"סקר רשת ב: הימין החדש ממשיכה לזנק", "סרטון הבושם של איילת שקד פורסם לגברים בלבד", "ראש מטה בכחול לבן: בנט ילך עם גנץ". גם אתם קיבלתם את הסמסים האלה בימים האחרונים? יש לנו חדשות רעות - אתם תמשיכו לקבל אותם גם ממש עד הבחירות. סמסים שקריים, מתחזים, אנונימיים ומסולפים נשלחו אליכם בעשרות נוסחים.

ימין או שמאל - מי שולח יותר פייק ניוז?

על פי עדויות שנאספו על ידי המכון הישראלי לדמוקרטיה עולה כי מרבית ההודעות ככל הנראה מגיעות מגורמים שתומכים בליכוד ובמפלגת הימין החדש ולא ממפלגות שמאל. מרבית המסרונים מגיעים ללא שום סימון. כלומר, באמצעות מספר טלפון בלבד - שכנראה גם הוא מזוייף ולא שייך לאדם או ארגון ספציפיים, וברוב המקרים אין מתן אפשרות לצאת מן המאגר ולדרוש הסרה.

הדברים קורים גם מהצד השני של המפה. מדיון שהתקיים אצל השופט מלצר עולה כי מרצ ומפלגת העבודה שלחו סמס עם סקרים שלא כללו את ישראל ביתנו, בניגוד להנחיות. "הפצת סקר ללא הכללת העותרת (ישראל ביתנו - י.ב.ש), שהיא סיעה בכנסת היוצאת, כאחת החלופות להצבעה, מהווה מסר תעמולתי המשפיע על הבוחרים", כתב מלצר. 

יש הודעות שלא ברור אם הן מטעם מפלגה או גופי לוויין אחרים (למשל כאלה שקוראים להפגין ביו"ש נגד נתניהו), ויש כאלה שהן בעד מי שאינם מועמדים (למשל שרה נתניהו), על פי בדיקה שערכו במכון הישראלי לדמוקרטיה.

כך לדוגמה, סמסים שמזכירים את אלונה ברקת מהימין החדש, נשלחים לא מסומנים עם מסרים ועם בקשות להעברת נתונים, והנוסח שלהם מותאם לתושבי דרום הארץ. מה עוד אפשר למצוא? הצגה של דברים כאילו פורסמו בתקשורת בלי שתמיד ברור לטובת מי והשחרת מועמדים או רשימות שלא ברור מי הוא שעומד מאחורי זה.

ומי פועלים בשקיפות באופן קבוע? במפלגת זהות של משה פייגלין תמיד מסמנים את ההודעות שלהם, כך גם מפלגת יחד של אלי ישי, שרק אתמול הודיע על פרישה מהמרוץ לכנסת.

מותר להן? לא

יו”ר ועדת הבחירות, השופט חנן מלצר, הודיע השבוע כי הוא אוסר על משלוח הודעות לא מזוהות ואוסר על המפלגות ונציגיהן לפרסם תעמולה אנונימית, כולל ברשתות החברתיות. אז למרות שהחוק אוסר - בשטח הכל מתנהל כרגיל, ואין לכם כאזרחים שום דרך לדעת מי עומד מאחורי הסמסים - הם נשלחים בהמונים דרך חברות חיצוניות, שחלקן פועלות בחו"ל ולחלקן אפשר אפילו לשלם בכרטיס אשראי אנונימי. אז גם אם נניח תתבעו, ותשיגו צו שיורה על חברת הסלולר לחשוף מי שלח את ההודעה, תמצאו את עצמכם במבוי סתם.

אזרחי ישראל ממשיכים לקבל מסרונים אנונימיים עם סקרים, לינקים, פייק ניוז והשמצות על מפלגות מימין ומשמאל. השופט מלצר גם קבע כי על הפצת תוצאות סקר באמצעות מסרונים (הודעות SMS), יחולו אותם חוקים שחלים על סקרים המתפרסמים בטלוויזיה ובשאר כלי התקשורת. מעתה ואילך כל מפיץ הודעה יהיה מחוייב לפרסם את אחוזי המצביעים שקיבלו מפלגות מתחת לאחוז החסימה ואת מספר המנדטים שכל מפלגה מקבלת. ראיתם את הסקרים בסמס. זה לא ממש קורה.

