רבבות מוחים נגד המהפכה המשפטית של שר המשפטים יריב לוין, אבל ההפגנות לא רק מתרחשות ברחובות ובכבישים, גם ברשת ישנה הפגנה ממשית, כאשר כמה מנהלי קהילות החליטו להשבית היום את הקהילה שלהם.

"היה לי חשוב להעביר מסר שגם עסקים עצמאים הם עסקים, וגם הם יכולים להשתתף במחאה. לדעתי אני הראשונה שהעליתי את השאלה הזו בקבוצה של מנהלי קהילות, 'האם אתם מתכוונים להשבית את הקהילה שלכם?'. נטע, מנהלת קבוצה אחרת, שאלה אותי אם אני מתכוונת להשבית, ואני חושבת שחשוב להשמיע את קול המחאה", אומרת רונית כפיר, שדרנית גלגל"צ לשעבר ומנהלת קהילה כיום, "נעים מאוד! עצמאיות מדברות עסקים".

רונית כפיר, מנהלת קהילת "נעים מאוד! עצמאיות מדברות (צילום: הודיה טולידאנו)
רונית כפיר, מנהלת קהילת "נעים מאוד! עצמאיות מדברות עסקים" | צילום: הודיה טולידאנו

כפיר מוסיפה ושגם באינסטגרם, שם יש לה 30 אלף עוקבים, התגובות היו מכבדות. "מובילי דעה ומפורסמים שיש להם השפעה לא מנצלים את הבמה שלהם לדעות פוליטיות, ואני חושבת שזו אחריות חשובה, לכן עשיתי את זה כבר בשבוע שעבר. כל הקיום שלנו פוליטי, צריך לערב פוליטיקה כשמשהו חשוב קורה. צריך להשמיע דעה במיוחד במקומות שיש לך השפעה".

חברתה של כפיר, נטע דגני, מנהלת את הקבוצה "ארצות הברית וקנדה - נטע דגני", המונה מעל 10,000 חברים, מסבירה למה חשוב לה לסגור את הקבוצה: "היא אמנם לא קשורה לפוליטיקה, אבל אנחנו כולנו חיים פה והכל קשור להכל. וכן, ההשפעה של ההפיכה השלטונית תזלוג אפילו לתרבות הפנאי של נסיעות לחו"ל שבהן מתמקדת הקבוצה. כבעלת קבוצה, יש לי יכולת להעביר מסר גם אם הוא לא קשור לקבוצה, ובמקרה הזה, שנוגע לעצם קיומה של מדינת ישראל, חשוב לא לשתוק. אני לא רואה הבדל בין סגירה של בית עסק פיזי לבין סגירה של נכס דיגיטלי. הקבוצה היא של ישראלים, וכישראלים כולנו צריכים להיות חרדים. אני חרדה. יש לי שני בנים בצבא. עוד בן שעומד להתחתן ולהקים משפחה. אני לא בטוחה שיש להם פה עתיד, וזה מפחיד אותי הרבה יותר מאשר לאבד כמה מאות עוקבים בשל הבעת עמדה".

נטע דגני, מנהלת את הקבוצה "ארצות הברית וקנדה - נטע
נטע דגני, מנהלת את הקבוצה "ארצות הברית וקנדה - נטע דגני"

קבוצות נוספות הודיעו על שביתה היום, למשל הקבוצה "מנהלות מותג יהלום" המונה 5,700 נשים. החברות בקבוצה זו הן מנהלות בכירות בתעשייה הישראלית, נשים שבדרך להפוך לעצמאות, וגם עצמאיות שכבר יצאו לדרך.

גלי הכרמלי, מומחית במיתוג אישי ומנהלת הקבוצה, אומרת: "רוב מנהלי הקהילות, ובכלל בעסקים, יגידו שזה פשוט לא כדאי לערבב פוליטיקה בעסקים בכלל ובקהילות במיוחד. לקהילות מצטרפים אנשים על בסיס עניין ולמידה משותפת בלי קשר לדעתם הפוליטית, והיא אינה מהווה במה לפוליטיקה".

מדוע החלטת להשבית את הקבוצה?

"ממספר סיבות. אין מנוס מלנקוט עמדה, גם אם היא לא מוצאת חן בעיניי כולן, והקהילה היא הבית שלי שיצרתי בחריצות והתמדה בשלוש השנים האחרונות. אני לא אשן בשקט אם אדע ששתקתי בזמן שהדמוקרטיה במדינה מתרסקת. וגם אם תהיינה כמה של יסכימו איתי ויפרשו מהקהילה, זה שווה את המחיר".

עוד היא מוסיפה: "100% מהקהילה הזו הן נשים. אנחנו הנפגעות הראשונות מצעדי החקיקה ההלכתיים שבבסיס ההפיכה המשטרית ומפגיעה בבית המשפט העליון.  כאישה שאוהבת נשים, לא אתן יד שהחופש שלי ייגזל על ידי ההפיכה המשטרית. אינני מגדירה את עצמי בתווית זו או אחרת, אבל תכלס? הזכויות של קהילת הלהט״ב הגיעו בזכות בית המשפט העליון".

