כחמישה מיליון שקל - זה הסכום שבנק ישראל השקיע בקמפיין שמטרתו ליידע את אותנו על השקת שטר החמישים החדש, שאותו - כך נטען - אי אפשר לזייף. כעת מתברר ש"השטרניחובסקי" (כינוי החיבה שקיבל השטר) הפך דווקא למוצר מאוד מבוקש בקרב עבריינים בישראל. למעשה, לאחרונה הודספו במעבדות פיראטיות בשטחים ובישראל אלפי שטרות מזוייפים.

שטרות חמישים מזוייפים (צילום: מתוך הפייסבוק של אהרון בבלי)
צילום: מתוך הפייסבוק של אהרון בבלי
אהרון בבלי, בלש ורכז מודיעין לשעבר במשטרה, שנחשף לסיפורים רבים עם השטרות המזוייפים, החליט ליידע את הציבור באמצעות פוסט בפייסבוק בו הוא מציג שטרות מזוייפים שנתפסו בצפון הארץ. "בזמן האחרון זו מכה", הוא מספר ל-NEXTER, "כל בעל עסק שאני מדבר איתו מספר איך הוא נפל בפח, ושמאז הוא מסרב לקבל שטר של חמישים בגלל החשש שהוא מזויף".

משיחות עם בעלי עסקים התברר כי עשרות - אם לא מאות אזרחים - כבר הספיקו ליפול בפח לאחר שקיבלו לידיהם את השטרות המזויפים, ולא ידעו לזהותם. עם זאת, לא מדובר בזיוף באיכות גובה. בדיוק להיפך: נייר השטר דק יותר, הוא קטן יחסית לגודלו והמספרים הסידוריים זהים בו לחלוטין.

"לא לוקח סיכון ולא מקבל"

מי שבעיקר הפסיד מכך הם בין השאר עובדים בתחנות דלק שקיבלו את השטר ממתדלקים - שחלקם ככל הנראה עבריינים שבעצמם מעורבים בהדפסת השטרות המזויפים. "רק אחרי שקיבלתי את השטר החדש של החמישים לידיים, ורציתי לתת עודף ללקוח שתדלק, הוא העיר לי שהוא מזויף. חשבתי שהוא צוחק עליי אבל התברר לי שהוא צדק", סיפר מתדלק בתחנת דלק בדרום הארץ, "בדקתי באתר של בנק ישראל ובאמת גיליתי שהוא צודק. זה כסף שמחייבים אותי".

"אין לי מרקר או טוש מיוחד לבדוק אם השטר מזויף או לא" הסביר מתדלק אחר, "אז אני לא לוקח סיכון ולא מקבל. אני יודע על עוד תחנות שהמתדלקים לא מסרבים לקבל את השטר החדש".

מתברר, שגם כאשר הופץ השטר הישן של חמישים שקל שצבעו סגול ועליו התנוססה דמותו של שי עגנון, עבריינים הצליחו לזייף אותו. "תופעה זו הובילה בזמנו את רשתות השיווק והמזון לרכוש טושים מיוחדים לקופאיות כדי שיסייעו להם באיתור שטרות מזויפים", גילה קצין חקירות במשטרה, "הלהיט של כל הזמנים זה מטבע עשרה שקלים שנחשב להכי מזויף בתולדות המדינה ואחריו שטר החמישים".

מבנק ישראל נמסר בתגובה כי "השטר החדש כולל סימני ביטחון ברורים ומובהקים, והיכרות איתם תאפשר לציבור לדעת שהשטרות שבידיו הם בטוחים". הבנק "מזמין את הציבור להיכנס לאתר האינטרנט, שם מוצגים בצורה ברורה סימני הביטחון של השטר החדש. ניתן לצפות גם בסרטון הדרכה. בעלי מכשירי אנדרואיד יכולים גם להוריד למכשירם את האפליקציה 'שטר ה-50 החדש', בעזרתה יוכלו לאתר בכל מקום את סימני הביטחון על השטר שבידם".

וכדי לתמצת לכם את מה שתלמדו מהאתר, מהסרטון ומהאפליקציה: השטר המזויף דק מאוד, המספר הסידורי שלו מודפס בצבע דהוי מעט, הוא קטן יחסית בגודלו וכשמציבים אותו מול האור לא נשקפת דמותו של שאול טשרניחובסקי.