ח"כ עו"ד איתמר בן גביר, יו"ר עוצמה יהודית, נחסם אתמול בוואטסאפ – לצד כ-30 בכירים במפלגתו ובארגון להב"ה, ובהם בנצי גופשטיין. הפרשה חסרת התקדים לא נגמרת כאן: הבוקר (שלישי) הודיע בן גביר שגם אשתו נחסמה, ושעם החסימה היא איבדה את הגישה להודעות והתמונות בשיחה עם אחותה המנוחה. האם מדובר בצנזורה? האם וואטסאפ עקבה אחרי השיחות של חברי עוצמה יהודית ולהב"ה? וחשוב מכל – האם זה יכול לקרות גם לכם?

"הבוקר מצאתי את רעייתי ממררת בבכי. שאלתי אותה מדוע, היא סיפרה שיחד עם ה-WhatsApp, מחקו לה את כל הגיבויים ובהם התכתבות עם אחותה שנפטרה", צייץ ח"כ בן גביר בטוויטר. "זה הזיכרון האחרון שנשאר לה ממנה. WhatsApp תתביישו!", הוסיף.

החסימה של אנשי מפלגת עוצמה יהודית וארגון להב"ה מוואטסאפ היא תקדימית. בניגוד לרשתות חברתיות כמו פייסבוק או אינסטגרם, שהן "מותרות" וניתן להסתדר בלעדיהן, וואטסאפ היא אמצעי התקשורת המוביל כיום בסמארטפונים. גם סוגיית התפוצה משחקת תפקיד: התכנים שעולים בפייסבוק, בוודאי בדפים של אנשי ציבור, מגיעים לגולשים רבים – אך שיחות וואטסאפ הן פרטיות לחלוטין.

"מידע קונקרטי הוביל לחסימה"

סערת הפרטיות של וואטסאפ, שפרצה בינואר האחרון ונגררה במשך חודשים עד כניסתם לתוקף של תנאי השימוש בשבוע שעבר, הוסיפה שמן למדורה; משתמשים רבים חששו שפייסבוק תגביר את המעקב שלה ותוכל לגשת לשיחותיהם הפרטיות. אלא שהשיחות בוואטסאפ הן חסויות לחלוטין – גם בין אנשי קשר וגם בקבוצות – מאחר שהן מוצפנות מקצה לקצה.

אז מה הוביל לחסימתם של בן גביר, רעייתו ואישים נוספים במעגלים הקשורים אליהם? מאחר שוואטסאפ ופייסבוק מסרבות להגיב לגופם של משתמשים פרטיים, ניתן רק להעלות השערות - או להמתין להליך המשפטי שעליו הכריז בן גביר. עו"ד יהונתן קלינגר, היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות, מעריך שמדובר במידע מודיעיני שגורמים מדינתיים או אזרחיים מסרו לפייסבוק או לוואטסאפ – ולא במעקב פרסונלי או בהחלטה שרירותית של האלגוריתם. במשרד המשפטים, אגב, טוענים שהם לא אחראים לחסימה. 

"אני בספק שמדובר בפעולה אוטומטית של האלגוריתם", הוא אומר בשיחה עם NEXTER. "ככל הנראה מדובר במידע קונקרטי שהוביל לחסימת המשתמשים. פייסבוק (חברת האם של וואטסאפ, ר"ש) לא יכולה לקרוא צ'אטים אישיים או שיחות של קבוצות, אלא רק לדעת בין מי הן מתקיימות. גם החברות בקבוצה אחת לא מספיקה כדי להביא לחסימה, כך שהם כנראה היו חברים במספר קבוצות משותפות. אפשר להניח שנכתבו שם דברי הסתה שהובילו לחסימה, אך שוב, לפייסבוק אין גישה לתכנים עצמם", הוא מסביר. "אני שואל את עצמי למה הם סמכו על פייסבוק מלכתחילה. מדובר בתאגיד שסוחט מידע מאנשים וחוסם אותם באופן שרירותי. טלגרם גם לא טובה בהרבה בהיבט הזה. סיגנל היא האפליקציה היחידה שלא מתערבת ברמות הללו".