ביום יום קרן הוד, מייסדת ומנכ״לית ארגון WE - Women Entrepreneurship, מלווה נשים יזמיות בדרך אל עבר הקמת סטארטאפ מצליח ומדריכה אותן לגבי מתי ואיך כדאי להן לגייס כספים והשקעות. עם זאת, היא בעצמה מעולם לא גייסה כסף למיזם שלה, והיא גם לא מתכוונת לעשות זאת בקרוב.

הוד (30) מרמת גן, גדלה יחד עם שתי אחיותיה, במקור בהוד השרון. "ההורים תמיד גרמו לכל הבנות בבית להרגיש שאנחנו יכולות לעשות הכל. התייחסו אלינו באופן שווה. לא הייתי מודעת להבדלים בין גברים ונשים. לא היו קונים לי ברביות, היו מביאים לי מיקרוסקופ והייתי חוקרת אתו דרך העדשה. הייתי גם עוזרת לאבא שלי להרכיב ארונות ולכסח את הדשא. גדלתי בהרגשה שאני יכולה הכל ושאין תקרת זכוכית", היא נזכרת בשיחה עם mako. בהמשך, זה היה רק טבעי עבורה להרחיב בתיכון מקצועות ריאליים, אך שם היא נתקלה בקושי על רקע מגדרי לראשונה: "אני זוכרת שפרשתי ממגמת פיזיקה כי הייתי הבת היחידה בכיתה. זה משהו שהפריע לי ולא רציתי ללמוד. המורה עודדה אותי להחליף מקצוע לספרות, כי זה הרי הכי מתבקש שיגידו את זה לבת".

אחרי שירות כקצינה ביחידה 8200 היא השלימה תואר בהנדסת תעשייה וניהול באוניברסיטת בן גוריון. "אני ושתי האחיות שלי גם מהנדסות. יצא שכל הבנות הלכו ללמוד הנדסה. ראינו את זה בבית, אבא שלנו גם מהנדס, וכאמור לא ראינו הבדל בין בנים לבנות. שאפנו והתחברנו לזה, וגם הכווינו אותנו לתחומים האלה. לא אמרו לנו אף פעם מה לעשות אבל איכשהו, כולנו נכנסו לתחום", היא מספרת. 

באוניברסיטה היא מצאה מטרה חדשה - לקדם נשים לתוך תעשיית ההייטק. "השתתפתי בתוכנית הדגל של היזמות באוניברסיטה בשיתוף גוגל. הדבר הראשון ששמתי לב אליו זה שרוב, אם לא כל המנטורים והמשתתפים בה, היו גברים. זה החזיר אותי לזיכרון של הילדה שפחדה ללמוד פיזיקה כי כולם היו בנים מסביב. התחלתי לחקור וראיתי את הנתונים המזעזעים - רק 8 אחוזים מהיזמים הם נשים, רק 2 אחוזים מההון שמגויס לסטארטאפים הולך לנשים. כמו כן, רק 10 אחוזים מהשותפות בקרנות הון סיכון הן נשים. הבנתי שיש פה בעיה אמיתית ורציתי להתחיל לעשות משהו בסביבה הקרובה שלי לגבי זה".

כך נולד ארגון WE - Women Entrepreneurship, אותו הקימה הוד. "הרעיון היה להקים תכנית יזמות רק לנשים. לפי הנתונים, רק 13 אחוזים מהמגישים לתוכניות יזמות ואקסלטורים בישראל הן נשים, כלומר מלכתחילה הן לא מגישות מועמדות. פתחתי תכנית יזמות ובלי יותר מדי פרסום היו כבר 50 נרשמות", היא נזכרת, "זה היה מדהים לראות את זה והבנתי שיש פה משהו שעובד. מחקרים מוכיחים שנשים מרגישות בטוחות יותר בסביבה של נשים אחרות, וזה חלק מהעניין".

WE - Women Entrepreneurship (צילום: פרטי)
בוגרות הקורס של WE - Women Entrepreneurship | צילום: פרטי

אחרי 3 מחזורים שעברו בהצלחה, היא החליטה להרחיב את התוכנית. "ראיתי את ההשפעה והאימפקט ואת כמות הנרשמות שגדלה, אז החלטתי לפתוח את התוכנית לעוד מוסדות אקדמיים", מספרת הוד. "בהתחלה התרחבנו לקמפוסים נוספים ברחבי הארץ, ואחר כך גם לארצות הברית. פתחנו גם סניף כללי שמיועד לא רק לסטודנטיות לאור הביקוש והרצון להגיע לקהל רחב יותר. גם בקהילת הבוגרות שלנו הנשים ממשיכות לקבל הזדמנויות, כמו השתתפות באירועים, כנסים ושיתופי פעולה עם גופים גדולים".

אז מה בעצם עושים בתוכנית? "המטרה שלי היא קודם כל חשיפה לעולם היזמות. מי שנרשמת ומתקבלת לאחר תהליך של מיונים, לא חייבת שיהיה לה רעיון או מיזם באותו הרגע. היא יכולה לבוא ולהקים מיזם בהמשך או פשוט להשתמש בכלים שלנו, אנחנו לא מחייבים שום דבר. אנחנו לומדים איך להקים מיזם מא' ועד ת', החל מאיך לחשוב על רעיון, לבצע מחקר שוק וליצור תוכנית עסקית, ועד לאיך לעשות נטוורקינג, איך לגייס כסף ממשקיעים, איך לעשות פיץ' ולהציג מיזם בפני משקיעים וקהל", היא מתארת. "הכלים האלה הם ידע, היכרות עם עולם היזמות שמביאה בסוף לתחושת ביטחון. אנחנו מכסות להן את כל הידע הנדרש וגורמות להן להרגיש שהן מכירות את העולם הזה. אנחנו עוטפים אותן בקהילה איכותית שתעזור להן להצליח, עם הדוברים והדוברות הטובים ביותר".

