השגריר הרוסי לאירופה צוטט היום כמי שאומר שהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה לא תפרוץ בחודש הקרוב, לאחר שאתמול דוח כי כוחות רוסים עזבו את הגבול. עם זאת, בעולם מתקשים לסמוך על הצהרות הקרמלין אחרי שבמערב טענו כי הפלישה הרוסית מתוכננת להתקיים היום. אמש דווח גם על מתקפת סייבר נגד אתרי אינטרנט באוקראינה.

חברות הייטק ישראליות רבות מסתמכות על שיטת האאוטסורסינג, מיקור חוץ, ומעסיקות כ-15 אלף באוקראינה. אחת המעסיקות הישראליות הגדולות באוקראינה, וויקס (Wix), שמחזיקה שם 1,000 עובדים מקומיים, הטיסה כמה מאות עובדים יחד עם בני משפחותיהם לטורקיה לתקופה של שבועיים בעקבות המצב הביטחוני. בחברה אומרים ל-mako כי לאחר שבועיים יבחנו שוב את המצב ויקבלו החלטה, וכי קיבלו על כך תגובות מרגשות מאוד מהעובדים.

חברת גלאסבוקס (Glassbox) הישראלית החליטה להציע לכל עובדיה באוקראינה לעזוב את המדינה למדינה שכנה או לישראל, על חשבון החברה - טיסות, לינה ועוד. החברה שמונה 320 עובדים, מעסיקה באוקראינה 15 עובדים בתפקידי מפתחי פרונט אנד ואנשי QA. רק לפני חודשיים נסעו עובדים בחברה לביקור של שבוע באוקראינה כדי לפגוש אותם.

"מה שקורה שם כרגע הוא שיש חשש מצד אחד, ומצד שני יש תקווה גדולה שהדבר הזה יעבור ושום דבר לא באמת יקרה", מספר ירון גואטה, CTO בגלאסבוקס. "המלצנו להם בחום רב, שאנחנו מאוד רוצים שהם יגיעו לישראל, כך גם נוכל להכיר יותר טוב את האנשים שאנחנו עובדים איתם מרחוק ברמה יומיומית. לא הגבלנו את זה בזמן, הם יכולים להגיע לישראל לכמה שבועות, אנחנו לא יודעים כמה זמן זה הולך להימשך, במידה ויקרה משהו".

גואטה הוציא את המייל היום לעובדים באוקראינה, לדבריו כרגע הם שוקלים את זה ואין עדיין תשובות סופיות האם מישהו מתכנן להגיע. "הם מעדיפים להישאר שם, במיוחד בתקופות האלה, אבל בינתיים יש אי ודאות ומחכים לראות מה יקרה", אומר גואטה. "מה שכן, התגובות מהם חיממו את הלב. גם אם הם לא יגיעו, זה חשוב שידעו שיש להם את האופציה. ברגע שמגיעים לסיטואציה כזו, נופל האסימון שאנחנו באמת חברים. יש שם אנשים שעובדים איתנו כבר 5 שנים והם עובדים ישראלים לכל דבר ועניין".

ירון גואטה, גלאסבוקס (צילום:  יח"צ)
ירון גואטה, גלאסבוקס | צילום: יח"צ

חברת BigID מעסיקה כמה עשרות עובדים באוקראינה, רובם בתפקידי פיתוח. "אנחנו מאוד אוהבים לעבוד איתם, זו קבוצה מאוד חזקה מבחינה טכנולוגית. הם דומים לנו מבחינה תרבותית ונוח לעבוד איתם", אומר נמרוד וקס, מייסד שותף בחברה ומנהל הפעילות בארץ. "אנחנו בקשר איתם כבר כמה חודשים כשכל העניין התחיל להתחמם. הכנו תוכנית שכוללת אפשרויות של פינוי במצבים שונים – גם בתוך המדינה, גם למדינות שכנות כמו פולין ובולגריה וגם לישראל. היתרון של פולין היא שאפשר להגיע לשם בנסיעה באוטו והעובדים יכולים להרגיש שם בנוח".

