רשות החדשנות מפרסמת היום (ג') את דוח מצב ההייטק הישראלי לשנת 2023, ומצביעה על כך שההייטק הפך בעשור האחרון לענף עם התוצר הגדול והצומח ביותר במשק, האחראי לחלק הגדול ביותר בייצוא מישראל, עם הצמיחה המהירה ביותר במספר העובדות והעובדים בו ועם העלייה המהירה ביותר בקצב עליית השכר.

בתוך עשור, ההייטק התבסס כענף הצומח ביותר במשק במונחי מועסקים ולאחד הגדולים שבהם. בין 2012 ועד תחילת 2023 קצב הצמיחה השנתי הממוצע במספר המועסקים בענף ההייטק היה 6.3%, בהשוואה לקצב של 2.2% בשנה במספר המועסקים בכלל המשק. כלומר, ההייטק צמח בקצב מהיר פי שלושה בהשוואה למספר המועסקים במשק.

בשנת 2022 ההייטק היווה 18.1% מהתמ"ג של ישראל - נתון הממצב אותו כענף עם התוצר הגדול ביותר במשק. תוצר ענף ההייטק צמח ביותר מפי שניים בתוך עשור והגיע ל-290 מיליארד שקלים ב-2022. רוב הצמיחה במספר העובדים בהייטק בשנים האחרונות נבעה מצמיחה בתפקידים הטכנולוגיים, ולא בתפקידים לא-טכנולוגיים.

בשנת 2022 ענף ההייטק הישראלי היה אחראי ל-48.3% מסך הייצוא מישראל, והסתכם ב-71 מיליארד דולרים. לאורך העשור האחרון, ייצוא ההייטק מישראל גדל יותר מפי שניים. הצמיחה נבעה, כמעט כולה מהגידול בשירותי תוכנה (ענף שירותי ההייטק).

בשנת 2022 היו 508.4 אלף שכירים ושכירות בהייטק ובתפקידי טק במשק - סך הכול 14% מהשכירים ומהשכירות בישראל. בשנת 2014 עמד השיעור על 10.6%, כלומר עלה בקצב משמעותי של 32%. 14% מהשכירים במשק הם במשרות טק - כ-400 אלף בענף ההייטק (במשרות טכנולוגיות ולא טכנולוגיות) ועוד כ-100 אלף שכירים במשרות טכנולוגיות מחוץ להייטק.

פערי השכר בישראל ממשיכים להעמיק כשהשכר הממוצע בהייטק בשנת 2022 עמד על 28,385 שקלים – גבוה פי 2.7 מהשכר הממוצע בשאר המשק (10,452 שקלים). מאז שנת 2012 עלה שכר עובדי ועובדות ההייטק ב-9,465 שקלים, בהשוואה לעלייה של 2,290 שקלים בשכר עובדים בשאר ענפי המשק.

ומה לגבי ההשקעות?

91% מהמו"פ (מחקר ופיתוח בישראל) בישראל מבוצע על ידי המגזר הפרטי - השיעור הגבוה ביותר במדינות ה-OECD. בישראל נרשם השיעור הנמוך ביותר של החלק של הממשלה במימון מו"פ מבין מדינות ה-OECD – רק 9% מההוצאה הלאומית למו"פ ממומנים על ידי הממשלה.

לפי נתוני ה-OECD, ישראל היא המדינה היחידה מבין מדינות הארגון שבה גורמים מחוץ למדינה מממנים יותר מ-50% מהמו"פ שמבוצע במגזר הפרטי. בפרט, משקל המשקיעים הזרים בהון סיכון הישראלי בשנים 2022-2021 הוא לפחות כ-75%-80%.

