זה קרה לפני שבועיים: שוטרים נכנסו לאיצטדיון בסין שבו נערכה הופעה מול  קהל  של 70,000 איש, ושלפו משם בדיוק כירורגי אדם, שחשוד בפשעים כלכליים. הוא נעצר אחרי שמצלמות אבטחה חכמות זיהו אותו בין כל האנשים, השוו בלייב מול מאגר מידע משטרתי - ובינגו. כשההופעה נגמרה האיש ההמום כבר היה בחקירה.

השלטונות הסינים יודעים לנצל טכנולוגיות מתקדמות לטובתם כדי להעמיק את השליטה בציבור. עכשיו הם עושים את הצעד הבא ומתחילים בהרכבת דירוג חברתי. מדובר במספר של שלוש ספרות, כמו פסיכומטרי, שאומר עד כמה אתה אזרח חיובי ובעיקר אמין. הפרדת אשפה? יש לך חברים נכונים ברשת החברתית? פרסמת פוסטים חיוביים על השלטונות? הציון שלך עולה. לא עזרת למשפחה שלך, עברת באדום, לא החזרת הלוואה? הציון יורד. טעות אחת - ואתה נענש בכל החזיתות. לא תוכל לטוס לחו"ל או לשבת במסעדה נחשבת, והילדים שלך לא יתקבלו לבית ספר נחשב.

אופיר דור, כתב "כלכליסט" בסין, מספר לנו כי הדירוג החברתי עשוי בעתיד הקרוב להשפיע על הכיס של כולנו. למשל בזמן קנייה בענקית הקניות הסינית "עלי באבא", קונים בעלי דירוג חברתי גבוה יותר יקבלו את הקניות שלהם מהר יותר. 

הניסוי יוצא הדופן מעורר מן הסתם תגובות רבות ברחבי העולם וגם בסין, הממשלה הסינית מנסה כבר עכשיו להרגיל את האזרחים לדירוג באמצעות פרויקטים מגוונים. לקוחות של חברות להשכרת רכב בעלי דירוג גבוה יוכלו לשכור מכונית מבלי לתת פיקדון; חברת שידוכים מקומית מתיימרת למצוא לאזרחים את הנפש התאומה שלהם בהתאם לדירוג ועוד.

הפסיכולוג, רועי סמנה, סיפר לנו כי השפעת ניסויים מסוג זה על האדם הממוצע עשוייה להוביל ל"שיטור עצמי". כשאתה יודע שכל מילה או מעשה שלך מתועד, מצולם, ועומד להשפיע על החיים שלך - לא צריך שוטרים שיסתובבו ברחובות. אתה כבר תמשטר את עצמך. אבל איזה חיים אלה, כשאנחנו עומדים לבחור גם חברים ובני זוג לפי הציון שלהם, כדי ששלנו לא ייפגע?

כרגע מדובר בניסוי בלבד אבל בעוד שנתיים הדירוג החברתי כבר יהיה חובה. סינים רבים מקדימים תרופה למכה אבל כבר היום הרבה אזרחים מצטרפים לדירוג החברתי מרצון. מה שמזכיר לנו את המאגר הביומטרי שלנו. ומזכיר לנו שמישהו כבר חזה את זה קודם  - כרגיל, סידרת החובה "מראה שחורה".