משרד האוצר הודיע היום כי אינטל צפויה להקים מפעל חדש בישראל, בהשקעה של כ-25 מיליארד דולר. במסגרת ההשקעה צפויה החברה להעסיק אלפי עובדים נוספים בקריית גת בשכר גבוה מהממוצע בענף. זאת בעקבות מו"מ בין אינטל לבין אגף התקציבים באוצר. באינטל לא אישרו את הודעת האוצר, אך ציינו כי "כוונתנו להרחיב את יכולת הייצור שלנו בישראל מונעת מתוך המחויבות שלנו לענות על צורכי ייצור עתידיים".

לפי האוצר, הוסכם להגדיל משמעותית את שיעור המס שתשלם החברה למדינה, מ-5% כיום ל-7.5%. במסגרת התחייבויותיה צפויה אינטל לסיים את ההשקעה ולהתחיל את פעילות המפעל עד לשנת 2027 ולהמשיך ולהפעילו עד לשנת 2035 לפחות. לפי הסכמה עקרונית של האוצר, יינתן לחברה מענק לביצוע ההשקעה מתוקף החוק לעידוד השקעות הון בהיקף של 12.8% מגובה ההשקעה. התחייבויות החברה לעמידה ביעדים מהוות תנאי לצורך קבלת המענק. לאחר ההסכמה העקרונית יתחיל הליך האישור הפורמלי, שצפוי להימשך כמה שבועות.

בישראל צמחה תעשיית שבבים בעלת שם עולמי, שמעסיקה כיום כ-20 אלף עובדים. תעשיית השבבים הישראלית התחילה להתפתח כבר בשנות ה-70, עם הקמת מרכז הפיתוח הראשון של אינטל בארץ. אינטל מעסיקה כיום בישראל כ-12 אלף עובדים, מתוך כ-130 אלף עובדיה ברחבי העולם.

שר הכלכלה ניר ברקת אמר בתגובה כי ״השקעת הענק במפעל חדש של אינטל בישראל היא הבעת אמון בכלכלה הישראלית ובמדינת ישראל. זו עדות נוספת לקרדיט הרב ולאמון שמקבלת תעשיית ההייטק הישראלית אצל בכירי הכלכלה העולמית״.

"השקעה חסרת תקדים"

בישיבת הממשלה אמר רה"מ בנימין נתניהו כי "הבוקר אנחנו מבשרים שהושגה הסכמה עקרונית בין חברת אינטל העולמית לבין משרד האוצר, על השקעת ענק וחסרת תקדים של חברת אינטל בישראל, במפעל שבבים, שישתמש בטכנולוגיה המתקדמת ביותר בעולם. זה מפעל שההשקעה בו תעמוד על 25 מיליארד דולר, כלומר 90 מיליארד שקל. זו ההשקעה הגדולה ביותר שהייתה במדינת ישראל. זה מבטא הבעת אמון אדירה בכלכלת ישראל, ומראה בדיוק מה העוצמה של הכלכלה החופשית שבנינו כאן, והכלכלה הטכנולוגית שמתפתחת כאן".

מאינטל ישראל נמסר כי "ישראל היא מרכז עולמי של טאלנטים טכנולוגיים וחדשנות, ואחד ממרכזי הייצור והמו"פ העולמיים המשמעותיים של אינטל"

גורם המעורה בפרטים אומר ל-tech12 כי הסיכום בהיקף 25 מיליארד דולר הוא על המפעל הקיים שסוכם על הרחבתו ועל מפעל חדש, נוסף. באופן רשמי אינטל מאשרת כי היא מרחיבה את שטח הייצור שלה בישראל. כלומר, בפועל מדובר בהשקעה חדשה של 15 מיליארד דולר, מעבר ל-10 מיליארד שסוכמה עם הממשלה ב-2019 וחלקה כבר הושקע בפועל. בהודעה שפירסמה אינטל בשבוע שעבר היא מציינת: "החברה ממשיכה לקדם את חזון אסטרטגיית IDM 2.0 על ידי בניית מפעל ייצור שבבים חדש בקריית גת (Fab 38) בהיקף של מעל ל-10 מיליארד דולר, תוך מתן תעסוקה לכ-7,000 עובדי בינוי".

בתגובה לפניית tech12, נמסר היום מאינטל ישראל כי ההודעה של האוצר לא מוכרת לחברה: "ישראל היא מרכז עולמי של טאלנטים טכנולוגיים וחדשנות, ואחד ממרכזי הייצור והמו"פ העולמיים המשמעותיים של אינטל. מאז הקמתה ב-1974, לאינטל ישראל תפקיד מכריע בהצלחתה הגלובלית של החברה. כוונתנו להרחיב את יכולת הייצור שלנו בישראל מונעת מתוך המחויבות שלנו לענות על צורכי ייצור עתידיים ולתמוך באסטרטגיית IDM 2.0 של אינטל, ואנו מעריכים את התמיכה המתמשכת של ממשלת ישראל".

משקיעה גם באירופה

בתוך כך, בפולין חוגגים השבוע את ההשקעה הגדולה בהיסטוריה של המדינה: אינטל תשקיע 4.2 מיליארד יורו במדינה, כחלק מתוכניתה להשקיע 33 מיליארד יורו באירופה, שכוללת גם את גרמניה, צרפת, ספרד, איטליה ואירלנד. במסגרת התוכנית יוקם מפעל ענק לייצור שבבים (mega fab) בגרמניה, המפעל הקיים באירלנד יורחב למפעל ענק, בצרפת יוקם האב לתכנון ומו"פ, ואילו באיטליה ספרד ופולין יקודמו "יכולות" ייצור ומחקר. כל הפרויקטים ייהנו מהשתתפות משמעותית של הממשלות, על בסיס חקיקה שאושרה (Chip Act).