יש הרבה דברים שהאנושות עוד לא יודעת על וירוס הקורונה, אבל העובדה שהוא מסוגל לשהות למשך מספר ימים על משטחים וחפצים דוממים משמעותה שיש לנקות ולחטא אותם עד כמה שאפשר. אחד מהאביזרים היומיומיים שרובנו משתמשים בו, אבל לא בהכרח נותנים עליו את הדעת, הוא אוזניות.

דוקטור אן ליו, מומחית למחלות זיהומיות במרכז הרפואי בסטנפורד, טוענת שאין הוכחות לכך שהקורונה מסוגלת לעבור מאחד לשני דרך האוזניים לבדן, משום שהן אינן קשורות למערכת הנשימה ולרקמת האפיתל שבה. יחד עם זאת, כאמור, הווירוס מסוגל לשרוץ על חומרים כמו פלסטיק, זכוכית ועץ למשך שלושה עד חמישה ימים, כך שאם הווירוס מוצא את דרכו לאוזניות שלכם, הוא מסוגל בקלות להגיע גם לעיניים או לפה משום שאתם נוגעים בכל המקומות הללו בידיים, ולא תמיד שוטפים ידיים כמו שצריך בין מגע למגע.

דוקטור מיה ליברמן, וטרינרית קלינית בבית הספר לרפואה בהרווארד, אומרת כי אוזניות הן פחות מסוכנת מסמארטפונים למשל, משום שלא בהכרח נוגעים בהן הרבה – ״שמים אותן פעם אחת באוזניים כדי להאזין למוזיקה, ואז מוציאים אותן כשמסיימים״, היא אומרת, ״אין איתן הרבה מגע יחסית״. ובכל זאת, רצוי לחטא גם אותן כדי למנוע כל סיכון של הדבקה. ״אם אתם יוצאים לריצה בחוץ ולא ממש נתקלים באנשים אחרים, לא ממש הייתי דואגת״, אומרת ליו, ״אבל אם אתם נוגעים בידיים בהרבה דברים או באים במגע עם הרבה משטחים ציבוריים – זה בהחלט רעיון טוב לנקות גם את האוזניות״. היא אף טוענת שאם אתם חיים בסביבה עירונית צפופה, כדאי לכל הפחות להעביר מטלית לחה עליהן לאחר כל שימוש.

באשר לתהליך הניקוי עצמו, ההמלצה היא בראש ובראשונה לחפש מידע באתר היצרניות, שבו יש המלצות ספציפיות לגבי כל סוג של אוזניות, ומה מותר ואסור לעשות. אוזניות שנכנסות לתוך האוזן (אוזניות "כפתור") הן מן הסתם יותר עדינות מאשר כאלה שיושבות על האוזן עצמה, ולכן יש לנקוט במשנה זהירות מיוחד כאשר מחטאים אותן. לפני שעושים כל פעולה, חשוב לוודא שהאוזניות כבויות ומנותקות מהמכשיר. לאחר מכן אפשר לנקות את קצוות הגומי שלהן (שלרוב אפשר גם להוריד מהאוזנייה עצמה), את החלקים שעשויים מפלסטיק ואת חורי ההאזנה – כל אחד באמצעות חומרים אחרים.

אם קצוות האוזניות שלכם ניתנות להסרה, כדאי להסיר אותן כדי לנקות מהן את שאריות השעווה שהצטברו באמצעות קיסם או סיכה. לאחר מכן ניתן לנקות את הקצוות עצמן באמצעות מעט סבון ומים, ולייבש עם מטלית רכה. באשר לחלק שעשוי מפלסטיק, כדאי להשתמש במקל אוזניים או במטלית יבשה או לחה – לא באקונומיקה, לא בסבון וגם לא בג׳ל אלכוהולי שעשוי להסיר את הברק של הפלסטיק.

החלק הכי עדין באוזניות, לעומת זאת, הוא רשת החורים שממנה בוקע הסאונד. אסור בהחלט להרטיב אותה או לגרום לה לבוא במגע עם נוזלים. מקל אוזניים או מברשת שיניים יבשה יכולים לסייע כאן בלנקות חלקיקי אבק ועור, וחשוב לעשות זאת בצורה עדינה וחיצונית בלבד כדי לא לדחוף שום דבר כלפי פנים.

באשר לאוזניות חיצוניות שמונחות על האוזן, כאן אפשר דווקא להעז יותר ולהשתמש בנוזלים וג׳ל אלכוהולי כדי לנקות משטחי פלסטיק עמידים יותר. את הקשת למשל אפשר לנקות עם מטלית וסבון או עם מגבון, בעוד אזורים רכים יותר כמו כרית האוזניות אפשר לנקות עם מטלית יבשה או לחה. אם אפשר להסיר את הכריות לחלוטין זה כמובן עדיף כדי לנקות אותן בנפרד, וכדאי להיזהר מכניסה של נוזלים לפתחי הסאונד.