בדרך כלל מנכ"ל טיקטוק שו זי צ'או בורח מאור הזרקורים, אבל כעת הוא עומד בפני הקונגרס האמריקאי ונאלץ לענות על שאלות הנוגעות לטיקטוק וביטחון לאומי. כל זאת על רקע מהלך הולך ומתחזק בארה"ב נגד טיקטוק, מתוך תפיסה שהאפליקציה הסינית מהווה סכנה ברורה לביטחון המדינה, אוספת מידע על משתמשים אמריקאים ומשתפת את המידע הזה עם הממשל הסיני. טיקטוק היא חברה בבעלות של חברת הטק הסינית ByteDance, שכבר הוכיחה בעבר שיש לה קשרים ענפים עם המשטר בסין.

בשבועות האחרונים טיקטוק ניהלה קמפיין אגרסיבי מאוד במטרה לשנות את דעת הקהל של הציבור האמריקאי ושל המחוקקים. מספר מדינות בארה"ב כבר אוסרות על עובדי מדינה להתקין טיקטוק במכשירים שקיבלו ממקום העבודה שלהם, וכעת הדיון עבר לשאלה האם לאסור את טיקטוק באופן גורף, לכל אזרחי ארצות הברית. חלק מהמצדדים באיסור על טיקטוק מצביעים על הודו, שאסרה את השימוש באפליקציה כבר ב-2020 לאור ריגול על משתמשים.

הפגנה נגד חסימת טיקטוק בוושינגטון (צילום: Alex Wong/Getty Images)
הפגנה נגד חסימת טיקטוק בארה"ב, בעת עדות המנכ"ל בקונגרס | צילום: Alex Wong/Getty Images

כחלק מהקמפיין של טיקטוק, מנכ"ל טיקטוק הופיע בפרופיל הרשמי של החברה. ב-Hoodie שהזכיר קצת את הלבוש של מארק צוקרברג, צ'או סיפר לגולשים שטיקטוק הגיעה ל-150 מיליון משתמשים חודשיים בארה"ב, ושטיקטוק עוזרת לעסקים קטנים ובינוניים לקבל חשיפה גדולה יותר, ובכך תורמת לכלכלה האמריקאית.

"מעולם לא ראיתי ראיות על כך שמידע שלנו הגיע לידי הממשל הסיני. בנוסף, אנחנו עובדים על כך שכל המידע של טיקטוק יישב אך ורק בתוך גבולות ארצות הברית" 

בנוסף, טיקטוק הכריזה כי היא נוקטת במספר צעדים דרמטיים על מנת לדאוג לכך שהמידע שהחברה אוספת על המשתמשים נשמר בארה"ב, ואינו יוצא לשרתים שנמצאים מחוץ לגבולות המדינה. צ׳או הצהיר בפני הקונגרס כי החברה מתכננת להשקיע 1.5 מיליארד דולר באבטחת הפרטיות של המשתמשים. לטענתו, טיקטוק עושה "משמעותית יותר" מכל רשת חברתית אחרת בהגנה על המידע של המשתמשים שלה.

מתרחק מהממשל הסיני

צ'או התחיל את העדות בהצהרה, שבה הוא ניסה להרחיק את החברה מהממשל הסיני. צ׳או סיפר שבייטדאנס אינה בבעלות הממשל הסיני, ושטיקטוק איננה חברה סינית. צ׳או טוען שהמידע של האזרחים האמריקאים יושב בשרתים אמריקאיים, ורק עובדים אמריקאים יכולים לגשת למידע הזה. עוד הוא טוען שמידע ישן שיושב על שרתים בסינגפור ימחק עד סוף השנה. בנוסף, צ'או הצהיר שטיקטוק מאפשרת גישה חסרת תקדים לקוד של האפליקציה, כך שחוקרים יוכלו לראות את הקוד ולהבין איך טיקטוק אוספת מידע.

צ׳או נשאל האם המפלגה הקומוניסטית הסינית יכולה להשתמש בטיקטוק על מנת להפיץ פרופוגנדה ולשנות מידע שניתן לחפש באפליקציה. צ׳או הכחיש כל גישה של המפלגה הקומוניסטית לקוד של טיקטוק, וכשנשאל האם ניתן לחפש תוכן כגון הטבח בכיכר טיאננמן, צ׳או אמר שניתן להעלות את התוכן הזה בחופשיות לאפליקציה.

"מעולם לא ראיתי ראיות על כך שמידע שלנו הגיע לידי הממשל הסיני" אמר צ׳או. "בנוסף, אנחנו עובדים על כך שכל המידע של טיקטוק יישב אך ורק בתוך גבולות ארצות הברית".

כשנשאל האם לעובדים של בייטדאנס בסין יש גישה למידע של משתמשים אמריקאים, צ׳או התחמק ואמר שאחרי שטיקטוק תסיים לבנות את פרוייקט "טקסס", הפרויקט שמעביר את כל שרתי החברה לארה"ב, לעובדים בסין לא יהיה גישה לאותו מידע.