בסוף השבוע בא לסיומו עידן שלם בהיסטוריה של האינטרנט, כאשר Grooveshark, שירות המוזיקה החינמי הגדול האחרון, נסגר באופן פתאומי לאחר 9 שנות פעילות.

למי שלא הכיר, Grooveshark הוקם ב-2006 והחל מ-2008 הציע למשתמשים גישה כמעט לכל שיר שקיים ברשת באמצעות נגן מקוון עם מנוע חיפוש מובנה. גולשים יכלו להיכנס לאתר, לחפש שירים, להאזין להם ללא הורדה, להרכיב רשימות השמעה ולשתף את העדפותיהם עם חברים דרך רשתות חברתיות ודרך גרובשארק עצמו.

אתר Grooveshark
סוף עידן. Grooveshark

אך המודל של גרובשארק סיבך את החברה בצרות: ההתעקשות שלה, לפיה יש לתת לגולשים את היכולת להקשיב לכל שיר שקיים ברשת, בלי לשלם על כך כלל, היוותה הפרה של זכויות יוצרים. גם ההשתלה של כמות פרסומות קטנה כדי לממן את פעילותה הפכה את הפרת הזכויות לגרועה יותר, שכן היא מרוויחה כסף מהפצת תוכן פיראטי. החברה נתבעה על ידי כל חברות המוזיקה הגדולות, למשפטים שארכו שנים ורוששו אותה מהכנסותיה המעטות, עד שלאחרונה הגיעה לפרשה עם החברות.

במסגרת הפשרה, ויתרו החברות על המשך תביעותיהם הכספיות מהחברה, שהגיעו למאות מיליוני דולרים, ובתמורה סגר הסטארט-אפ, שסך כל ההשקעות בו במשך העשור האחרון עמד על 4.7 מיליון דולר בלבד, את האתר, מחק את כל מאגר המוזיקה ששמר ומסר את השליטה באתר ובאפליקציות שלו לידי החברות.

באתר השירות פורסמה הודעה, לפיה "למרות כוונותינו הטובות ביותר, עשינו טעויות רציניות מאוד. נכשלנו בהבטחת רשיונות מבעלי הזכויות על כמות המוזיקה האדירה בשירות. זה לא היה נכון. אנו מתנצלים". ההודעה ממשיכה: "בזמן ההשקה שלנו, מעט שירותי מוזיקה סיפקו את החוויה שרצינו להציע - וחשבנו שמגיעה לכם. לשמחתנו, זה כבר לא המצב. כיום ישנם מאות שירותים ידידותיים למעריצים ובמחירים נוחים, ביניהם אתם יכולים לבחור, ביניהם ספוטיפיי, Deezer, גוגל פליי, ביטס מיוזיק, ראפסודי, Rdio (היחיד ברשימה הפתוח רשמית בישראל) ורבים אחרים. אם אתם אוהבים מוזיקה ומכבדים את האמנים, הכותבים וכל יתר האנשים שמאפשרים לכם להאזין למוזיקה מעולה, השתמשו בשירות עם רישיון המשלם לאמנים ולמחזיקי זכויות אחרים".

חשוב לציין כי אכן, העולם השתנה רבות מאז פתיחתו של Grooveshark, ואפילו המתחרים שלו מהעידן ההוא כבר לא מציעים היום את אותו סוג שירות שהציע האתר הפופולארי: כך, לדוגמה, שירותים כמו Slacker ו-Rdio הפכו ממנועי חיפוש מוזיקה לשירותי רדיו, בהם אתם בוחרים ז'אנר או אמנים אהובים ומקבלים פלייליסט אוטומטי של שירים דומים, כאשר דילוג על שירים באופן חופשי עולה כסף; Deezer הצרפתי (שאמור להיפתח ceruc לישראל) הפך לאתר אחסון למוזיקה האישית; ושירותים רבים אחרים, כמו גוגל Play Music, משמשים כלא יותר מספריות מוזיקה אישיות המאחסנות בענן את השירים והאלבומים שרכש המשתמש ומאפשרת לו להאזין להם מכל המכשירים שלו בלי להעביר את הקבצים פיזית מאחד לשני.

בישראל זמינים מעט מאוד שירותי מוזיקה חוקיים, ביניהם האפליקציות של חברות הסלולר (פלאפון Musix, סלקום Volume ואורנג' MyBeat), חנות ה-iTunes של אפל ושירות Tidal של ג'יי.זי, שנפתח לארץ בשבוע שעבר.