גורדון מור, מייסד שותף באינטל והאיש שמדורג במקום ה-48 ברשימת עשירי העולם של פורבס, "איבד" מיליארד דולר משוויו המוערך בסוף השבוע האחרון (שישי), כך שכעת הוא עומד על 9.9 מיליארד דולר בלבד. זאת, בעקבות צניחה של 10.6% במניית אינטל, שאירעה בעקבות התוצאות המאכזבות של ענקית השבבים ברבעון השלישי של השנה.

מתחילת שנת 2020 צנחה מניית אינטל בלא פחות מ-20 אחוזים. זאת, בשעה שמניות רבות בתחום הטק זינקו בתקופת הקורונה, ועל אף שדירוג S&P 500, הסוקר את 500 החברות הגדולות בארצות הברית, עלה בכמעט 7 אחוזים. הצניחה הנוספת בסוף השבוע האחרון אירעה בעקבות פרסום דוחות הרווח והפסד לרבעון השלישי של השנה, על אף שהמספרים שהציגה החברה תאמו לרוב את תחזיות האנליסטים. לפי פורבס, הכנסותיה של החברה ברבעון השלישי של שנת 2020 עמדו על 18.3 מיליארד דולר, וגילמו ירידה של 4 אחוזים ביחס לרבעון המקביל אשתקד. בנוסף, החטיבה שאחראית על ייצור חומרה לשרתים ורשתות ומתמקדת בתאגידים גדולים ובממשלות, רשמה רווח של 5.91 מיליארד דולר – נמוך בכ-7 אחוזים מהתחזיות. בתוך כך, בנק אוף אמריקה הוריד את הדירוג של אינטל, ותרם להיחלשות המנייה.

הדוחות המאכזבים של אינטל מגיעים אחרי שענקית השבבים הכריזה בחודש יולי על עיכוב משמעותי בייצור מעבדי 7 ננומטר, בעקבות תקלה בקו הייצור; בכך היא איבדה את היתרון הטכנולוגי ביחס למתחרה AMD. אנליסטים מיהרו להכריז כי מדובר בחדשות הגרועות ביותר שיצאו אי פעם מהחברה, ובמגזין הכלכלי "בלומברג" אף הוסיפו שמדובר בסיומה של תקופה. במקביל, חברת השבבים המתחרה AMD, שבעבר נחשבה לאנדרדוג אך היום כבר מוכרת מעבדי 7 ננומטר, נהנית מזינוק מרשים: המנייה שלה עלתה ב-78% מתחילת השנה, וב-3% נוספים ביום שישי האחרון.

הצלילה של אינטל ויציאתה מענף הייצור עלולות לבשר רעות עבור המשק הישראלי. ענקית הטכנולוגיה נכנסה לכאן עוד ב-1974, והייתה מראשונות חברות הטק הבינלאומיות שתקעו יתד בארץ הקודש. היא גררה אחריה נחשול אדיר של חברות שהגיעו בעקבותיה בעשורים הבאים; היא הקימה מפעלים בירושלים, חיפה וקרית גת, ומפעילה מרכזי פיתוח בכל הארץ. בחיפה פותחו מעבדי פנטיום שעזרו למצב את ישראל בתור מעצמת דיזיין. גם היום יש לחברה חשיבות מכרעת: מדובר במעסיק הפרטי הגדול ביותר במדינה שמפרנס כ-13 אלף עובדים, כחצי מהם עובדי ייצור.

מור, יזם התוכנה והטכנולוגיה בן ה-91, מחזיק עדיין בכ-4% מאחזקות החברה; הוא שימש כמנכ"ל ענקית השבבים בין השנים 1975 ו-1987 וכיו"ר החברה בין השנים 1979 ו-1997. בשנת 1965 הוא העניק תחזית על התפתחות ענף המחשוב, שזכתה מאז לשם "חוק מור": לפי התחזית, כוח העיבוד של מחשבים מכפיל את עצמו אחת לשנתיים.