בשבוע שעבר עלתה לשידור דוח רולניק, תוכניתו של העיתונאי גיא רולניק שעוסקת באופן שבו המודל העסקי של החברות שמנהלות את הרשתות החברתיות המצליחות בעולם, לרבות מטא, טוויטר וטיקטוק, וכן חברת גוגל, פוגע בכל אחד ואחת מאיתנו, גם במה שנראה כמו שיטוט תמים ברשתות החברתיות. בפעם הראשונה לעיני המצלמות, רולניק מביא בתוכנית עדויות של אנשים שעבדו בעבר (וחלקם אף עובדים בהווה) בחברות הללו.

כך, בפרק הראשון ששודר בכאן 11 ביום ראשון שעבר, הביא רולניק את עדותו של ג', שעבד כמסנן תוכן (Moderator) בחברה קבלנית שהעניקה שירותים לפייסבוק, וזאת כחלק מההשקעה הרבה שמבצעת החברה במודרציה של תוכן וביקורת על פוסטים. מסנני התוכן כדוגמת ג', מקבלים מדי יום עשרות עד מאות פוסטים בעייתיים ובודקים מול מדיניות פייסבוק מה חורג ממה שמכונה "כללי ההתנהגות הקהילה" - שורה של חוקים בנושאים רגישים כמו טרור, בריונות, הסתה ועוד.

אלא שג' חשף בעדותו מקרה שבו על אף שפוסט סומן כפוסט של שנאה שמכוון כנגד מיעוט מסוים, הוא התבקש להשאירו באוויר. היה זה פוסט של הצל, יואב אליאסי, שעלה בעמוד הפייסבוק הפופולרי שלו, אחריו עוקבים יותר מ-730 אלף איש. הסרטון שמוצג בתוכנית עלה לעמוד של הצל בחודש פברואר 2022, ובו התבטא אליאסי כנגד המיעוט הבדואי. ג' מספר שהוא, יחד עם יתר חברי הצוות שלו, התבקש להתעלם מהבעייתיות של הפוסט ולא להסיר אותו מהרשת. לדבריו, לא התקבלו נימוקים לבקשה הזאת, אך הוא מעריך שהסיבה לכך היא כמות העוקבים הגבוהה של הצל, שתומכים בפוסטים מהסוג הזה. כלומר, ג' טוען שאם הוא בתור אדם אנונימי היה מבצע את אותה הפרה, כלומר, מעלה פוסט עם תוכן דומה, סביח להניח שהוא היה נמחק. התגובה שמסרה מטא להפקת התוכנית לא התייחסה לטענות שעלו בקשר לפוסט המדובר של יואב אליאסי.

למחרת שידור הפרק, פרסם הצל פוסט חריג, בו הוא טוען כי פייסבוק הורידה את החשיפה לעמוד שלו באופן משמעותי, וכי הוא עובר בתגובה לפרסם תכנים בטלגרם ובאינסטגרם (על אף שגם היא שייכת לחברת מטא). עם זאת, בשבוע שחלף מאז הצל המשיך לפרסם תוכן בעמוד שלו, ואף יצא כנגד כלי תקשורת שפרסם כי העמוד שלו נחסם.

גיא רולניק קשר בחשבון הטוויטר שלו בין שידור הפרק ובו עדותו של ג' לבין ההודעה של הצל, ולמעשה הסנקציות שהטילה פייסבוק לכאורה על העמוד המצליח שלו. לעת עתה, מדובר בהשערה בלבד, ואף אחד מהצדדים לא אישר שיש קשר בין הדברים. למעשה, לפחות כלפי חוץ לא נראה שעמוד הפייסבוק של הצל אכן נפגע באופן משמעותי, שכן הפוסטים שלו עדיין זוכים ללייקים, תגובות ושיתופים רבים.

לא ברור אם פייסבוק אכן הורידה לאליאסי את החשיפה באופן משמעותי בעקבות החשיפה בתוכניתו של רולניק. לאחרונה, בעלי עמודים פופולריים נוספים ברשת החברתית התלוננו על ירידה בחשיפה, וייתכן כי הרשת פשוט מנמיכה חשיפה לקבוצה גדולה של עמודים שנוטים לפרסם תוכן בעל אופי פוליטי. כמו כן, לא ברור האם נכונה הטענה כי בעבר פייסבוק נמנעה מלסמן את התוכן של אליאסי כבעייתי לאור הפופולריות שלו ברשת החברתית.

במידה והדברים נכונים, ניתן לראות במהלך מעין חזרה של פייסבוק ממדיניות שהיא לכאורה נקטה בה - התעלמות מפוסטים שהתוכן שלהם נחשב לבעייתי וכזה שעובר על כללי ההתנהגות בקהילה, רק כי הם שייכים לפרסונות שזוכות לפופולריות רבה ברשת החברתית.

"בספטמבר 2021 נחשף בארה"ב שלפייסבוק היו 'רשימות לבנות' של משתמשים שפייסבוק לא אוכפת את כללי הקהילה בחשבונות שלהם. כלומר, הם יכולים להעלות פוסטים שלא עומדים בכללים שלה. כלומר פייסבוק משקרת לציבור שהיא כלי דמוקרטי בשעה שהיא כלי שנתן כוח והעדפות לאנשים מקורבים חזקים וחשובים", מסר רולניק בתגובה לפניית mako וצירף חלק ממצגת פנימית של הוול סטריט ג'ורנל.

"רצינו לדעת האם גם בישראל היו רשימות כאלה, ואז מסנן תכנים בברלין מיוזמתו אישר. הוא סיפר לנו על 'הצל' שיש לו מאות אלפי עוקבים. ⁠כאשר פנינו לפייסבוק עם הטענות של המסנן הם סירבו להגיב. ⁠יום לאחר השידור הצל התלונן בפוסט שחתכו לו את הצפיות ב-95%".

עוד המשיך רולניק: "כמובן שאין שום דרך לדעת האם זה נכון או לא נכון. כי זה הרי בעיית יסוד עם הפלטפורמות. האלגוריתמים והצפיות וההתנהגות של המשתמשים כתוצאה מהאלגוריתמים הם קופסא שחורה אטומה שהרשתות מסרבות לפתוח לרגולטורים, חוקרים ועיתונאים. המסמכים והעדויות מתוך החברה מסבירים היטב מדוע הם מסתירים את המידע".

מהצל נמסר בתגובה: "אחרי שראיתי את התכנית של כאן 11 לא הפסקתי לצחוק, מדהים לראות על איזה הנפצות והזיות הולכים כספי המיסים שלנו. לטעון שפייסבוק לא מצנזרים אותי ולא 'נוגעים' בפוסטים שלי זה אמין כמו להגיד שאני הצבעתי מרצ. במשך עשור חסמו אותי עשרות פעמים ועשרות פוסטים שלי נמחקו והצנזור על הדף שלי קיים הרבה מאוד לפני התכנית שלו אז שלא ייקח קרדיט. הזיה".

דוברת Meta בישראל מסרה שמדובר בטענה מופרכת.