ההשקעות בסטארטאפים ישראלים צמחו מ-2013 ועד תחילת 2023 פי יותר מחמישה, ובסך הכול גויסו במהלך שנים אלה כ-95 מיליארד דולר. נתון זה ממקם את האב החדשנות הישראלי במקום השישי בעולם במונחי גיוס הון לסטארטאפים בתקופה שנבדקה. סן פרנסיסקו היא ההאב הגדול ביותר בעולם מבחינת מספר חברות פעילות שגייסו הון, עם כ14.3- אלף חברות טכנולוגיה שגייסו כסף, ואחריה ניו יורק עם 12.6 אלף. ההאבים הבאים בגודלם מבחינת מספר חברות שגייסו כסף הם לונדון, בוסטון ולוס אנג'לס.

החל מהמחצית השנייה של 2022 החלה ירידה בהיקף ההשקעות בישראל. בסך הכול, בשנת 2022 הצטמקו ההשקעות בסטארטאפים בישראל כמעט במחצית (45%), בהשוואה לשנה שקדמה לה והסתכמו ב-15.9 מיליארד דולר. עיקר הירידה בגיוסי ההון בשנת 2022 נבעה מירידה בגיוסים גדולים - של מעל ל-50 מיליון דולר - שנועדו לתמוך בהמשך הצמיחה של סטארטאפים בוגרים בישראל.

לפי נתונים ראשוניים בנוגע לגיוסי סטארטאפים בשנת 2023, נראה כי ברבעון הראשון והשני של השנה נמשכת מגמת הירידה בהשקעות (הנתונים עוד צפויים להתעדכן). אלא אם יחול היפוך מגמה משמעותי, מסתמן כי בשנה הנוכחית צפויה להימשך הירידה בהשקעות בסטארטאפים בישראל ביחס למגמת הצמיחה שאפיינה את השנים האחרונות. אם הערכה זו תתממש, זוהי נורת אזהרה להייטק הישראלי שדורשת היערכות מתאימה.

בהשוואה עולמית להאבים אחרים, ההשקעות בסטארטאפים בישראל ירדו ברבעון הראשון של השנה ביותר מ-70% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. זוהי ירידה חדה יותר מאשר במקומות אחרים שנבדקו.

מתחילת השנה ישנה מגמה של פיטורי עובדים בהייטק, שעשויה להשפיע על המשק הישראלי כולו - אחרי שנים של צמיחה במספר העובדים והעובדות בענף. עם תחילת 2023 העמיק המשבר בהייטק: לא רק שנפתחו פחות משרות שהחברות מגייסות אליהן, כפי שהיה במחצית השנייה של 2022 - אלא גם שגל הפיטורים הגובר הביא לכך שמספר המועסקים בענף התחיל להצטמצם. כלומר קודם נעצרו הגיוסים החדשים לענף, ואז החלו הצמצומים. ברבעון הראשון של 2023 מספר המועסקים בענפי שירותי ההייטק ירד ב-2,250 ובחודש אפריל ירד בעוד כ-3,400 איש.

על פי הדוח, החודשים הקרובים יהיו קריטיים להייטק הישראלי. ניסיון העבר מלמד כי לרוב, שני רבעונים לאחר שמתחילה התאוששות בשוק ההון בוול סטריט, המתבטאת בעליית מדד נאסד״ק, ישנה גם עלייה בגיוסי הון ועובדים בהייטק הישראלי. לאור העלייה בנאסד"ק כפי שהוצגה מאז תחילת השנה, במצב עניינים רגיל ניתן היה לצפות לעלייה בגיוסי ההון והעובדים בישראל כבר במהלך חודשי קיץ 2023. על פי האינדיקציות שהוצגו עד כה, ומקבלות חיזוק מנתוני אפריל ומאי, יש חשש אמיתי של מגמת היפרדות בין ההייטק הישראלי למגמות העולמיות.

