הודעות שמתחזות לדואר ישראל הן לא דבר חדש. מדי כמה חודשים יש גל חדש של הונאות, לפעמים מטעם חברות שונות, שנשלח באמצעות אס.אמ.אס למספרים רבים בישראל. גם היום קיבלו אזרחים רבים ותמימים הודעה כזאת מטעם "דואר ישראל". באותה הודעה נכתב הטקסט הבא: "החבילה שלך בדואר ישראל הגיעה למחסן אך נחשבת לא ניתנת למסירה עקב פרטי כתובת לא ברורים. נא לאשר את הכתובת בקישור תוך 12 שעות. (תשובה Y. לאחר מכן עצור את ה-SMS ופתח מחדש את קישור הפעלת ה-SMS, או העתק את הקישור ל-Safari ופתח אותו) צוות דואר ישראל מאחל לכם חיים מאושרים!".

אחד הגולשים שדיווחו ל-mako על ההודעה סיפר: "זה הפישינג הגרוע בתולדות האנושות, איזה תרמית חובבנית". גולש אחר צחק על האיחול כביכול של דואר ישראל: "אולי אם החבילה מאסוס תגיע כבר יהיו לי חיים יותר מאושרים".

חשוב לציין שההודעה הגיעה למרות שכבר לפני שנה משרד התקשורת החל "ליישם" את רפורמת מסרוני הקנאביס, שהייתה אמורה לעזור לנו האזרחים להתקל בפחות הודעות ספאם ופחות הונאות בטלפונים. למרות זאת, ההודעות שהגיעו היום מוכיחות שהמשרד נכשל בכך.

איך יודעים שזאת הונאה?

כבר מהניסוח קל לזהות שמדובר בהונאה ואפילו לא כזאת מתוחכמת. המשפט "צוות דואר ישראל מאחל לכם חיים מאושרים" היה צריך להרים דגל אדום אצל כל אדם שיודע שמוסדות לא ישלחו הודעה כזאת. 

עוד סממן לכך שמדובר בהונאה נמצא במספר הטלפון ממנו נשלחה ההודעה, אין סיבה שדואר ישראל ישלח לכם מסרון ממספר עם קידומת של מדגסקר (261), אם כי יש לציין שחלק מהמשתמשים קיבלו את ההודעה ממספר שנראה ישראלי.

סימן נוסף הוא הניסוח המוזר שלה עם הוראות לא ברורות של מה אמורים לעשות עם אותה הודעה.

הודעות מדואר ישראל תמיד יגיעו עם מספר פריט בהודעה עצמה, כך שניתן לבדוק אם באמת מחכים לחבילה הספציפית. כמו כן, תמיד עדיף לבדוק באזור האישי באתר הדואר האם יש צורך בפעולה כלשהי, או להתקשר למוקד 171 כדי לברר.

בכל מקרה הונאת הדואר הזאת לא ממש צלחה, ואם תנסו להיכנס לאתר שבלינק הוא לא ייתן לכם להיכנס, מכיוון שדיווחו עליו מספיק פעמים בתור ניסיון פישינג.

קיבלתם סמס מוזר מהדואר?

ישנם מספר כללי אצבע שכדאי להקפיד עליהם עם קבלת הודעה חשודה.

  1. לא הזמנתם מוצר מחו"ל? מחקו את ההודעה ואל תלחצו על הקישור. אם אכן הגיע מוצר שלא ציפיתם לו, תקבלו על כך גם התראה בכתב בתיבת הדואר שלכם. 

  2. הזמנתם מוצר מחו"ל? שימו לב למבנה ההודעה. הודעות הטקסט האמיתיות של הדואר כוללות את מספר המעקב ופרטים על נקודת האיסוף, בלי דרישה לתשלום. אם אתם לא בטוחים, ניתן להיכנס באופן עצמאי לאתר דואר ישראל, ולעקוב שם אחרי החבילות שמיועדות לכם.

כך נראים מספרי מעקב תקניים

לפי דואר ישראל מספר פריט כולל 13 מספרים ואותיות רצופים, ללא רווחים או תווים מיוחדים. באתר הדואר מציינים גם את התבניות שמרכיבות את מספרי המעקב.

1. דואר שליחים: 01123456789IL
2. דואר רשום: RR123456789IL
3. דואר EMS בינלאומי מהיר: EE123456789IL
4. דואר ECO POST בינלאומי LX123456789IL

נפלתם בפח. מה לעשות עכשיו?

התקשרו מידית לחברת האשראי ודווחו על הונאה בכרטיס. צוותי ההונאה של חברת האשראי יבטלו אותו וינסו להחזיר לכם את הכסף שכבר בוזבז.