@samaimanar

♬ original sound - mariamsayeddd

מה קורה במצרים? בית המשפט המצרי הטיל בשבוע שעבר עונשי מאסר על שש נשים בגין "הסתה להתהוללות ברשת החברתית טיקטוק". על חמש נשים הוטלו בשבוע שעבר (שני) שתי שנות מאסר, כשביום חמישי האחרון הוטלו שלוש שנות מאסר על מנאר סאמי, כוכבת טיקטוק נוספת שנעצרה בתחילת החודש.

סאמי, שנעצרה בתחילת חודש יולי, היא כוכבת הטיקטוק השישית שנשלחה לכלא בעקבות השימוש באפליקציה. מאז חודש אפריל נעצרו שתיים עשרה נשים לפחות בגין פרסום סרטונים שלהן רוקדות ושרות. כולן הואשמו בהסתה להוללות, בהתנהגות לא מוסרית וב"חילול ערכי המשפחה המצריים"; כולן נהגו לפרסם סרטונים שלהן רוקדות ועושות ליפסינק; סרטונים שלא היו זוכים לתשומת לב מיוחדת בכל מדינה מערבית. 

מדובר במבצע רחב היקף שעורכות הרשויות במצרים נגד משפיעניות ברשתות החברתיות, שמהוות "איום נגד המסורת והמוסר החברתי". זאת, בהתבסס על חוק פשעי הסייבר שעבר במדינה בשנת 2018. מלבד עונשי המאסר שלהן, הוטלו עליהם קנסות בגובה 300,000 לירות מצריות (כ-64,200 שקלים).

אחת מאותן הנשים שעונשן נגזר בשבוע שעבר היא חנין חוסאם בת ה-20, סטודנטית לארכיאולוגיה באוניברסיטת קהיר, שנעצרה ב-23 באפריל אחרי שסיפרה ל-1.2 מיליון עוקביה כי הם "יכולים לעבוד מהבית ולהרוויח כסף באמצעות שיחות עם זרים בשידור חי" באפליקציית Likee הסינגפורית. התביעה האשימה אותה בסחר בבני אדם, בהדחה לזנות ובהסתה של צעירות לביצוע מעשים לא ראויים ברשת. השניה היא מוואדה אל-אדהם בת ה-22, בתו של איש משטרה לשעבר, שצברה 3.2 מיליון עוקבים בטיקטוק וידועה דווקא בסרטונים הסטיריים שפירסמה. שלוש נשים נשים נוספות נעצרו בחשד שסייעו להן לתפעל את החשבונות שלהן.

@haniinhossam11

مساء النقصعيد ميلادي كمان كام ساعة مفيش كل سنة و انتي طيبة❤️##هرم_مصر

♬ original sound - haniinhossam11

בחודש מאי נעצרה גם מנה עבדל-עזיז, בת 17, שהעלתה סרטון לטיקטוק עם חבלות ובו חשפה שנאנסה על ידי קבוצת גברים. היא נעצרה יחד עם ששת תוקפיה, והואשמה ב"הסתה להוללות וחילול ערכי המשפחה". בסוף חודש יוני נעצרה אושיית טיקטוק נוספת ומפורסמת, רקדנית הבטן סאמא א-מאסרי. בית המשפט גזר עליה שלוש שנות מאסר וקנס של 300 אלף לירות מצריות. א-מאסרי נעצרה גם בשנת 2014 אחרי ש"לעגה לאיסלאם".

סמא אל-מרסי, רקדנית בטן מצרית (צילום: סקיי ניוז)
רקדנית הבטן סאמא א-מסרי. שלוש שנים בכלא | צילום: סקיי ניוז

"נשים צעירות ממעמד הפועלים מואשמות ב'חילול ערכי המשפחה' ונאסרות בגלל ריקודים בטיקטוק, בזמן שגברים צעירים ואמידים, שסיממו נשים, אנסו אותן וצילמו אותן, מסתובבים חופשיים ולא מואשמים בחילול אותם ערכים", מחתה בטוויטר מונה אלטאהאווי, פעילה פמיניסטית בכירה במצרים. "הנשיא א-סיסי היה ראש המודיעין הצבאי במרץ 2011, כשהצבא תקף אקטיביסטיות וערך להן בדיקות בתולים. זה מסע הצלב המצרי נגד נשים בטיקטוק: המדינה אוכפת חוקי מוסר מיזוגניים, וברחוב מריעים למעצרים ולחוקי המוסר שמופנים בעיקר נגד נשים וחברי קהילת הלהט"ב", כתבה.

"מנוקדת מבט איסלאמית, העיסוק במראה חיצוני, בגשמיות ובחומרנות נתפסים כמנוגדים לערכי המשפחה. היריבים הנוכחיים של המשטר במצרים הם האחים המוסלמים, שרוצים להוביל איסלמיזציה. מאוד חשוב למשטר להוכיח שגם הוא שומר על ערכי הדת והאיסלאם, כדי להראות שהמאבק מול האחים המוסלמים הוא לא מאבק בין חילונים או 'אתאיסטים מופקרים' לבין מוסלמים טובים", אמר בשיחה ד"ר אופיר וינטר, עמית מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי, בשיחה עם NEXTER. "המאבק הוא בין 'מוסלמים טובים' לבין אנשים שלקחו את האיסלאם למקומות רדיקליים. לאורך השנים, המשטר מפעיל סנקציות ורדיפה נגד אתאיסטים, למשל, או כל מני קבוצות שחורגות מהמוסר האיסלאמי, וכך הוא ממקם את עצמו בשביל הזהב. יכול להיות שיש כאן ניסיון לשרטט קו אדום כדי להוכיח את יכולותיו של המשטר להגן על ערכי המשפחה".

במסגרת חוק פשעי הסייבר שעבר במדינה באוגוסט 2018, מצרים מטילה צנזורה חריפה על הרשתות החברתיות; מאז שנחקק, נעצרו עיתונאים, בלוגרים ואזרחים שהביעו ביקורת על הנשיא א-סיסי, ונחסמו 500 אתרי חדשות לפחות. הרשתות החברתיות נותרו פתוחות, אך חשבונות עם אלפי עוקבים נתונים גם הם לאותם כללי הצנזורה. "גם חשבונות עם מספר גבוה של עוקבים צריכים לקחת בחשבון שינקטו נגדם בסנקציות אם לא יעמדו בחוקים", מסביר ד"ר וינטר. "זכויות האדם הוגדרו בצורה קצת אחרת תחת המשטר הנוכחי. מבחינת המשטר, יציבות בטחונית, כלכלית, בריאותית וחינוכית קודמות לחופש הביטוי, לפלורליזם או לדקמורטיה. זה כרגע סדר העדיפויות במצרים".