אין תמונה
Spykee, הרובוט המצלם. נראה קצת כמו מגהטרון

אחרי שנים רצופות של רווחי עתק וצמיחה אגרסיבית, מגלים כיום גם יצרני הצעצועים שמיתון הוא לא משחק ילדים.

ההתכווצות המהירה של השוק הצפון-אמריקני ושל השוק היפני, שניים ממנועי הצמיחה המסורתיים והרווחיים ביותר של התעשייה, פוגעת קשות במכירות ובהכנסות של השחקנים הגדולים בענף, ומעודדת תהליכים של מיזוג בין יריבים מסורתיים מקצוות הגלובוס.

אבל, כמו במקרים רבים, מיתון מעודד יצירתיות והסיסמה "אנחנו מנסים חזק יותר" אפיינה גם את יריד הצעצועים הבינלאומי, שהתקיים בחודש שעבר בניו-יורק.

כמו בתחומים רבים של מוצרי צריכה, ניתן להבחין כיום בבידול ברור בין צעצועים עממיים, שכמעט נזנחים, לבין צעצועי יוקרה, שמכוונים למשפחות מבוססות מאוד וההשקעה הטכנולוגית בהם נמשכת במלוא העוז, תוך שימוש בחידושים האחרונים מתעשיית האלקטרוניקה העסקית.

רובוטים עם Wi-Fi ובלוטות'

דוגמה טיפוסית לפלח צעצועי העשירים היא סדרת הרובוטים להרכבה עצמית Spykee של חברת Erector, שמכוונת לפלח הגבוה של השוק עם מחיר שנעים בין 150-300 דולר ויותר לפריט.

הרובוט הראשון בסדרה, שהושק לפני יותר משנה, הקפיץ את הרף הטכנולוגי בענף. זהו רובוט להרכבה בגובה של כ-35 ס"מ, שלאחר הפעלתו מסוגל לנוע, להקשיב לפקודות קוליות, לשדר לבעליו "הבעות" באמצעות מטריצת אורות שמשמשת בתור פרצוף, ולעקוב אחר סביבתו באמצעות מצלמות וידיאו וסטילס שמותקנות על ראשו.

את התקשורת עם העולם החיצון הוא מבצע באמצעות שלט רחוק או באמצעות רכיב תקשורת אלחוטית מטיפוס Wi-Fi, שמחובר לרשת האינטרנט הביתית.

מלבד שעשוע, מסוגל הצעצוע למלא כמה מטלות רציניות. כך למשל, הוא מתפקד בתור רובוט שמירה, שנודד ברחבי הבית או המתחם שבו הוא נמצא ועוקב אחר הנעשה בסביבתו באמצעות החיישנים שבתוכו.

במקרה של זיהוי תנועות חשודות הוא יכול להפעיל באופן אלחוטי את האזעקה בבית ובמקביל לשגר אוטומטית תמונות של הפורץ לדואר האלקטרוני של בעליו.

ממשק האינטרנט מאפשר לשגר לרובוט פקודות שונות גם מהקצה השני של העולם וניתן להשתמש בו בתור טלפון Skype בעיצוב מקורי או כמצלמת אינטרנט.

כאשר הסוללה הפנימית מתחילה להתרוקן הוא מנווט את דרכו אוטומטית למטען המחובר לקיר וטוען את עצמו.

בעקבות ההצלחה של הדגם הראשון הציגה החברה בתערוכה עוד רובוטים בסדרה. האחד, המכונה Spykee-Cell ממיר את ממשק ה-Wi-Fi בממשק בלוטות', שמאפשר לו ליצור קשר דו-צדדי עם טלפונים סלולריים נפוצים. לאחר כינון הממשק ניתן לשלוט ברובוט באמצעות הטלפון הסלולרי או להשתמש ברמקולים המושתלים ברובוט בתור דיבורית אלחוטית.

דגם נוסף, Vox, מצויד בממשק זיהוי פקודות קוליות ומצויד בתכונות של רובוט לוחם עם מגוון תנועות קונג-פו וקראטה. ניתן ללמד אותו תכונות חדשות או לתכנת רצף תנועות באמצעות המחשב הביתי ותוכנה פשוטה יחסית.

את הסדרה משלימה גרסה המכונה Miss שמיועדת לילדות. הרובוט(ית), שצבועה בגוונים ורודים, מפגינה מגוון של הבעות ורגשות וכוללת אוצר מילים רחב, בשלוש שפות, שבאמצעותן היא מתקשרת עם הסביבה, מברכת בימי הולדת ובאירועים נוספים על-פי תאריכון שמתוכנת מראש ועוד.