לדבריו, לפני שבועיים-שלושה הייתה נכונות של 70 אחוז מהעובדים לעזוב אם משהו יקרה, אבל ככל ש"האירוע מתקרב", הלחץ קצת יורד. "נראה שאנשים נרגעו, זה נובע בעיקר מהשוני בין מה שרואים מבחוץ לבין מה שקורה במדינה. אנחנו מכירים את זה בהוויה הישראלית, אנחנו חברה גלובלית וכשיש אירועים ביטחוניים, בעולם יותר דואגים לפעמים. עדיין יש כמה בודדים שהחליטו לעזוב לפולין ואנחנו עוזרים להם לשכן אותם ואת משפחותיהם במלונות או דיור זמני אחר".

נמרוד וקס, BigID (צילום: רועי שור, יחצ)
נמרוד וקס, BigID | צילום: רועי שור, יחצ

חברת ורביט (Verbit) מחזיקה 37 איש באוקראינה שמועסקים בחוזה קבלני ישירות מול החברה הישראלית. "בהתחלה אנחנו הישראלים נורא נלחצנו, וכל הצוותים שם היו מאוד רגועים", מספרת רותי בן אשר לביא, VP HR EMEA בוורביט. "בשביל להבין את התחושות יותר לעומק, ניהלתי שיחות עם הצוות שלי שנמצא שם, שאמרו שיש מצב חירום כבר מ-2014 ולא נלחצו. אבל אנחנו מכירים קצת מצבי חירום, ולא רציתי שזה יתפתח במהירות ולא נהיה מוכנים".
החברה מציעה לעובדים מענק מעבר, שיכלול שכר דירה לחודש במדינה נבחרת: "גיבשנו רשימה של מדינות מסוימות שניתן לעבור אליהן, אבל זוהי רק המלצה ולא נקבע למישהו לאן להעביר את המשפחה, הם יוכלו לקבל את המענק עבור כל מקום שיבחרו".

רותי בן אשר לביא, וורביט (צילום:  יח"צ)
רותי בן אשר לביא, וורביט | צילום: יח"צ

יאיר טל, מנכ"ל חברת BLEND, מוסיף: "המשרד שלנו באוקראינה קיים משנת 2012. העובדים הם עובדי חברה ויש להם את כל הזכויות כמו לכל עובד אחר, לכן יש לנו את האחריות לדאוג להם ולבני המשפחות שלהם. ברגע שהבנו שהגזרה מתחממת פתחנו חדר מצב והתחלנו להיערך. הודענו לכלל העובדים כי יש להם את האפשרות לעבור לעבוד מכל מקום בו הם ירגישו בטוחים ונתנו להם אפשרות לעבור לעבוד מהמשרד שלנו ברומניה או בלבוב.

יאיר טל, BLEND (צילום: blend)
יאיר טל, BLEND | צילום: blend

בנוסף, הבנו שבמידה ותהיה פלישה יתכנו שיבושים בקווי טלפון ואינטרנט ולכן סידרנו גם קו טלפון רגיל וגם תקשורת לוויינית כדי שנוכל להיות איתם בקשר. כרגע אנחנו עוד לא רואים עובדים ש'בורחים' אבל יש כמה יחידים שעברו לעבור במדינות שונות באירופה. אנו עוקבים אחרי ההתפתחויות ואנו זמינים לסייע להם בכל אשר יחליטו".

חברת Stampli מעסיקה באוקראינה 11 עובדים. "אנחנו מופתעים לשמוע שהם די אדישים, לא מתרגשים מהמצב. זה מזכיר שפה יש טילים בב"ש, אבל בתל אביב עסקים כרגיל", אומר עדו פלג, סמנכ"ל תפעול של החברה. "יש לנו תוכנית מגרה של רילוקיישן בתוך אוקראינה לעובדים שלנו בקייב. כל מי שירצה יוכל לעבור לבית מלון לתקופה בלתי מוגבלת עם משפחתו לאזור הגבול של פולין. בינתיים היה אחד שביקש לעבור לשבוע, אבל היום חזר בו. אולי בגלל הסוג של רגיעה מסוימת שקרתה שם".

חיתוכים 221221- עדו פלג (צילום: יחצ סטמפלי)
צילום: יחצ סטמפלי

פלג מציין כי בחג המולד הם נסעו לאוקראינה לבקר את הצוותים שם. "אנחנו בקשר יומיומי איתם, עכשיו גם גייסנו אשת HR מקומית, שתטפל בכל העניינים האישיים שקשורים לרווחת העובדים שם", הוא מוסיף.