הסמארטפונים נהפכו לחלק בלתי נפרד מהחיים של רוב המשתמשים ורבים מאתנו מכירים את חוסר האונים כשאנחנו נאלצים להיפרד מהמכשיר מסיבה כלשהי. מחקר חדש שפורסם על ידי אוניברסיטת מיזורי בארה"ב מצא כי משתמשים שנאלצים להיפרד מהטלפון שלהן סובלים מחרדה ממשית ומפגיעה ביכולת הקוגניטיבית שלהם.

בוהים בסמארטפון (צילום: Jose Antonio Sánchez Reyes, Thinkstock)
אל תיפרדו ממנו, בלעדיו אתם חצי בני-אדם | צילום: Jose Antonio Sánchez Reyes, Thinkstock

המחקר התמקד במשתמשי אייפון ולפי החוקרים, משתמשי האייפון צריכים להימנע מפרידה מהאייפון שלהם במהלך סיטואציות יומיומיות שבהם הם נדרשים לריכוז רב - כמו מבחנים, כנסים, ישיבות או השלמת משימות חשובות לעבודה - כי זה עלול לגרום לפגיעה בביצועים הקוגניטיביים.

"הממצאים שלנו מצביעים על כך שהיפרדות יכולה להשפיע באופן שלילי על הביצועים במשימות מנטליות", כתב ראסל קלייטון, מועמד לדוקטורט בבית הספר לעיתונות באוניברסיטת מיזורי שהוביל את המחקר, באתר האינטרנט של האוניברסיטה. "בנוסף, התוצאות מהמחקר מצביעות על כך שמכשירי אייפון יכולים להיחשב כהרחבה של הגוף באופן כזה שאם נפרדים ממנו, אנחנו מרגישים ירידה בתחושת 'העצמי' ומצב פסיכולוגי שלילי", הוא אמר.

במחקר נמצא כי משתמשי אייפון שהופרדו ממכשירם ולא ניתנה להם האפשרות לענות לשיחת טלפון בזמן שפתרו תשבץ תפזורת פשוט, סבלו מעלייה בדופק הלב ובלחץ הדם והם הרגישו חרדה וחוסר נעימות. גם הביצועים שלהם, או מספר המלים שהם הצליחו למצוא בתשבץ, היה נמוך ביחס למשתמשי אייפון ששמרו על המכשיר קרוב אליהם.

הנחקרים לא היו מודעים למטרת המחקר והם סברו שהיא קשורה בבדיקת יעילות של מכשירי לחץ דם חדשים. בהתחלה פתרו הנחקרים תשבץ כשמכשיר האייפון היה מונח לצדם ובפעם השנייה הם נתבקשו להשיב על תשבץ דומה כשהמכשיר לא לידם. בסיום כל שלב נתבקשו הנחקרים לספר לחוקרים מהי תחושתם ומה היתה מידת חוסר הנעימות שלהם בזמן שפתרו את התשבץ. כדי לתרץ את הרחקת המכשירים מהם בזמן פתרון התשבץ, אמרו החוקרים כי הוא גורם לשיבושי קליטה למדי לחץ הדם שהנחקרים חשבו שעומדים למבחן, וכשהמכשירים היו רחוקים, התקשרו אליהם החוקרים בכוונה. החוקרים מצאו פערים משמעותיים ברמת החרדה של הנבחנים בין שני השלבים.

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker: