הסיפור העומד בבסיס מגילת רות שנקראת בחג השבועות, כולל מערכת יחסים לא שגרתית בין שתי נשים חזקות: נעמי ורות, כלתה. לאחר שעזבה את הארץ ועברה להתגורר במואב, איבדה נעמי את בעלה אלימלך ואת שני בניה. כאשר החליטה נעמי לשוב לארץ, רות הודיעה לה שלא רק שהיא מחליטה להצטרף אליה - היא מוכנה לקבל על עצמה את כל המצוות ולהצטרף לעם ישראל. מכאן מתחיל סיפור מערכת היחסים המיוחדת בין שתי הנשים, שסופו זיווג של רות עם בועז, מנכבדי בית לחם.

מערכת היחסים בין רות ונעמי מזכירה לנו שקשר בין שתי נשים עשוי להיות מורכב ומאתגר, אבל עם זאת גם מעצים ומלמד. האחווה הקיימת בין נשים המתמודדות עם אתגרים יחדיו מצליחה לייצר תוצאות חיוביות - עבור הצד המלמד והצד הלומד כאחד, למרות שברוב המקרים, שתי הנשים מפרות זו את זו באופן הדדי. ברוח החג שוחחנו עם נשים מצליחות בהייטק הישראלי, שממש כמו רות, מצאו להן מנטורית עתירת ניסיון שליוותה אותן לאורך הדרך. שאלנו אותן על האתגרים שבלהיות נשים בתעשייה שלצערנו, מורכבת עדיין מרוב גברי (כשני שלישים) וממיעוט נשי (כשליש), ועל איך מערכת היחסים עזרה להן להתמודד איתם.

"מעין נותנת הרגשה שאפשר לדבר על הכל"

"נעמי": מעין כהן חזיז, מנהלת האתר הישראלי בחברת CyberProof וסמנכ"לית משאבי אנוש גלובלית. 

"רות": מורן אלטרזון אבישר, מנהלת משאבי אנוש וגיוס בחברת CyberProof Israel.

איך הכרתן? ספרו קצת על האופן שבו אתן משיקות בעבודה, אם בכלל.

מעין: "את מורן קלטתי לצוות משאבי אנוש בסייברפרופ בשנה שעברה. אני זוכרת שהיה בינינו קליק מהשנייה הראשונה שנפגשנו, ולאחר מכן היה קשה לי כבר לראיין אחרות. כשאני מחפשת לגייס, מעבר לכימיה עם האדם, אני תמיד מסתכלת מה ישלים אותי ואת הצוות, ואיפה נקודות החוזק שאיתן תוכל המועמדת לבוא לידי ביטוי, גם בצד הפרסונלי וגם בצד המקצועי. מורן מהווה נדבך חשוב בתוך צוות משאבי אנוש גלובלי שמכיל עוד כישרונות נהדרים".

מורן: "בעולם הראיונות אתה תמיד יכול להרגיש אם יש קליק על ההתחלה או שזה משהו שנבנה במהלך השיחה. אצלנו זה היה מיידי וכבר יכולתי לדמיין את עצמי עובדת איתה. מעין היא מסוג המנהלות שנותנות לך את החופש, אבל יודעת גם איפה צריך את ההכוונה והגיבוי הנדרש, לאור הניסיון שיש לה והיכולת לראות את התמונה הגלובלית של הארגון. יש לנו פגישות שבועיות בהן אנחנו תמיד משלבות גם שיח אישי, מה שיוצר חיבור ובונה מערכת יחסים טובה ופתוחה. מעין נותנת הרגשה שאפשר לדבר על הכל, וזה לא מובן מאליו".

מורן, למה חשוב לך לקבל הכוונה בעבודה דווקא מאישה?

מורן: "אני פתוחה לקבל הכוונה גם מגברים וגם מנשים, אבל אני חושבת שכנשים יש לנו כמו אחווה כזאת, שלפעמים אנחנו לא צריכות לדבר, מספיק מבט אחד כדי להעביר מסר או משפט שיכול לסכם הכל. לכן, אני חושבת שזה הרבה פעמים מקל על העבודה. בנוסף, אני חושבת שאצל נשים יש פחות אגו בעבודה ומראש את מגיעה יותר פתוחה ומודעת לעצמך ולקולגות שאיתם את עובדת".

 מעין, מה הדבר שהיה לך הכי חשוב לך להעביר הלאה למורן, ולמה?