כל הדגמים החדשים בסדרה גם מצוידים בממשק מלא לנגני iPod מהדור האחרון, שכידוע מהווים אביזר חובה בתיקם של ילדי העשירון העליון.

לאחר חיבור ה-iPod לתוך עריסה, שמותקנת בגוף הרובוט מושמעת המוזיקה דרך הרמקולים המובנים והרובוטים יכולים לרקוד עצמאית לצלילי המוזיקה.

באמצעות תקשורת אלחוטית ניתן לצפות ולשלוט בשירים המנוגנים ב-iPod על מסך הטלפון הסלולרי או המחשב. בדרך זו יכולים אבות, שנמצאים בנסיעה עסקית, להשמיע לילדיהם שירים או הקלטות בשליטה מרחוק דרך האינטרנט.

אינטליגנציה מלאכותית

בתקציב צנוע יותר של כ-40 דולר בלבד תציע בקרוב חברת Tomy סדרה של רובוטים מהלכים על שתי רגליים בעלי אינטליגנציה מלאכותית. ניתן לשלוט ברובוטים באמצעות שלט רחוק, אולם יש להם גם שני מצבי תנועה אוטונומיים, שנעזרים בחיישנים פנימיים. במצב הימנעות ממכשולים, מסוגל הרובוט למצוא את דרכו במבוכים ובמסלולי מכשולים מורכבים מבלי להיתקל בקירות או להיקלע למבוי סתום. במצב עקיבה, הוא מסוגל לנוע בעקבות כדור מתגלגל ואף להדוף אותו.

ראינו ביצועים דומים בעבר אולם מה שמייחד את הרובוט הוא ממדיו: גובהו של טומי הוא 3.5 ס"מ בלבד ומשקלו 13 גרם. המגבלה העיקרית של הפלא המיניאטורי היא מקור הכוח: לאחר טעינה בת 20 דקות הוא מסוגל לנוע במשך כ-3 דקות.

תמורת 60 דולר מציעה חברת Sega מסוק מעופף, שמצויד בממשק הפעלה קולי - ממש כמו זה שעל פיתוחו עובדות כיום חברות מזל"טים וגופים צבאיים בעולם. יחידת השלט הרחוק האלחוטית של המסוק מצוידת במיקרופון ובאוזניות, שאותם נושא המטיס על ראשו. באמצעותם הוא מעביר פקודות למסוק שנמצא בתעופה. אוצר המילים אמנם מוגבל יחסית וכולל פקודות כמו "גש לנחיתה", או "מעלה" והעסק אפקטיבי רק לטווח של עד כ-10 מטרים אולם זו פריצת דרך.

גם המסכים הרגישים למגע, שכובשים כיום את עולם הטלפונים החכמים והמחשבים האישיים, מוצאים מקום בעולם הצעצועים. גרסת 2009 של חיית המחמד הדיגיטלית הידועה טמאגוצ'י של Takara מצוידת במסך LCD קטן ורגיש למגע. באמצעות העברת אצבע על המסך ניתן "ללטף" את חיית המחמד וזו מתגמלת את בעליה במבטי סיפוק ובניקוד מוגבר. ניתן גם להניע את הדמויות על המסך במגע ואף לצרף כמה חיות וירטואליות שמתנהגות כמו להקה. הגרסה הבכירה, עם מסך מוגדל, תעלה כ-35 דולר אם כי ניתן לרכוש גרסאות בסיסיות יותר.

טכנולוגיית המגע לא פסחה אפילו על הקובייה ההונגרית הוותיקה, שהוצגה בתערוכה בגרסת היי-טק שתשווק בקרוב. במקום ריבועים שנעים פיזית מיוצגים הצבעים על-ידי אורות LED צבעוניים, שנשלטים על-ידי מעבד נתונים. כדי לסדר את המערכים ולהגיע לפיתרון הנכון אין צורך לעייף את שרירי הידיים אלא רק להסיט אורות מצד לצד באמצעות מגע.

יש פיתרון גם לכלב האהוב: קולר חכם עם חיישן מגע ומסך LCD, שעוקב אחר פעילות הכלב ובהתאם למין, גיל וסוג הכלב מחליט האם הוא ביצע מספיק פעילות ומה מצב רוחו. בקרוב אצלכם.