בדוח הנוכחי נמנעה רשות החדשנות מלהתייחס לשאלה האם הרפורמה המשפטית משפיעה על הירידה בהשקעות בישראל, אולם בנייר עמדה שפרסמה בחודש אפריל האחרון והתייחס לנושא, נכתב: "קיים חשש מהותי כי חלקה של ישראל בעוגת השקעות הון הסיכון העולמיות יקטן. עלולה להיות מחיקה של הישגי המדינה בבנייתה וצמיחתה של תעשיית הייטק ענפה".

באיזה תחומים עוסק ההייטק הישראלי?

תחומי התוכנה הארגונית, הפינטק והסייבר מהווים יתרון יחסי משמעותי לישראל: למעלה מ-40% מהסטארטאפים החדשים הקמים בכל שנה פועלים בתחומים אלה, למעלה ממחצית ההשקעות זורמות לתחומים אלה, ומרבית הקרנות המתמחות, שביצעו מעל לעשר השקעות בתחום ספציפי, פועלות בתחומים אלה. 65% מהחברות שקמו בעשור האחרון היו בתחומים מוטי תוכנה, 70% מסך ההשקעות ב-2022 היה בתחומי תוכנה, לעומת 48% לפני כעשור (בשנת 2013).

"בסוף כל הכלכלה הישראלית תלויה במימון זר"

"בדוח הזה הדגשנו את משקל ההייטק על הכלכלה הישראלית והצמיחה ואת המשמעות של השקעות זרות בהייטק. 91% מההשקעות בהייטק הישראלי מומנו על ידי המגזר הפרטי. זה המודל הישראלי, וזה לא באג, זה פיצ'ר", מסביר ל-mako שגיא דגן, סמנכ"ל חטיבת אסטרטגיה ברשות החדשנות.

"ככה בנינו את ההייטק הישראלי 30-40 שנה. ככה הוא מעל 18% מהתוצר העסקי של ישראל, אין מספרים כאלה בעולם. הבאה בתור אחרינו זו ארה"ב עם 9% מהתוצר. ההייטק, הקטר של המשק, מסתמך על משקל מאוד גדול של מימון שהוא בינלאומי. בסוף המשמעות היא שלא רק ההייטק, אלא כל הכלכלה הישראלית תלויה במימון זר, גם של חברות זרות וגם של משקיעים זרים".

איך אפשר לעצור את הירידה בהשקעות?

דגן: "יש ירידה בהשקעות בהייטק הישראלי, אבל צריך להבין שיש ירידה בהשקעות בכל העולם, אחרי שהיינו בתקופה של עלייה. ירידה כשלעצמה היא לא דבר רע שצריך לעצור אותו. מה שאנחנו רוצים לוודא זה כשחוזרות ההשקעות בעולם, גם פה יחזרו ההשקעות.

"כרגע ראינו שהייתה ירידה שהיא יותר גבוהה מהירידה בעולם. אנחנו רואים כרגע שמתחילה התאוששות בנאסד"ק, ולפי איך שאנחנו מכירים את ההיסטוריה, בדרך כלל חצי שנה אחרי, השווקים הפרטיים מתחילים לחזור. אז השאלה הגדולה מה יהיה בחצי השני של השנה הזאת - האם אנחנו ננוע במגמה העולמית או שלא".

על רקע המצב הלא פשוט בהייטק, האם אתה ממליץ לאנשים לעשות הסבה להייטק?

"הפערים בשכר לא משתנים. אנחנו רואים איך הם היו לפני עשור - גם לפני עשור השכר בהייטק היה הכי גבוה. היום הוא משמעותית הכי גבוה. מהבחינה הזאת, אני לא צופה שינוי מסיבי בשכר ההייטק למול שכר של ענפים אחרים, בטח לא בעשור הקרוב. לא רואה איך ענף הבניין מגיע למשכורות הייטק בעשור-שניים הקרובים, למשל. נכון שיש ירידה כרגע במועסקים, אנחנו בתקופה של האטה, אבל אנשים לא בוחרים מקצוע לפי מה שיהיה עוד חודש-חודשיים, אלא לפי מה שיהיה בעשור הקרוב".