מעין: "לשמחתי מורן היא מישהי שיודעת לקבל ביקורת, להטמיע אותה ולהביא לשינויים בצורה מאוד מהירה. היה לי חשוב להיות בשבילה מעבר למנהלת מקצועית, גם מנהלת שתהווה מודל לחיקוי עבורה ומנטורית בתוך העולם העסקי בו אנו פועלות. חשוב לי שמעבר לאקוסיסטם שבאחריותה, תהיה לה תמונה עסקית גלובלית ויכולת לשפר את ההתנהלות שלה מול גורמים בינלאומיים - משהו שאני כמנהלת צעירה, הייתי זקוקה לו".

מהן הבעיות העיקריות שנתקלתן בהן בהייטק בתור נשים, ואיך ניתן לפתור אותן?

מעין: "מיעוט נשים בתפקידים נחשקים בפיתוח או בעולם הסייבר, ומיעוט נשים שמגיעות לתפקידי ניהול בכירים. יש מעט שיפור בתחומים הללו, אך עם זאת, האחוזים עדיין מעטים. אנחנו ארגון שמקדם נשים ויש לנו נשים בתפקידי ניהול, אך עם זאת, כשבאים לגייס תפקיד כזה, מספר קורות החיים שמגיע מנשים הוא מועט. אני מאמינה שהפתרון טמון בחינוך מגיל צעיר כדי לשנות דפוסי חשיבה ולעודד מנהיגות. בצד היכולות הטכניות, חשוב לעבוד על נקודת המוצא הראשונית שהיא יכולת עמידה על שלך. רק ככה, נאפשר לנערות ונשים להגיע עם הכלים הללו לכל מסגרת לימודית או מקצועית שתעזור להן להיכנס לעולם ההייטק. מלבד זאת, אלו כלים לחיים האישיים, לחיי המשפחה, לזוגיות וכדומה".

מורן: "מיעוט בתפקידי הנהלה בכירה. אם נסתכל באתרי חברות, בעמוד של ההנהלה נראה ש-90% הם גברים, והנשים שמופיעות הן בדרך כלל בתפקיד משאבי אנוש (HR) ושיווק (מרקטינג). גם בתפקידים טכניים ניתן לראות אחוז מאוד נמוך של קו"ח מנשים. אני חושבת שהשינוי צריך להגיע מכמה ערוצים, קודם כל מהבית והחינוך שאנחנו מקנים לבנות שלנו. הן צריכות להבין שהן כל יכולות, ואין דבר כזה מקצועות לבנים ומקצועות לבנות. ערוץ נוסף הוא המסגרות החינוכיות שהן לומדות בהן, ושילוב של תכנים ופעילויות מכל התחומים - מספורט וחוגים כמו כדורגל, דרך מקצועות מדע וטכנולוגיה כמו אלקטרוניקה, פיתוח ומחשבים, ועד הרצאות ופעילויות שחושפות נשים שהגיעו לתפקידים בכירים בתעשייה בתחומים שונים".

"שיח בין נשים נוטה להיות פתוח, כנה ובריא יותר"

"נעמי": מיה פיזוב, שותפה-מנהלת בקרן ההון סיכון Amiti Ventures

"רות": אלמוג זוסמן-להמן, ראש צוות שותפויות וקהילה בקרן ההון סיכון Amiti Ventures.

מיה פיזוב ואלמוג זוסמן-להמן, Amiti Ventures (צילום: פרטי)
מיה פיזוב ואלמוג זוסמן-להמן, Amiti Ventures | צילום: פרטי

איך הכרתן? ספרו קצת על האופן שבו אתן משיקות בעבודה, אם בכלל.

אלמוג: "בתפקידים הקודמים שלי ובשירות הצבאי התעסקתי בעיקר בעולמות האנליזה והמחקר. לפני כמה שנים הצטרפתי לצוות ההנהלה של קהילת בוגרי 8200 והרגשתי שבעולמות הקהילה אני מוצאת משהו שתמיד היה חסר לי - אנשים. כשהגיעה הזדמנות להצטרף לקרן Amiti, הראיון הראשון שלי היה עם מיה, שלמעשה הכרתי כבר כי היא לקחה חלק פעיל בקהילת הבוגרים גם כן. היה לי מאוד נוח לדבר על העשייה שלי בניהול קהילה עם מישהי שמכירה את הפרטים לעומק, והראיון המלחיץ הפך די מהר לשיחה על מה אפשר לעשות בקרן ולאן עוד אפשר לקחת את התפקיד".

אלמוג, למה חשוב לך לקבל הכוונה בעבודה דווקא מאישה?