אתמול הופץ מסרון שכביכול נשלח מטעם "רשת כאן ב'" ובו כתוב "הימין החדשה ממשיכה לזנק והופכת לרשימה הרביעית בגודלה בכנסת - עם 7 מנדטים". הליק מוביל לידעה בכאן, ששונה מהכותרת שמופיעה בסמס. בתאגיד השידור הציבורי מיהרו להגיב ומסרו שמדובר במתחזים, וכי הם פנו לוועדת הבחירות לטיפול דחוף של הנושא.

טכנית, כל אחד מכם יכול לשלוח הודעה למי שירצה, תחת איזה שם ומספר שירצה. בבחירות העירוניות כבר ראינו קמפיינים שהתחזו למשטרה (שזו עבירה פלילית). חלק מהסמסים נשלחו עם שם ללא משמעות כמו למשל change או firstlady או strongyamin. ומה עוד גילו? מתחילים לראות יותר הודעות בצמוד לשעה מסויימת  - למשל, "צפו עכשיו בדני קושמרו בערוץ 12", זאת על מנת ליצור "חוויה עוטפת מסכים" שהאפקט שלה על המצביעים יותר גדולה.

מסרים פולשניים שקשה לסנן

"למרות שאנחנו עסוקים בבוטים, טרולים וחשבונות מזויפים, המסרים שמגיעים אלינו ממש לכף היד באמצעות מסרונים והודעות ווטסאפ הם אחד הסיפורים הגדולים של ההשפעה במערכת הבחירות הזו", אומרת ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה.

"אלה מסרים פולשניים, שקשה מאד לסנן, שנשלחים אלינו בכמויות מסחריות בלי שאנחנו יודעים מטעם מי נשלחו, בצורה תפורה אישית ובהסתמך על מידע שאוספים אודותינו, לפעמים גם בזמן מתוכנן היטב ותוך ידיעה איפה אנחנו נמצאים", מוסיפה ד"ר אלטשולר. "אנחנו צריכים לגלות חשדנות רבה כלפי ההודעות האלו, וכל אחד צריך לשאול את עצמו (1) האם זו תעמולה? (2) מי עומד מאחוריה? (3) למה זה נשלח דווקא אלי?".

ומה אנחנו צריכים לעשות כדי לסייע? "הכי חשוב – לדווח. ועדת הבחירות המרכזית יכולה להפעיל סנקציות על מי שיפר את ההוראות שלה, אבל בשביל זה צריך שהציבור יביא את זה לפתחה", מוסיפה ד"ר תהילה אלטשולר.

אז מה באמת קורה עם ועדת הבחירות ומה עושים על פני השטח, אחרי ההכרזה של השופט מלצר, כדי להילחם בפייק-ניוז שיכול להטות את הבחירות הקרובות ולפגוע בדמוקרטיה? על פי פרוטוקולים שהגיעו לידנו הוא מחייב את חברות התקשורת להגיד מי הזמין את הסקר, ומחייב את המפלגות לנהוג בהתאם להחלטות של הוועדה. אבל מה עושים למי שכבר הפר את ההנחיות?

פנינו לוועדה ושאלנו מה הסנקציות שיפעיל על המפלגות הללו. הוועדה טרם הגיבה לנו, ונפרסם את תגובתה כשתתקבל.

מה אפשר לעשות כרגע?

קודם כל - דווח לנו כאן עם צילומי מסך של סמסים מזויפים ושקריים, או פרופילים מזויפים בפייסבוק. איגוד האינטרנט והמכון הישראלי לדמוקרטיה מסירים אותם.

אי אפשר לתבוע את המפלגות לפי חוק הספאם, מכיוון שלא מדובר בפרסומת. אתם כן יכולים לחסום סמסים לפי מילות מפתח, וכך לחסום מילים כמו "סקר", בחירות", "ליכוד", "העבודה" כך שיגיעו היישר לתיבת הספאם בטלפון ולא יציקו (למדריך המלא).