המיקום : פינלנד, הלסינקי. מרכז המחקר והפיתוח של נוקיה. כן, היא עוד בעניינים, למרות שחטיבת הטלפונים המפורסמת שלה עברה השנה לידי מיקרוסופט.

נשלחתי לסקר את טכנולוגיית הרשת הסלולרית מדור 4.5 שפיתחה נוקיה, שצפויה להגיע בקרוב לישראל על ידי סלקום ולהתחרות ברשת הדור הרביעי של פרטנר (אורנג') בטכנולוגיית LTE, שכבר פעילה כפיילוט עבור עובדי החברה, וגם ברשת הדור הרביעי שתבנה פלאפון.

הייתי בטוח שמה שאראה יהיה הדגמה מרשימה אך צפויה לגלישה במהירות גבוהה יותר ברשת הסלולרית. טעיתי. לא שהיא לא מהירה - הרשת החדשה מהירה מכל דבר שהכרנו עד היום, ולא אתפלא אם בעתיד נשמע משפטים כמו "המחשב איטי לי, אני כבר אוריד את זה לסמארטפון". אבל היא לא רק מהירה, אלא הרבה יותר מזה. זה מה שקורה כשפתאום הטלפון מקבל חיבור לרשת במהירות של 450 מגה-ביט לשנייה ומעלה - פי שלושה מהמהירות של רשת הדור הרביעי של אורנג' ופי שניים ורבע מהאינטרנט הביתי הכי מהיר בישראל (200 מגה, הוט).

האינטרנט עובר לאנטנות הסלולריות

ישראל עוד תקועה ברשת הדור השלישי, אבל הדור הרביעי זה כבר עניין ותיק למדי. הוא הושק לראשונה על ידי טליה-סונרה השוודית ב-2009, וזמין ביותר מ-250 רשתות ב-92 מדינות. יש בו לא מעט חידושים לעומת רשתות הדור השלישי שאנו מכירים: מהירות הגלישה - עד 150 מגה-ביט לשנייה - גבוהה עד פי שלושה מרשתות הדור השלישי המהירות ביותר (42 מגה-ביט) ומהירות ההעלאה גבוהה עד 20. במהירויות כאלה אפשר כבר לגלוש בדרכים ממש כמו בבית, ואפילו לשדר וידאו חי באיכות HD ויותר מהסמארטפון. 

אם הדור הרביעי קיים כבר חמש שנים, לא מפתיע שיש מי שמנסים למצוא את היורש. נוקיה קוראת לזה LTE-Advanced, או דור 4.5. זו רשת שמסוגלת לשרת עומסים אחרים לגמרי. לצורך העניין, בכל מכונית על כביש פקוק יוכל כל נוסע (לא הנהג!) לצפות בווידאו מהרשת כדי להעביר את הזמן. הבשורה הגדולה שקיבלתי שם, במעבדות שבצפון הקפוא, היא שבדור 4.5 כל אנטנה סלולרית הופכת בעצמה לשרת - מעין ענן פרטי של המשתמשים הקרובים ברשת הסלולרית. במלים אחרות, בכל הקשור להורדת תכנים מהאינטרנט, השרת שבאנטנה יודע לזהות תכנים פופולאריים מהרשת ולאכסן אותם אצלו.

ברגע שמשתמש מקיש על התוכן, התוכן יורד אליו ישירות מהאנטנה הקרובה, במקום ממחשב מרוחק שבינו לבין המשתמש מפרידים עוד כמה אנטנות וכבלים. הדבר מבטל לחלוטין כל המתנה, טעינה, גלגל מסתובב וכו' - המשתמש לוחץ "פליי" והסרטון מתחיל באופן מיידי. זוכרים את הפקק מקודם? אז לא רק שכל מכונית בו יכולה לצפות בווידאו מהרשת, אלא שהווידאו יגיע מהאנטנה הסלולרית שליד הכביש, מה שיקצר את זמן הטעינה הראשונית שלו עבור הנהגים ויוריד מהעומס על רשת הסלולר באזורים הסמוכים.   

אפליקציות שמורידות עומס

מעבר למהירות מטורפת ויכולת "לבודד" חלק מהרשת כדי לחסוך בעומסים מכלל המשתמשים, בכל שרת ברשת דור 4.5 קיימת פלטפורמה של אפליקציות. לא, לא כאלה שצריך להוריד למכשיר האישי, אלא אפליקציות שרצות על הרשת עצמה בלי שבכלל נשים לב. לכן, קוראת להן נוקיה "אפליקציות שקופות" (Transparent Apps) או "אפליקציות נזילות" (Liquid Apps).

מה הן עושות? הדוגמא הכי טובה שנוקיה הראתה היא משחק כדורגל באצטדיון - כמו שאנחנו יודעים, כשעשרות אלפי אוהדים מגיעים לאצטדיון, הדבר מכביד מאוד על הרשת הסלולרית. הרשת הזו יכולה להתמודד עם המצב מכיוון שהאפליקציה השקופה, הפועלת על האנטנה עצמה, יודעת לנתב את איזורי הכיסוי של הקליטה לפי הצרכים בשטח - כלומר: בזמן הכניסה לאצטדיון, כאשר רוב האנשים דחוסים בשערי הכניסה, האפליקצייה מזהה את המצב ומנתבת יותר משאבים לנקודה בה נמצאים האנשים. בעומסים כבדים יותר היא אף מסוגלת לנצל כוח של אנטנה אחרת באזור סמוך שבו אין עומס.

הפלטפורמה של האפליקציות השקופות היא פתוחה, וכל המפתחים מוזמנים לפתח יישומים שיעזרו לרשת הסלולית לפעול ביעילות מקסימלית. נוקיה מקווה שכך שירותי הסלולר יהפכו לאמינים ויציבים יותר, ויוכלו להוות תחרות אמתית לרשתות התקשורת הקוויות, כמו אלו של בזק והוט.

דברים רבים שהובטחו לנו בטכנולוגיות קודמות יוכלו להפוך סוף סוף למציאות - שיחות וידאו באיכות HD מלא בלי דיליי, הורדת תוכן במהירויות של עשרות מגה-ביט לשנייה ופתרון לעומסים במקומות צפופים.

בינתיים, קיימת רשת כזו רק בקוריאה הדרומית. באירופה מוקמות כמה רשתות נסיוניות, כמו זו הפועלת במעבדות נוקיה בפינלנד, אך הן טרם החלו לפעול רשמית. בישראל, כאמור, מוקמת רשת כזו על ידי סלקום, אך ייקח זמן עד שהיא תצא לפועל בשל העובדה שמשרד התקשורת טרם אישר הפעלת רשתות דור 4 ומעלה בארץ, ולאישור הזה מחכות סלקום, פרטנר ופלאפון. 



הכותב היה אורח סלקום במעבדות נוקיה.