אלמוג: "אני לא מסתכלת על המגדר של מי שמכווין אותי, אלא על האופי והצורה שבה הדברים נעשים. מה שכן, אני חושבת ששיח בין נשים נוטה להיות פתוח, כנה ובריא יותר. אני מרגישה שהעובדה שב-Amiti – שהוקמה ע"י בן רבינוביץ' – יש רוב מובהק של נשים בתפקידי הניהול, וכמובן את מיה שמשמשת כפרטנרית, יוצרת אווירה שבה יש מקום להתפתחות על בסיס פידבק רגיש ומכבד, מבלי להתפשר על מקצועיות או על חתירה למצוינות. עבדתי בעבר בחברות בהן רוב ההנהלה הייתה גברית, ואני חושבת שההבדל בינן לבין ה-DNA של Amiti נובע בין השאר גם מזה".

מה הבעיות העיקריות שנתקלתן בהן בהייטק בתור נשים, ואיך אתן חושבות שאפשר לפתור אותן?

אלמוג: "לדעתי אחד מהאתגרים לנשים בהייטק, ולשמחתי זה הולך ונעשה אתגר של הורים בהייטק באופן כללי ולא רק של אימהות, הוא איזון בין העבודה לחיי המשפחה. בסביבה שבה יש מתח גבוה ושאיפה למצוינות והגדלת ראש, לא תמיד פשוט להתנתק מהמחשב, בטח לא כשעובדים מהבית. הרצון לתת מאה אחוז בעבודה מצד אחד ולבלות כמה שיותר זמן עם התינוק שלי מהצד השני, יוצר הרבה פעמים תחושת אשמה – אולי התפקוד שלי כאמא נפגע, או שאולי אני דווקא עובדת לא מספיק טובה, כי לצד הקהילה, הפרויקטים, המיילים והקולגות, יש עוד מישהו שדורש את תשומת הלב שלי. הפתרון מתחיל ברמת ההנהלה, למשל, בשעות בהן מתקיימים דיונים - ובעיקר אלו שבהן דווקא נמנעים מישיבות.

"בסופו של דבר אני מאמינה שהפתרון נמצא אצלי בידיים, והוא כולל ניהול זמן ומיצוי מיטבי שלו, יכולת לדעת לבקש ולקבל תמיכה ועזרה מהמשפחה כשצריך, ופשוט להזכיר לעצמי כל הזמן שאין סתירה בין אימהות לקריירה, אחד לאו דווקא מגיע על חשבון השני. זה ממש לא פשוט, אבל אני מרגישה שככל שעובר הזמן אני עושה את זה טוב יותר. אגב, גם כאן יש הרבה מה ללמוד ממיה, שחוץ מלהיות פרטנרית ב-Amiti, היא גם אמא לשתי בנות. כשיש עוד הורים בסביבת העבודה, יש דוגמה להתנהלות גם בהיבט המשפחתי".

מיה: "אחד מהאתגרים בהייטק, ובפרט בתעשיית ההון סיכון, לנשים, הוא ההבדלים בהתנהלות, באופן השיח ובדיון בין גברים ונשים. אין דרך נכונה יותר או פחות, אבל בממוצע, גברים ונשים מנהלים דיון באופן שונה. בהינתן רוב גברי בתעשייה, בעיקר בשכבות ההנהלה, השוני הזה מקשה פעמים רבות על נשים להתבלט ולהתברג כמובילות. הפתרון, כמו תמיד, מתחיל ברצון לשנות את המצב ובמודעות לכך שיש בעיה שצריך לפתור. שינוי תרבות הדיון, מתן מקום לכולם ולכולן להתבטא באופן שווה, לצד ההבנה שכולם צריכים להתאמץ כדי לפתוח את הדלת לקידום של אוכלוסיות שונות בתעשייה, הוא התשובה".

מה הדבר שהיה לך הכי חשוב לך להעביר הלאה ולמה?

מיה: "שלכולם יש חלק בהצלחה של הקרן. אנחנו ארגון קטן והתרומה של כל אחת ואחד הם משמעותיים, ולכן צריך תמיד לחשוב איך למצות את התפקיד ולחשוב בגדול. בנוסף, חשוב תמיד ללמוד דברים חדשים, וחשוב לדעת מתי לשאול ולהתייעץ כדי להצליח לצמוח בתפקיד".

אלמוג: "במיוחד בקרן שמשקיעה בנושאים שהם קצת יותר 'קשים לעיכול' בדרך כלל - קוואנטום, ביולוגיה חישובית, סינתטית, צ'יפים, חומרה וגנרטיב AI, נושאים שכל הזמן דורשים להישאר מעודכנים, השיתוף והלימוד התמידי הם קריטיים".

