האם בקרוב נראה אזהרות מפני סם אונס באפליקציות ההיכרויות? יו"ר הועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), הכריז היום (שלישי) שיפנה לשר התקשורת יועז הנדל בנושא. זאת, בתום דיון שנערך הבוקר בועדה על תופעת סמי האונס, בו הוצפו מחדלים חמורים מצד כל גורמי הטיפול.

במהלך הדיון הודתה ד"ר ג'וליה ברדה, מנהלת חדר 4 בבית החולים וולפסון, כי מרבית הבדיקות להמצאות סם אונס שנערכות בבית החולים הן פנימיות ורק חלקן נשלחות למעבדות בתל השומר ("כולן נשמרות אצלי במעבדה. שום דבר לא נזרק"). זאת, בניגוד לנוהל המחייב לשלוח אותן לאותן מעבדות, כדי שתהיינה קבילות מבחינה משפטית. כשנשאלה מדוע הם לא מקיימים את הנוהל משנת 2018, השיבה: "את הנוהל החדש של דיווח קיבלתי לפני חודשיים, וזה לא משנה".

בנוסף, במהלך הדיון הודה נציג המשטרה כי בשלוש השנים האחרונות הצליחה המשטרה לבודד רק שמונה תלונות המצביעות על שימוש ממשי בסם אונס. זאת, מתוך עשרות תיקים הנפתחים בנושא מדי שנה. בהמשך, במשרד הבריאות הודו כי בשלוש השנים האחרונות ביצעו רק 25 בדיקות שיער להימצאות סם אונס.

"הנתונים שקיבל הלובי למלחמה באלימות מינית מהמעבדה המרכזית בתל השומר וממשרד הבריאות מוכיחים בצורה חד משמעית שהנוהל מדצמבר 2018 פשוט לא מיושם בשום זמן ובאף מקום", אמרה ל-mako יעל שרר, מנהלת הלובי למלחמה באלימות מינית. "אין היום בית חולים או חדר אקוטי שמקפידים עליו או מיישמים אותו כלשונו. התשובות שניתנו בדיון לגבי אי יישום הנהל במשך השנתיים האחרונות היו מביכות. אני קוראת למשרד הבריאות להפסיק להפקיר נפגעות ונפגעי אלימות מינית ולהביא ליישום הנהל לאלתר". בעניין הצעתו של פורר באשר לאפליקציות אמרה: "אנחנו מתנגדות בכל תוקף לכל הצעה שעולה ממנה ניחוח של האשמת קורבן. על הממשלה לפעול ליישם מדיניות ולקחת אחריות".

יו"ר הועדה פורר סיכם כי התופעה נפוצה בהרבה ממה שנהוג לחשוב. "דווקא בתקופה הזאת קורים הרבה מקרים בבית. האינטרנט והיכולת ליצירת מפגשים מידיים בבתים, במיוחד בתקופת הקורונה, הופכים את התופעה להרבה יותר חמורה. אתם מדברים על מספרים מאוד מאוד קטנים, 25 בדיקות בשלוש שנים. אני קורא לממשלה להקים צוות משותף למלחמה בתופעה הזו. זה צריך לבוא מההסברה ועד ההרשעה. לא הצלחתי להבין ממשרד הבריאות איך הנוהל מיושם ומי אחראי על היישום. הבלגן הזה לא מאפיין רק את משרד הבריאות. אולי צריך להקים עוד משרד ממשלתי שיפעל לקשר בין המטות השונים לשטח", המשיך ח"כ פורר.

בהמשך פנה ח"כ פורר למשרד הבריאות ואמר: "תכינו את עצמכם. אנחנו נרד לשטח ולחדרי מיון שאין בהם חדרים אקוטיים. נרתום את איגוד הברים והמסעדנים לטובת קמפיין להעלאת המודעות לתופעה, ואני אבקש ממשרד התקשורת לבדוק אזהרה שתופיע באפליקציות ההיכרויות".