זה יכול להגיע בתגובה לכל דבר שישראלים מעלים לרשת: פתאום, משום מקום, יצוץ מגיב בשפה זרה שיכתוב דברי נאצה נגד ישראל בפרט ויהודים בכלל. בשבוע שעבר זה קרה אחרי המשחק בין מכבי תל-אביב לפ.צ באזל השווייצרית: גולש בשם אליה רוטיו, שלפי הפרופיל שלו הוא פיני-אמריקאי, הגיב לסטטוס השמחה בדף הפייסבוק הרשמי של מכבי במלים: "היטלר צדק, יהודים מטונפים".

אוהדי מכבי לא נשארו חייבים והחלו לענות לו, כאשר חלקם מדווחים עליו במקביל לפייסבוק, במטרה להביא להסרת התגובה האנטישמית ואולי אף לחסימתו של רוטיו. אלא שלא עבר יום והגולש שמי וקנין דיווח בקבוצת הפייסבוק "אין עניין לציבור", העוסקת בביקורת על הטיות שמאליות בתקשורת הישראלית, כי פייסבוק דחתה את תלונתו על התגובה.

בתמונה שצירף וקנין לפוסט ניתן לראות כי לפי פייסבוק, התגובה של רוטיו, עליה דיווח כ"הצגת דברי שטנה", "אינה מפרה את כללי הקהילה" - במלים אחרות: פייסבוק לא חושבת שיש בעיה לכתוב שהיטלר צדק ושהיהודים מטונפים. האם מדובר בתקלה? נכון לשעות הבוקר ביום רביעי, התגובה עדיין קיימת בקבוצה אבל גורמים בפייסבוק אומרים כי העניין בבדיקה.

בסטנדרטים הקהילתיים של פייסבוק כתוב: "פייסבוק מסירה דברי שטנה, הכוללים תוכן שתוקף אנשים ישירות על בסיס: גזע, מוצא אתני, מוצא לאומי, השתייכות דתית, נטייה מינית, מין, מגדר או זהות מגדרית, או נכויות או מחלות קשות". עוד מצוין כי "כמו לגבי כל הכללים שלנו, אנחנו סומכים על הקהילה למסירת דיווחים על תוכן כזה".

באופן טבעי, הדבר העלה את חמתם של משתמשים, שקבלו על חוסר הרגישות של פייסבוק מול אנטישמיות. הדבר אף עורר תהיות באשר לכל ההתמודדות של הרשת החברתית עם תלונות על הסתה ברשת. בכל מקרה כזה בחברה חוזרים על הטענה כי כל תלונה על תוכן נבדקת על ידי אדם הדובר את השפה בה נכתב התוכן המדווח, אך בפועל חושדים רוב הגולשים כי הדבר היחיד שקובע האם תוכן יוסר הוא מספר התגובות. הדבר בלט מאוד בזמן "צוק איתן", כאשר גולשים מימין ומשמאל דיווחו ללא הפסקה על דיווחים שביצעו ונענו בתשובות מסוג "תלונתך התקבלה אך התוכן לא עובר על החוקים", וכיצד רק לאחר שמאות מחבריהם דיווחו על אותם תכנים הם הוסרו.

תגובת פייסבוק: "עם יותר ממיליארד משתמשים, פייסבוק העמידה מערך כללים אוניברסלי להתנהגות ברשת החברתית, הנודע בשם הסטנדרטים הקהילתיים של פייסבוק. עם קהילת משתמשים המגיעה ממגוון רחב של מדינות, תרבויות וגזע, לעיתים אנו נתקלים בפוסטים מטרידים ופוגעניים.

"במטרה לאכוף סטנדרטים אובייקטיביים שחשובים לפייסבוק, אנו נסיר תוכן מדווח אם הוא מפר את כללי השימוש, למשל, כאשר תוכן הופך לאיום ישיר וממשי. יחד עם זאת איננו מסירים תוכן רק משום שהוא פוגעני. ניתן לדווח על תוכן מפוקפק לפייסבוק באמצעות הלינק המצוי ליד כל פוסט או עמוד. צוות מיומן של מומחים בודק כל דיווח ומסיר תוכן שמפר את הכללים. מומחים אלו עובדים מסביב לעולם במגוון שפות, לרבות עברית, באופן שמספק מענה 24/7 לכל דיווח".

עדכון 14:46: התגובה הוסרה מהעמוד.