"לנשים בתחילת הקריירה שלהן קשה למצוא מודל לחיקוי"

"נעמי": חגית ינון, סמנכ״לית כספים בחברת WalkMe.

"רות": דותן רנד, מנהלת קשרי אנליסטים בחברת WalkMe.

משמאל: חגית ינון ודותן רנד, WalkMe  (צילום: WalkMe )
משמאל: חגית ינון ודותן רנד, WalkMe | צילום: WalkMe

איך הכרתן? ספרו קצת על האופן שבו אתן משיקות בעבודה, אם בכלל.

חגית: "במקביל לעבודתי בווקמי, אני גם מרצה באוניברסיטת רייכמן ודותן הייתה סטודנטית שלי. דותן הייתה פעילה בשיעורים ונוצר בינינו קשר חזק. לכן, כשחיפשנו לגייס למשרה של אנליסט מתחיל בשיווק, הצעתי לדותן להצטרף. מאז עברו שלוש שנים מוצלחות שבהן דותן התפתחה וגדלה והיום משמשת כמנהלת קשרי אנליסטים".

דותן: "למדתי לתואר ראשון במנהל עסקים ויזמות במרכז הבינתחומי, כיום אוניברסיטת רייכמן, וחגית הייתה המרצה שלי לחשבונאות. זה היה מעורר השראה לראות אישה מצליחה בתחום שנחשב לגברי. מצאתי את עצמי מתייעצת איתה גם מעבר למפגשים בשיעור".

דותן, למה חשוב לך לקבל הכוונה בעבודה דווקא מאישה?

דותן: "תעשיית הטכנולוגיה סובלת ממחסור בייצוג נשים, ולכן קשה לנשים שנמצאות בתחילת הקריירה שלהן למצוא מודל לחיקוי. אני חושבת שחגית היא אישה שתמיד מוצאת דרך לאזן את האחריות שלה בחברה עם החיים שמחוץ לעבודה. לא רק שהיא פתחה לי את הדלת עם התפקיד ב-WalkMe, אלא שהיא ממשיכה למלא תפקיד גדול בלהניע אותי להשיג את המטרות שלי. היא מראה לי שאפשר להשיג הכל".

חגית, מה הדבר שהיה לך הכי חשוב לך להעביר הלאה לדותן ולמה?

חגית: "אני מאוד מאמינה במנהיגות נשית ואת זה ראיתי אצל דותן מהרגע הראשון. החיבור בינינו היה מיידי, דותן חכמה, מצחיקה ושאפתנית. היא התקבלה בזרועות פתוחות לארגון והוכיחה את עצמה בהצלחה רבה. לאורך הדרך היינו משוחחות בעיקר לוודא שהיא בדרך הנכונה. אבל היא השיגה הכול בזכות עצמה".

מהן הבעיות העיקריות שנתקלתן בהן בהייטק בתור נשים, ואיך אתן חושבות שאפשר לפתור אותן?

חגית: "אני בתעשיית ההייטק כבר מעל ל-20 שנה, ולא נתקלתי בחסמים רק בגלל שאני אישה. להפך, אני חושבת שאין גבול אם את מחליטה שאין גבול, הכול תלוי בדרך שבה בוחרים להתמודד עם אתגרים ועם הצלחות. אני חושבת שצריך בעיקר לעודד נשים לנסות, להראות שזה אפשרי, שצריך להיכשל לפעמים אבל גם להמשיך להאמין ולהצליח. למזלי, פגשתי בחיי נשים חזקות שהיוו השראה עבורי. בתחום הכספים ובתחום השיווק יש נוכחות נשית משמעותית כבר היום, ובתחומים אחרים כמו פיתוח יש היום הרבה יותר נשים מאשר בעבר. אני מאמינה שנראה יותר ויותר יזמיות ומנכ"ליות בעתיד".

דותן: "אני נמצאת יחסית בתחילת הדרך ולכן האתגר העיקרי שלי הוא לצבור מומחיות וניסיון. למזלי, אני עובדת עם נשות מקצוע מדהימות בחברה ובמיוחד בצוות שלי, וזה חלק ממה שדוחף אותי קדימה. יש ב-WalkMe קהילה חזקה של נשים וביום האישה האחרון אפילו אירחתי פאנל בנושא מנהיגות נשית בחברה. אני מאמינה שצריך לעודד נערות ונשים צעירות להיכנס לתחומים מקצועיים שאין בהם רוב נשי עדיין, וכמובן לעודד אותן ללמוד מתמטיקה ומדעים".