stopncii (צילום: צילום מסך)
stopncii | צילום: צילום מסך

הפצת תמונות אינטימיות של נשים ללא ידיעתן היא ללא ספק אחת מהסכנות המשמעותיות ביותר ברשת. מדי יום נשים רבות מסביב לעולם נופלות קורבן לגברים אלימים שמפרים את זכותן הבסיסית לפרטיות על גופן, ומפיצים תמונות אינטימיות שלהן בפלטפורמות כמו טלגרם ואחרות. כעת, אחד מארגוני הנשים החשובים ביותר בישראל, פורום מיכל סלה, מצטרף למאבק בתופעה החמורה.

העמותה, שהוקמה על ידי לילי בן עמי, אחותה של מיכל סלה ז"ל שנרצחה בשנת 2019 על ידי בן זוגה אלירן מלול, משתפת פעולה עם מטא (חברת האם של פייסבוק, וואטסאפ ואינסטגרם) ועם השירות הבריטי Revenge Porn Helpline בהשקת השירות בארץ. הגופים פיתחו יחד כלי טכנולוגי חדשני שמאפשר לקורבנות ולאנשים החוששים שתמונותיהם האינטימיות יופצו לסמן תמונות וסרטוני וידאו, שלאחר מכן יצונזרו אוטומטית מפייסבוק, אינסטגרם ופלטפורמות טכנולוגיות אחרות. הטכנולוגיה כבר פועלת בהצלחה במדינות רבות בעולם.

הכלי ניתן לשימוש כבר כיום תחת הכתובת StopNCII.org. בעת השימוש, הוא למעשה מקודד מחדש את התמונות וסרטוני הווידאו האינטימיים, תוך שימוש באלגוריתם להקצאת ערך לאותה תמונה (Hash) שמהווה מעין טביעת אצבע דיגיטלית ייחודית. פלטפורמת StopNCII.org תשתף עם חברת מטא אך ורק את הקוד המדובר כדי לזהות ולהסיר את התמונות והסרטונים במידה והם יועלו לרשתות החברתיות שבבעלותה.

הפלטפורמה של StopNCII.org היא פשוטה לשימוש וזמינה לבגירים בלבד. פתיחת תיק חדש באתר דורשת מענה על שאלות ספורות, למשל בני כמה אתם ומה מופיע בתמונות שאתם מבקשים לא לחשוף, ולאחריהן ניתן להעלות את התמונות או סרטוני הווידאו שיש למנוע את הפצתם. התמונות והסרטונים עצמם אינם מועברים אל הפלטפורמה ולא עוזבים את המכשיר האישי שממנו הם מועלים - אלא רק הקוד שמסייע בזיהוי שלהם.

 

"היעד שלנו הוא אפס אלימות כלפי נשים. אמצעים מבוססי חדשנות וטכנולוגיה, חשיבה מחוץ לקופסה ושיתופי פעולה גלובליים - מקרבים אותנו אל היעד", אמרה לילי בן עמי, מנכ"לית עמותת פורום מיכל סלה עם ההשקה. "המיזם  הזה הוא הוכחה נוספת שאפשר להשתמש בחשיבה יצירתית ובטכנולוגיה למניעת אלימות בין בני זוג אינטימיים. יחד נציל חיים". נציין כי שיתוף הפעולה הזה מצטרף לשורה של פעילויות אחרות שמוביל הפורום במטרה לרתום את הטכנולוגיה למאבק באלימות נגד נשים, כולל האקתון שנתי שהתקיים השנה במעמד הנשיא.

"המאבק העיקש באלימות, התעללות והטרדות כלפי נשים מחייב צעדים חדשניים", הוסיפה ג׳ורדנה קטלר, דירקטורית מדיניות ציבורית במטא ישראל. "אנחנו ב-Meta גאים להנגיש את הכלי החשוב הזה בעברית לישראליות וישראלים ומודים לפורום מיכל סלה על שותפות ארוכת שנים ועל הנכונות להעלות מודעות לפלטפורמת StopNCII, כדי שכל מי שזקוקה לטכנולוגיה הזאת תוכל להשתמש בה. נמשיך לפעול לצד מומחים, ארגונים אזרחיים וקובעי מדיניות כדי לקדם את הבטיחות ברשת".