אמנם הטיסה די קצרה, פחות מ-3 קילומטרים בסך הכל, אבל אין ספק שזה הדבר הכי מלחיץ שראינו לאחרונה. מדובר במשלוח שאי אפשר להחליף או לתקן אם משהו ישתבש. רחפן העביר בחודש שעבר כליה לאישה בת 44, תושבת מרילנד בארה"ב, שהמתינה שמונה שנים להשתלה שתציל את חייה, כך פורסם בניו יורק טיימס.

הצוות שיצר את הרחפן המיוחד באוניברסיטת מרילנד מציין כי זו הפעם הראשונה בעולם שדבר כזה נעשה, זאת במטרה להאיץ משימות מהסוג הזה ולקצר את הזמן מרגע קבלת התרומה ועד ההגעה לחדר הניתוח.

ראש הצוות, ד"ר ג'וזף ר' סקאלי, מרצה לכירורגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מרילנד, אמר כי הוא תמך בפרויקט לאחר תסכול מתמיד על הזמן הרב שלוקח לאיברים שנתרמו להגיע למטופליו. לאחר שאיברים נמסרים לתרומה, הם הופכים לפחות בריאים בכל שנייה חולפת. ד"ר סקאלי נזכר במקרה אחד כאשר לכליה שנמסרה לתרומה באלבמה לקח 29 שעות להגיע לבית החולים.

"אם הייתי מקבל את הכליה בתוך 9 שעות, המטופל יכול היה ככל הנראה ליהנות מעוד כמה שנות חיים", אמר סקאלי לניו יורק טיימס. "למה אנחנו לא יכולים להצליח בזה?".

כדי להקים את הפרויקט, עבד ד"ר סקאלי בשיתוף פעולה עם כמה מומחי רפואה ועם מומחים בתחום התעופה וההנדסה באוניברסיטה ובשיתוף קרן ליווינג לגאסי במרילנד שפועלת בתחום תרומת איברים. בנוסף, ההשתלה נערכה בשיתוף פעולה עם שני מנתחים אחרים מבית הספר לרפואה של האוניברסיטה.

טרינה גליספי, האישה שקיבלה את הכליה, עובדת כעוזרת סיעודית בבולטימור, ובריאיון לניו יורק טיימס היא סיפרה כי החלה לאבד תקווה בטרם קיבלה שיחת את הטלפון ששינתה את חייה בה בישרו לה כי נמצאה תרומה. "אני מרגישה בת מזל, בעיקר אחרי שראיתי כל כך הרבה אנשים שמתו במהלך טיפולי דיאליזה", היא אומרת. "ראיתי הרבה אנשים מתים וחשבתי לעצמי, למה זה לוקח כל כך הרבה זמן? קיים סיכוי שגם אני לא אקבל כליה".

הצוות ערך לרחפן 44 טיסות מבחן שנמשכו 700 שעות לפני שהטיסו באמצעותו את הכליה. כמו כן, הוא שילב מנועי גיבוי, שתי סוללות כפולות ומצנח בטיחות במידה ומשהו ישתבש. שני טייסים על הקרקע עקבו אחריו באמצעות רשת אלחוטית, והיו מוכנים לקחת שליטה על תוכנית הטיסה האוטומטית במקרה חירום.

חברות גדולות בעולם כבר עובדות על משלוחים בעזרת רחפנים מתוחכמים אבל ממש לא רק של מזון או מוצרי צריכה. זיפליין דרונס (Zipline drones) האמריקאית למשלף מעבירה משלוחי דם לבתי חולים כפריים ברואנדה. חברת פלייטרקס הישראלית מבצעת ניסויים במשלוחי מזון. את פלייטרקס מנהל יריב בש ששלח, עם חבריו ב-SpaceIL, חללית לירח.

גם השחקניות הכי גדולות בעולם מתות להיכנס לחגיגת הרחפנים, אמזון עם תוכנית Prime Air וחברת אליבאבא שהישראלים כל כך אוהבים כבר עושה משלוחים ע״י רחפנים בשנחאי. הרחפנים עוקפים את הכביש הצפוף, ומקצצים את זמן המשלוח לעד 20 דקות.