אילון מאסק תובע את OpenAI ואת המנכ"ל שלה, סם אלטמן, על טענות לפיהן השאיפה לרווחיות הובילה את החברה לנטוש את משימת היסוד שלה - פיתוח טכנולוגיית בינה מלאכותית שתועיל לאנושות. בתביעה שהוגשה לבית המשפט בסן פרנסיסקו ביום חמישי, מאסק טוען כי השותפות של OpenAI עם מיקרוסופט הפכה את הארגון "לחברת בת עם קוד סגור דה פקטו" של מיקרוסופט המתמקדת במקסום רווחים.

לפי התביעה, פעולות כאלה מהוות הפרה של הסכם המייסדים בין מאסק, שהיה שותף ב-OpenAI ב-2015 אך אינו מחזיק יותר בנתח של החברה, לאלטמן, ונשיא OpenAI, גרג ברוקמן, שהתחייבו להקים את הפרויקט ללא מטרות רווח ועם טכנולוגיה בקוד פתוח. הפרות אלו כוללות שמירת הקוד של דגם ה-GPT-4 של OpenAI כ"סוד מוחלט", כאשר התביעה טוענת שהחלטה זו "נבעה בעיקר משיקולים מסחריים, לא בטיחותיים" וכי דגם ה-GPT-4 הוא כעת "אלגוריתם דה פקטו של מיקרוסופט". OpenAI סירבה להגיב על התביעה.

התביעה מבקשת לאלץ את OpenAI לדבוק בהסכם המייסדים שלה ו"לחזור למשימתה לפתח AGI (בינה מלאכותית כללית) לטובת האנושות", במקום להועיל לאלטמן, ברוקמן ומיקרוסופט המוגדרת בתביעה "חברת הטכנולוגיה הגדולה בעולם".

מאסק היה מאוד ביקורתי לגבי הסיכונים שיכולים להיות לקידום בינה מלאכותית לפני שייסדו את OpenAI, וקרא להפעיל אמצעי הגנה כדי למנוע שימוש במערכות כאלה כדי להחליף בני אדם. בשנה שעברה, חוקרי בינה מלאכותית שונים ומאסק חתמו על מכתב פתוח הקורא לחברות להשהות "ניסויי AI גדולים". מאוחר יותר הוא פתח חברת AI משלו, xAI, והשיק בוט AI בתוך הרשת החברתית שלו - טוויטר או כפי שהוא אוהב לקרוא לה - X.

התביעה טוענת כי דגם ה-GPT-4 שפורסם במרץ 2023 לא רק מסוגל לחשיבה הגיונית אלא גם "טוב יותר בזה מבני אדם ממוצעים", לאחר שהגיע לתוצאה בעשריון העליון בבחינת הלשכה לעורכי דין של ארה"ב. לפי השמועות, החברה מפתחת מודל מתקדם יותר, המכונה "Q Star", שאמור להיות בינה כללית מלאכותית אמיתית (AGI) אשר שווה לבינתו של אדם, או אף עולה עליה.

בשנה שעברה אלטמן פוטר, ולאחר חמישה ימים הועסק מחדש על ידי OpenAI בגלל טענות מעורפלות שהתקשורת שלו עם הדירקטוריון "מכשילה את יכולתו לממש את אחריותה". התביעה שהגיש מאסק טוענת כי בימים שלאחר אירוע זה, אלטמן, ברוקמן ומיקרוסופט "ניצלו את המינוף המשמעותי של מיקרוסופט על OpenAI" כדי להחליף את חברי הדירקטוריון באנשים שיותר מתאימים למיקרוסופט.

הסיבה לכך שמאסק דורש שבית המשפט יגדיר את GPT-4 ו-Q Star כבינה מלאכותית כללית היא שמיקרוסופט תיאלץ לחדש את הרישיון שלה מול OpenAI. מאסק חושש שמיקרוסופט תנצל את הטכנולוגיה הזאת לפתיחת פער מול המתחרות שלה ותהפוך את טכנולוגיית ה-AGI ליעד הבא של ענקיות הטק שיפתחו אותה מסחרית. השותפות בין OpenAI ומיקרוסופט נבחנת כעת על ידי רגולטורים בבריטניה, האיחוד האירופי וארה"ב כדי להעריך אם מערכת היחסים המשותפת ביניהם משפיעה על התחרות.

כמה אתרי טכנולוגיה כבר מבקרים את מאסק על הצעד הזה. ב-The Verge לדוגמה, נכתב שזו תלונה שכיף לקרוא, היא מאשימה את OpenAI ואת המנכ"ל שלה, סם אלטמן, בהעמדת פנים שהם מנהלים מלכ"ר שנועד להועיל לאנושות תוך שהם מנהלים למעשה חברת טכנולוגיה רגילה ומנסים להרוויח הרבה מאוד כסף. זו ביקורת די טובה על הסטטוס הנוכחי של OpenAI, אבל למרבה הצער, מאסק הוא לא האדם לעשות את הביקורת הזאת. עורכי דינו הבינו שלתת לאיש העשיר בעולם לצבור שעות חיוב בהגשת תביעות שטותיות זה משתלם יותר מאשר להתאים את "העובדות" ל"חוק", או מה שזה לא יהיה זה שעורכי דין עושים.

בנוסף ישנה עוד בעיה - מאסק לא צירף בתביעה שלו את אותו הסכם עליו הוא מתבסס ולא בטוח שקיים כזה: "מאסק טוען בפשטות ש-OpenAI הפרה חוזה שלא קיים. התלונה מתייחסת ל'הסכם ייסוד', אך לא מצורף הסכם ייסוד כזה, ותביעת הפרת החוזה מודה ש'הסכם המייסד' הוא בעצם "אווירה" שכולם תפסו באימיילים מסוימים. הנה מה שעורכי הדין של מאסק כתבו: הסכם ייסוד זה מונצח, בין היתר, בתקנון היסוד של OpenAI, Inc. ובהודעות כתובות רבות בין התובע לנתבעים על פני תקופה רב שנים".

אולי זה נכון שהמבנה התאגידי של OpenAI, הכולל עמותה שמחזיקה תאגיד למטרות רווח, מערער את האידיאלים שנקבעו במסמך הזה, אבל מאסק לא יכול לתבוע על כך מכיוון שזה לא חוזה.

תביעת הפרת החוזה ממשיכה להפנות מייל מסם אלטמן לאלון מאסק, שאומר שהטכנולוגיה ש-OpenAI מפתחת תשמש ל"טובת העולם", ומאסק השיב לו, "מסכים על הכל".

בסופו של דבר צריך לזכור שמאסק הוא האדם שהכי אוהב לעשות כותרות בעולם הטכנולוגיה, וסביר להניח שההצלחה המטורפת של החברה בה היה אחד המייסדים "קצת" מפריעה לו. האם לתביעה הזאת יש סיכוי אמיתי? המומחים בספק, האם היא עושה כותרות ותורמת לנרטיב של מאסק שהיריבים שלו הם מסוכנים לעולם? בהחלט.