ילד
"מחשב יכול לדעת את הטמפרטורה בה מים קופאים, אך רק בן אדם יודע שקרח הוא קר"

החשש ממה שיקרה ביום שבו המחשבים והרובוטים יהיו חכמים יותר מיוצריהם מקנן כמעט בכולנו. אחרי הכל, עשורים של סרטי מדע בדיוני אפוקליפטיים ופוסט-אפוקליפטיים עשו את שלהם וגרמו לנו לחשוב שזו אולי טעות להשקיע ביצירת מכונות בעלי אינטליגנציה מלאכותית, שיום אחד עלולות לפגוע בנו.

מחקר שנערך לאחרונה ע"י אוניברסיטת אילינוי שבשיקגו, עשוי להרגיע מעט את החששות הללו. מדעני האוניברסיטה הציבו מערכת אינטליגנציה מלאכותית (AI) בפני מבחן איי קיו ברמה בסיסית הבנוי לפי עקרונות מדידת האינטליגנציה של הפסיכולוג האמריקאי דייויד וכסלר ומיועד לילדים בגיל טרום בית ספר. התוצאות לא היו מחמיאות, ותאמו לאלו שהיה משיג ילד בן 4 עם "קשיי הבנה חמורים".

בואו לפייסבוק של נקסטר

המערכת של האוניברסיטה, ConceptNet 4, הצליחה מאוד בתחומים הדורשים זיכרון וניתוח בסיסי, כגון זיהוי מילים ודמיון בין צורות. בחלקים הדורשים הבנה, לעומת זאת, כגון שאלות של "למה", כשלה המערכת באופן סדרתי.

פרופ' רוברט סלואן, ראש מחלקת מדעי המחשב באוניברסיטה ומוביל המחקר, הסביר את הסיבה לתוצאות נובעת מכך שקשה מאוד לבנות תוכנה שתוכל לבצע הערכה של המציאות על בסיס עובדות ומה שנקרא בדרך כלל היגיון בריא. לדבריו, היגיון מצליח להישאר מחוץ להישג ידן של המכונות בין היתר בשל הקושי של האדם להבין כמה עובדות צריך לדעת כדי להרכיב היגיון שכזה.

לדוגמא, אומר פרופ' סלואן, מחשב יכול לדעת את הטמפרטורה בה מים קופאים, אך בניגוד לבן אנוש הוא לא יודע שקרח הוא קר. "כולנו יודעים כמות עצומה של דברים. כשהיינו תינוקות, זחלנו ומשכנו בדברים, וכך למדנו שכלבים וחתולים לא אוהבים שמושכים להם בזנב. החיים הם סביבת לימוד עשירה".

מטרת המחקר, אומר פרופ' סלואן, היתה לסייע בהבנת הנקודות החלשות במחקר האינטליגנציה המלאכותית, על מנת לשפר אותה בעתיד. "אנו עדיין רחוקים מאוד מתוכנות עם היגיון המסוגלות לענות על שאלות של הבנה ברמה של ילד בן 8", הוא אמר, וציין כי "אם ילד היה משיג (במבחן ה-IQ לגיל הרך) תוצאות עם שינויים כה גדולים (בין היכולת לענות על סוגים שונים של שאלות) – זה היה סימן שמשהו אצלו לא בסדר".

>> לא מחפשים אהבה: 5 אפליקציות שימצאו לכם סטוץ מהיר

>> במקום לסנן מין ואלימות מהרשת בחינם, ספקיות האינטרנט מסננות את החוק