"הוספה של משקיע חיצוני לא תמיד שומרת על מכלול האינטרסים של היזמים"

מתוך שלל המחזורים בתוכנית נוצרו כבר מספר חיבורים מעניינים בין יזמיות, שהצליחו להקים יחד חברות ולגייס. כך למשל אחת הפאונדריות של הסטארטאפ elvy.ai, המסייע לאנשים לישון טוב יותר, היא אור הראל, שהשתתפה בתוכנית של הוד. החברה גייסה עד כה מיליון דולר בסיבוב ראשוני (פרה-סיד). הסטראטאפ Feminai שעוסק בפיתוח בדיקות לאבחון סרטן השד כולל 3 נשים מהתוכנית של הוד - ⁠קרני אילן, שני קליין אנטמן וגל ינוקא. הסטארטאפ הוקם בשנה שעברה וגייס כמה מאות אלפי דולרים. גם Tweaks, חברה ששמה למטרה להקל על תכנון בנייה, הוקמה בשנת 2022 ע"י בוגרת התוכנית ליאור קנטור יחד עם טלי גוטליב וליאור פוגרבינסקי.

אז למה למרות ההצלחה של הבוגרות שלה – הוד בוחרת דווקא שלא לגייס כסף לחברה שלה בעצמה? "התחלתי את המיזם בתור סטודנטית ולא ידעתי כמה מהר הוא יתפתח. בשנה הראשונה, כשהקורסים התקיימו רק במסגרת הקמפוסים באוניברסיטאות, ניהלתי את הארגון במקביל לעבודה כשכירה וכשהחלטתי להפוך את המיזם לארגון פרשתי ממקום העבודה. במשך יותר משנה לא משכתי משכורת. עסקתי יום ולילה ביצירת קשרים חדשים עם דמויות מפתח בתעשייה, בבניית התוכן המקצועי, בפרסום ושיווק ועוד. לאורך כל הדרך האמנתי מאוד במה שאני עושה ובניתי חזון. לשמחתי, פגשתי שותפים לדרך שתמכו בי. בניתי מודל עסקי שבו אני מציעה שירות איכותי, שיש לו שוק מספיק גדול, והתוצאות דיברו בעד עצמן. מהר מאוד הקורסים התמלאו והצלחתי להפוך את המיזם לרווחי ללא השקעה חיצונית. העובדה שעבדתי ללא משקיעים חיצוניים אפשרה לי לממש את החזון שלי מבלי להתחשב באינטרסים חיצוניים, ואני מברכת על כך". 

לא תמיד גיוס והוספת משקיע חיצוני הוא הדבר הנכון לסטארטפים, טוענת הוד. "הוספה של משקיע חיצוני לא תמיד שומרת על מכלול האינטרסים זהה לאלו של היזמים, ואסור לשכוח את זה. כיום קצב הצמיחה שלנו בארץ ובחו"ל עומד ביעד שהצבתי ולכן אין לי צורך להכניס משקיעים חיצוניים. אני גם חייבת להדגיש שכיום לא מדובר בפיתוח טכנולוגי, מה שבדרך כלל דורש השקעה ראשונית גבוהה, ולכן זה מאפשר לי לשמור על גמישות בפן העסקי-כלכלי. הארגון של WE מתרחב כל הזמן לכיוונים חדשים וייתכן שבעתיד יקבל תפניות שונות שידרשו השקעות גבוהות יותר, ככה שאני לא פוסלת פנייה למשקיעים, כמובן כל עוד המטרה נשארת זהה - קידום נשים בעולם היזמות ומתן כלים להקמת מיזם". 

אז מתי נכון לגייס השקעה ומתי לא? "אני לא נגד השקעות, להפך, אני חושבת שאם יש לך רעיון שאת מאמינה בו, אל תשקיעי את ההון שלך או תיקחי הלוואות מטורפות שאחר כך לא תוכלי לעמוד בהן. אני מעודדת נשים לפנות למשקיעים. במסגרת הקורס החניכות נפגשות עם משקיעים בסטארטאפים שמלמדים את המשתתפות איך לפנות למשקיעים, איך לעשות פיץ' נכון, למה חשוב לשים לב ואילו מכשולים יש בדרך. יחד עם זאת, מה שהכי חשוב לי זה שהנשים שהגיעו לקורס שלנו יצאו עם כל הידע הנדרש שהן זקוקות לו, כשהן מכירות את מכלול השיקולים בהכנסת משקיעים חיצוניים".

"כסף זה דבר נהדר, אבל הוא לעולם לא יהיה נטול אינטרסים", אומרת הוד. "המשקיעים שלך הופכים להיות חלק מהעסק, יש להם דעות ורצונות ואת תהיי חייבת להתחשב בהם. אני מעודדת נשים ליזום גם כשאין להן את ההון הנדרש, עולם ההון סיכון פותח דלתות לנשים שלא חלמו להפוך את המיזם שלהן למציאות, אבל הוא גם טריקי וצריך להיות זהירים בו".