אם השם קרלס פוג'דמון מצלצל לכם מוכר, יש לכך סיבה. בשנת 2017 פוג'דמון עלה לכותרות לאחר שהכריז על משאל עם בקרב היושבים בחבל קטלוניה שבספרד על האפשרות להפוך למדינה עצמאית ולהיפרד מהממשל הספרדי, כאשר כיהן כחבר פרלמנט והיה ה"נשיא" של החבל. לאחר שהכריז על עצמאות, הוא פוטר על ידי הממשלה הספרדית כי הפר את החוקה, והוא נאלץ יחד עם חברי פרלמנט אחרים לברוח לבלגיה. אלו היו ימים ללא קורונה או בחירות והאפשרות שקטלוניה תקבל עצמאות הפכה לדבר הכי חשוב על סדר היום, גם בישראל.

אבל מאז הרבה מים עברו בירדן ואין סוף נושאי חדשות עלו וירדו מהכותרות, אז למה הערך של קרלס פוג'דמון עדיין נמצא בין הערכים הכי מחופשים בוויקיפדיה בישראל בכל יום? היום הוא היה אפילו הערך הכי מחופש.

יצאנו לבדוק את התעלומה. בחודשים האחרונים הערך של נשיא קטלוניה נמצא כמעט באופן קבוע בטופ 5 של חיפושי הוויקיפדיה, למרות שאין ידיעות מרעישות עליו מאז שנמלט, והגולש הישראלי כבר לא ממש התעניין במעלליו. למעשה, למעט הדיווח על כך שהוא אחד מהפוליטיקאים להם הושתלה תוכנת פגסוס של החברה הישראלית NSO, ניסיון של הקטלונים לקבל סוג תמיכה דיפלומטית מישראל דרך השגריר הספרדי שנכשל, ואייטם נוסף על המעצר של פוג'דמון עצמו באיטליה - לא ממש נכתבו עליו כתבות בשנה האחרונה.

אם בודקים ברשתות החברתיות, אין התייחסות מיוחדת אליו מלבד סיפור NSO וגם, בגוגל השם שלו הוא לא אחד מהערכים המחופשים. אז למה בוויקיפדיה כן?

אחת הסברות שעלתה היא שהשימוש בפלטפורמה של ויקיפדיה הוא נרחב בקרב תלמידים או סטודנטים, אך משיחה עם אנשי אקדמיה לא נראה שבקשת העצמאות הקטלונית עלתה לסדר היום החינוכי לאחרונה.

בבדיקה ראשונית רואים שהערך הזה לא פעיל במיוחד, אין לו הרבה עריכות והוא לא התעדכן בזמן האחרון, דבר חריג אם מחשיבים את כמות הכניסות אליו.

ללא קצה חוט, פנינו לעורכים בכירים בוויקיפדיה כדי לנסות להבין למה הערך הזה כל כך מחופש. גם הם היו מופתעים מהתופעה ויכלו לספק רק השערות. אחד מהם שאל: "מה הסיכוי שאלו חיפושים אמיתיים? זה כנראה בעיקר בוטים שסורקים את כל ויקיפדיה באופן קבוע לצורך יצירת אתרי מראה למשל". הכוונה באתרי מראה היא לאתרים שנראים מבחינה חיצונית כמו ויקיפדיה, מעתיקים ממנה תוכן, אבל למעשה הם מכילים פרסומות.

השלב הבא היה לנבור עוד קצת בנתונים של ויקיפדיה ושם ההשערה התחזקה עוד יותר. כשמסתכלים על מספר החיפושים היומי, קל לזהות שאין תזוזות גדולות והמספרים נעים בין 1,500 ל-2,000 כניסות ביום, עם ממוצע של 1,747 בשנה האחרונה.

כדי לנסות להבין עוד את התופעה עברנו מהמדינה הקטנה שלנו לוויקיפדיה של שפות אחרות וגם שם להפתעתנו קרלס פוג'דמון עדיין רלוונטי. לא רק שהערך שלו עדיין מחופש בקרב משתמשי ויקיפדיה, באופן תמוה ממוצע החיפושים שלו די דומה בכל השפות. בטופ 50 מדינות בהם הוא הכי מחופש, ממוצע החיפושים נמצא בין 1,695 ל-2,044. המספרים הדומים קיימים גם במדינות בהן הוא כביכול אדם חשוב כמו ספרד, וגם במדינות ענקיות עם מספר משתמשים שהוא פי 10 מישראל. הערך גם מחופש בשלל שפות שכביכול אין להן שום קשר לקטלוניה כמו עברית, ערבית, רוסית, סינית, אפריקאנס, אינדונזית ועוד.

ובכן, אנחנו לא יכולים להגיד בוודאות אבל כל הסימנים אכן מצביעים על חוות בוטים. זאת מפני שהחיפושים מוגבלים לוויקיפדיה ולא יוצאים אל הרשתות החברתיות וגוגל, מספרי החיפושים נשארים די זהים וללא קפיצות חריגות, מספרי החיפושים בעולם דומים מאוד לישראל, למרות שישראל קטנה יותר ופחות רלוונטית ממדינה כמו ספרד, והעובדה שאין באמת סיבה חדשותית לחפש את קרלס פוג'דימון. ההשערה שלנו היא שמדובר בבוטים, שנשכרו ככל הנראה על ידי גורם שרוצה להשאיר אותו בתודעה, או לחלופין לטובת הקמת אתרי מראה של ויקיפדיה.