עד שנעבור להתנייד במערכות תחבורה ציבורית חכמות בעתיד, אין לנו ברירה אלא לנסוע ברכב הפרטי, מה שיוצר לא רק גודש בכבישים, אלא גם מצוקת חניה. כמעט כל נהג מכיר את הסיטואציה הבאה: עד שסוף סוף נמצא מקום חניה פנוי, הנהג שוכח להפעיל את אפליקציית החניה - ומקבל דוח שיכול להגיע גם למאות שקלים. כעת בזכות שיתוף פעולה ראשון מסוגו בין שתי חברות טכנולוגיה ישראליות, הבעיה הזאת הולכת להיפתר.

שתי החברות הן WiseSight, סטארטאפ המפתח מערכות חכמות לניטור חניות של כלי רכב בערים שונות בעולם, והיילו (Hailo), המספקת מעבדי AI למכשירי קצה. הפרי של שיתוף הפעולה הזה הוא חיסכון של עשרות מיליוני שקלים על תשלום עבור קנסות חניה, מאחר שהמערכת המשולבת מסוגלת לזהות לוחית רישוי של כל מכונית שחונה בחניה מוסדרת של עיריות (כחול-לבן) ולשלוח התראות לנהגים שלא הפעילו את אפליקציות החניה.

היילו, שהוקמה בשנת 2017 על ידי בוגרי יחידת עילית טכנולוגית של חיל המודיעין, הפכה בשנת 2022 ליוניקורן לאחר השלמת סבב גיוס C בהיקף 136 מיליון דולר. היא מעסיקה כיום יותר מ-200 עובדים בתל אביב ובחו"ל, ואת המעבדים שלה ניתן למצוא במאות מוצרים בשווקים רבים, כמו ביטחון וערים חכמות, רחפנים, חקלאות ועוד. כעת החברה תספק את המעבדים שלה לחברת ל-WiseSight, ואלו יחליפו את מעבדי אנבידיה שהיו בשימוש.

בחברה מסבירים שבאמצעות מעבד HAILO-8, שישולב בתוך יחידת מחשוב קצה ממוזערת, ניתן לחבר עד 12 מצלמות ובכך לפרוס את המערכת של WiseSight בעלויות מינימליות ובאופן אמין ויציב. למעבד יש כוח עיבוד של 26 טרה-פעולות בשנייה (Tera Operations Per Second - TOPS) בצריכת הספק טיפוסית של 2.5 וואט, והוא מספק ביצועים גבוהים במיוחד ומאפשר להפעיל יישומי למידה עמוקה (Deep Learning) מתוחכמים.

"באמצעות המעבדים של היילו, המערכת שלנו מזהה ברמת אמינות של 100% את כלי הרכב שחונים בחניות כחול לבן בערי ישראל ומפעילה תהליך שבסופו הנהגים שלא הפעילו את אפליקציית החניה עושים זאת ומשלמים עבור החניה. כך נחסוך לנהגים ולנהגות בישראל מאות אלפי קנסות בשנה", מסביר ארז רוקח, מייסד וסמנכ"ל פיתוח עסקי ב-WiseSight.

לאחר הזיהוי הראשוני של לוחית הרישוי, המערכת בודקת בצורה אוטומטית האם הנהג שילם על חנייתו באחת מהאפליקציות הפועלות בארץ (פנגו או סלופארק). אם היא מזהה שהנהג לא שילם על החניה, היא מתזכרת אותו לשלם על ידי שליחת הודעה. כמו כן, המערכת נגישה לפקחי החניה על גבי המסופונים עמם הם עובדים ומאפשרת להם לדעת מי מהנהגים לא שילם על החניה. כיום הפקחים מסוגלים לאתר רק כ-5% מהנהגים שאינם מפעילים אפליקציות חניה, ולכן השימוש במערכות של WiseSight והיילו יאפשר לעיריות להגדיל באופן משמעותי את הכנסותיהן מתשלום עבור חניה.

המערכת של WiseSight הותקנה עד כה בהצלחה ב-10 ערים בישראל, בהן כפר סבא, רמת גן, באר שבע, מודיעין, נתניה, אשקלון, ירושלים ועוד, וכן גם בערים שונות בארה"ב וצרפת. על פי נתוני החברה, כ-50% מהנהגים אינם מפעילים את אפליקציית החניה, ו-70% מהם מפעילים אותה בעקבות ההתראה. בחברה מדגישים כי הם לא גובים תשלום מפנגו ומסלופארק, אלא מעניקות את הטכנולוגיה כשירות לציבור.

לא די בכך בחיסכון הכלכלי, אלא שהמערכת יכולה גם לייעל את תהליך חיפוש החניה ולספק מידע בזמן אמת לעיריות על המקומות הפנויים. את המידע העירייה יכולה להנגיש דרך אתר האינטרנט שלה או באפליקציה ייעודית, ובכך לאפשר לנהגים לדעת בכל זמן נתון מהי התפוסה בחניות הרחוב ובחניונים בהם פרוסה המערכת.

"אנו רואים ביקוש הולך ועולה למעבדים של היילו, לצד הצורך ההולך וגובר בעולם בניטור וניתוח של וידאו בערים חכמות לצורכי בטיחות וביטחון האזרח", מסכם ירון עופר, מנהל הפעילות העסקית והמכירות של היילו בישראל, הודו וקוריאה. "המעבדים של היילו מאפשרים ניתוח וידאו מהיר, יעיל וחסכוני. אנו שמחים לשתף פעולה עם סטארטאפ ישראלי מוביל ולראות כיצד שילוב בין טכנולוגיות ישראליות זוכה להצלחה גדולה בארץ ובעולם".