמור. אין לילדים דרך לא לקבל מהם הודעות גם אם אין להם את האפליקציה - אתה יכול לחסום הודעות רק אם התקנת אותה. זה ממש אונס, אין מילה אחרת. הפתרון שלנו פותר את הבעיה ב-100 אחוז. הוא פשוט תוקע להם מקל בגלגלים. הורה שיתקין את השירות שלנו במכשיר של הילד שלו - יודע בוודאות שאותו ילד לא יוטרד, ולא פחות חשוב גם לא יוכל להטריד.

"אנחנו לא תמימים", אומרים היזמים. "אנחנו לא מצפים לכבוש את העולם וגם אין צורך בכך. עניין המודעות יותר חשוב פה מהחסימה הטכנית. הורה שיתקין את האפליקציה על המכשיר של הבן שלו נדרש לקחת ממנו את המכשיר ולבצע פעולות - באקט הזה יש אמירה לאותו ילד שהמכשיר שיש לו ביד הוא מסוכן ושההורה יודע ויכול לעקוב אחריו. עוד סיבה היא להעלות את הדיון שוב בתקשורת. האפליקציה קיבלה באז למשך שבוע וסביר שתיעלם בקרוב, אבל ילדים עדיין יעשו בה שימוש".

אפליקציית Safe Spot
אפליקציית Safe Spot

מה כל כך מעצבן בבליינדספוט?

היזם נמרוד בק אומר כי אין לו בעיה עם אנונימיות, אבל זו צריכה להיות בחירה של שני הצדדים. במקרה של בליינדספוט זה לא כך - האפליקציה מאפשרת לשלוח לכל אדם ברשימת אנשי הקשר הודעה, גם אם הוא לא חלק מהעניין.

אבל אתה בעצם חוסם אפליקציה של מישהו אחר. יש שיאמרו, פותח חזית. זה חסר תקדים.
"מישהו צריך להרים את הכפפה, ואתה יכול להגיד אותו דבר על מסנני פורנו. הם חוסמים אתרים. פה אין רגולציה עדיין, אין בקרת הורים מסודרת. אנחנו (מיועדים) לשלב הביניים, עד שתהיה".

אפליקציית Safe Spot
מייל התרעה להורה על התקנת בליינדספוט בסמארטפון של הילד

בניגוד לפורנו האפליקציה שלכם מיועדת לחסום מישהו מסוים.
"כרגע היא חוסמת את הלינקים ש-BlindSpot שולחת. בהמשך, אם יהיו אפליקציות נוספות, נכניס גם אותן. זו בחירה של ההורה. אנחנו גם לא חוסמים את ההורדה. אנחנו מתריעים להורה".

הם יכולים לעקוף את החסימה שלכם? לעדכן גרסה או משהו? ואז גם אתם תעדכנו?
"בדיוק. בינתיים אנחנו ממש לא אלימים. פשוט חוסמים לינק של השירות שלהם. אנחנו לא רוצים להיכנס למלחמה".

אתם קצת כן אבל, ברגע שחסמתם את הלינק שלהם.
"אין ברירה. אם תהיה מלחמה, לפחות אני מאמין שאנחנו בצד של הטובים".