מגובה בכוח של מנהלות בכירות בתעשייה, הכרמלי רותמת את כוחה לקרוא לממשלה לעצור את התהליך: "לא אשב בשקט מנגד. עליי להביע את מחאתי בכל דרך שתמנע מישראל להפוך לפסאודו-דמוקרטיה חלולה".

נאור נרקיס, מנהל אחת הקהילות המוכרות בקרב יוצרי תוכן בשם "התוכניסטים" המונה מעל 34 אלף משתתפים, הקים חברה בתחום התוכן שבונה קהילות דיגיטליות לתאגידים וחברות הייטק, וגם הוא השבית את קהילתו: "אני לא אשן בשקט אם אדע ששתקתי, בזמן שמשהו כמו הפיכת המדינה שלי למדינת הלכה דיקטטורית התרחש, וזה הרבה יותר גרוע מלהתמודד עם כמה אנשים שלא יסכימו איתי עם תגובות ברשת. ההפיכה המשפטית תאפשר לקדם בצורה פרועה חוקי דת שאנחנו רואים אותם מבצבצים מכל חלקי הקואליציה חדשות לבקרים. אם מישהו בממשלה חושב שהם יהפכו אותנו למדינת הלכה בפועל ואנחנו נקבל את זה - הם טועים בענק, תהיה תגובת מטוטלת אגרסיבית" אומר נרקיס, המכונה "התוכניסט".

"בגלל המהפכה המשפטית, הקמתי גם את קהילת 'ישראל נאורה' ששמה לה למטרה להפריד דת ממדינה ולקהילה הזו הצטרפו 3,000 איש בחודש האחרון".

נרקיס מסביר: "חשוב לי לסגור את הקהילה במהלך היום, כי זה מאפשר למסר שלי לעבור לעשרות אלפים, והמסר הוא לעצור, לנשום ולהקשיב. שהממשלה תעצור את המהפכה המשפטית שהיא דוהרת אליה תוך ההתעלמות מכל האזהרות. אני הולך ומפגין כמובן, אבל במרחב הציבורי אני בן אדם עם דגל כחול לבן ובמרחב הדיגיטלי זה מוכפל בעשרות אלפים. לאנשים שיש להם קהילות יש אחריות בעיניי וזה מימוש האחריות שלי".

נאור נרקיס (צילום: צוף פטרסון)
צילום: צוף פטרסון

נרקיס מתרגז במהלך השיחה, נשמע שהמחאה באמת מפריעה לו. הוא פעיל ויוצא להפגין בירושלים, אך רגע לפני, הוא אומר: "הדבר שהכי משגע אותי, זה שמדינות אחרות מתחננות לייצר כלכלות מתקדמות ורודפות אחרי אנשים בעלי הכישורים לקיים כלכלות כאלו, אבל נראה שממשלת ישראל עושה הכל כדי לפגוע בכלכלה, לדאוג שדירוג האשראי שלנו ירד, שנחשב למדינות שהדמוקרטיה בהן הדרדרה, כדי לתקוע אצבע בעין של האוכלוסייה הנאורה, ולקחת את כל העמל הרב שבנינו כאן כדי לבנות מדינת הלכה, עם בתי ספר חרדיים שמגדלים כאן דור שלא יהיו לו כישורים להתמודד עם עולם העבודה המודרני. החשש שלי הוא לא שישראל הופכת להונגריה - אלא שהיא הופכת להיות טבריה. מדינה חרדית ענייה עם בחירות פעם בארבע שנים, משמרות צניעות שמפטרלות ואפס דמוקרטיה מהותית".

לא כולם משביתים

מנגד, לא כולם מסכימים לסגור קבוצות. "סגירת קבוצת פייסבוק לצורך מחאה זה צעד הפגנתי לגיטימי", אומר רפי ברבירו מנהל קהילת מנהלי הקהילות Community Leadership Israel.

"אולם מצד שני, צריך לזכור שקהילה משמעותית היא מקום שבין היתר תכליתו לתת אפשרות לחברי הקהילה לפרוק, לדון ולשתף, ומנהל קהילה אמור לארח ולהכיל שיח ולא לסגור את כיכר העיר הווירטואלית".

"ממש כמו שמסעדות, בתי עסק ואף אתרי אינטרנט מסחריים סגורים לשעה או ליממה כצעד מחאתי. גם קהילה יכולה 'להיסגר', אך בניגוד לשאר, קהילה היא של כל חבריה ולא אמורה להישלט על ידי המנהל ודעותיו הפרסונליות בלבד. סגירה שכזו עלולה לגרום לאלו שאינם מרגישים צורך למחות להרגיש שהם אינם חלק מהקהילה".