מתוך הסרט הקצר "נוח" (Noah) (צילום: מתוך הסרט Noah, יוטיוב)
ביחד זה לבד. צ'ט פייסבוק | צילום: מתוך הסרט Noah, יוטיוב

האם פייסבוק הפכה אותנו ליצורים מנותקים, החסרים את הכישורים הבסיסיים לניהול מערכת יחסים אמיתית? זו רק אחת מהשאלות שמעלה סרט חדש וייחודי שהוצג בשבוע שעבר בפסטיבל הסרטים של טורונטו, ומתחרה על מספר פרסים שהזוכים בהם ייבחרו בהצבעה אינטרנטית על ידי מבקרי הפסטיבל.

Noah ("נוח") הוא סרט קצר בן 17 דקות, המספר את סיפור מערכת היחסים של צעיר באותו שם, שכמתחייב כיום (לכאורה) מתנהלת יותר בפייסבוק ובסקייפ ופחות בחיים האמיתיים. לאחר שיחת וידאו שמהלכה לא מוצא חן בעיניו הוא מחליט לפרוץ לחשבון שלה כדי לבדוק האם היא בוגדת בו. לאחר מכן ייאלץ להתמודד עם ההשלכות.

בואו לפייסבוק של נקסטר

מה שמייחד את "נוח" לעומת אלפי הסרטים האחרים על מערכות יחסים כושלות, הוא העובדה שהוא מתרחש כולו על מסך המחשב שלו – מלבד כמה הבלחות של מסך האייפון. יוצרי הסרט, הסטודנטים וולטר וודמן ופטריק סידרברג מאוניברסיטת ריירסון, ביקשו להמחיש על ידי השימוש בשיטה הייחודית הזו כמה החיבור התמידי לכל העולם מנתק אותנו ממנו למעשה באופנים רבים. בין היתר ניתן להרגיש בסרט את רמת הריכוז הנמוכה של נוח בשיחה עם חברתו, במהלכה הוא צופה במקביל בסרטון פורנוגרפי, מצ'וטט עם חבר שקורא לעצמו "קניה איסט", משחק במשחקון רשת טיפשי במיוחד ומחפש תמונות של חתולים בגוגל כדי לשלוח לחברה. הכל קורה במהירות עצומה ובשפה אולטרא-עכשווית מלאת קיצורים ושגיאות כתיב והקלדה, שרק בקושי ניתן לעקוב אחריהן.

הצפייה בסרט מטרידה במיוחד לאור העובדה שבמהלכו קשה מאוד לשמור על ריכוז. זאת, משום שהשימוש בתמונות מסך נעות וצלילים אמיתיים נפוצים שולחת את הגולש כמעט ללא יכולת להתנגד לבדוק האם קיבל הודעה חדשה בפייסבוק – מה שמחזק את המסר לפיו הפכנו לדור היפראקטיבי ברמה חסרת תקדים.

צפו בסרט: