ירון קיבל הודעה לוואטסאפ באנגלית ממספר שלא ראה אותו קודם, כביכול מבחורה עם חזות אסייתית בשם נינה. בהודעה נכתב: "היי ג'וד, אני נינה. זוכר אותי? עזרת לי ב-2017 עם מספר טלפון, אמרת שאגיד לך כשאני מגיעה לישראל".

"אז אני לא ג'וד... מה זה העוקץ הזה?", שאל את עצמו ירון. הוא התלבט האם להתכתב עם מי ששלח את ההודעה ולהבין מה הוא מנסה לעשות או פשוט להתעלם. במקרה הזה התשובה היא פשוטה – עדיף מיד לדווח על המספר לוואטסאפ ולחסום אותו. לא להגיב בשום צורה, כדי לא להיכנס ל"רשימה" של הנוכלים כמי שיכול ליפול בפח.

"ברור שזה עוקץ ניגרי (שמטרתו לבנות אמון ואז להוציא מהקורבן כספים), והוא מוגדר כעוקץ רומנטי. 7+ היא קידומת של רוסיה ובתמונה רואים דוגמנית אסייתית", מסביר דולב בן יקר, מומחה לעוקצים ברשת. "הם שולחים אלפי פניות כאלה ליום. מי שמגיב מתחילים לפתח איתו שיחה, בערך חצי אחוז מכל אלה שהם שולחים להם את ההודעה הזאת יגיבו ויתקדמו לכיוון התוכנית שלהם – שהיא העברת כספים".

לדבריו, "זה מאוד חשוב לדווח על הודעות כאלו, כי אחרי הדיווח, התוכן של ההודעות עובר לוואטסאפ ואז הם חוסמים את המספר".

עוקץ נוסף שפורסם ברשת ניסה להוציא מישראלי קוד בן 6 ספרות, ככל הנראה כדי לפרוץ לחשבון הוואטסאפ שלו – המצריך הזנת קוד של 6 ספרות.

מי שכתב את ההודעה – ממספר עם קידומת ישראלית כביכול, ידע את שמו הפרטי, והתחזה ל"מור מפייסבוק ישראל". אותה "מור" כתבה: "היי כאן מור מפייסבוק ישראל. זיהינו כי התרחשה כניסה לכתובת הפייסבוק שלך ממכשיר אייפון 8. האם זה אתה?".

לאחר שענה בשלילה, כתבה. "אני מבינה. הייתה כניסה כזאת. בגלל המצב השירות שלנו מיואש ופעיל 24/7 לשירותך. תרצה שנאבטח לך את החשבון?". כשענה שהוא לא יודע מה זה אומר, היא ענתה: "אשלח לך כעת קוד". ברגע שהוא הבין שמדובר בניסיון עוקץ, הוא לא שיתף פעולה ודיווח על המספר לוואטסאפ.

הדבר הראשון שמעורר נורת אזהרה באשר להודעות האלו הוא שאם תתבצע באמת כניסה חשודה לחשבונכם בג'ימייל, פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר וכל רשת אחרת – אתם תקבלו הודעה למייל שלכם על כך, שבה ישאלו האם נכנסתם ממחשב או טלפון אחר. כלומר, אין שום סיכוי שנציג מפייסבוק או אינסטגרם יודיע לכם על כך בעצמו במייל או בוואטסאפ, אלא רק באמצעות הודעה אוטומטית מהשירות.

דבר שני, הפתרון הכי טוב למנוע פריצה לוואטסאפ על ידי השגת הקוד שלכם הוא לעשות אימות דו שלבי לחשבון. כך תעשו את זה.

ניסיון עוקץ נוסף לישראלית שקרה השבוע הוא הודעה בוואטסאפ שקיבלה בעברית – ממספר עם קידומת ישראלית, ובו נכתב לה: "בוקר טוב מה המצב?". לאחר שענתה לה, "בסדר", היא חיפשה את תמונת הפרופיל שלה שנראתה "מהונדסת מדי" בגוגל תמונות.

ברגע שאיתרה אותה והבינה שמדובר בתמונה שנלקחה מהרשת, כלומר – לא בן אדם אמיתי, היא מיהרה לחסום את המספר. לבדוק את תמונת הפרופיל שלי מי שמדבר אתכם ברשת – זו תמיד דרך טובה לעלות על מתחזים, גם כשזה באפליקציות היכרויות או ברשתות חברתיות אחרות. איך עושים את זה? שמרו את התמונה החשודה וכנסו לגוגל תמונות, שם תעלו את התמונה ותוכלו לחפש אותה ברשת.

>> איך לא ליפול לידי נוכלים וכיצד להימנע מהונאות באינטרנט?