באמצע חודש מרץ חשף אתר באזפיד שאינסטגרם שוקלת לפתח גרסה לילדים מתחת לגיל 13, שתכלול מערך פיקוח ובקרת הורים משופר. המהלך עורר סערה, וכעת ההתנגדות מחריפה: 44 תובעים כלליים של מדינות בארה"ב חתמו אתמול (שני) על מכתב לצוקרברג, בו ציינו את ההשלכות האפשריות של הצעד על בריאות הנפש ועל פרטיותם של בני נוער ושל ילדים. זאת, בהמשך לטענות דומות שהושמעו בפני צוקרברג בשימוע בקונגרס האמריקני ב-25 במרץ, בו הוא אף אישר שהתוכנית נמצאת בשלביה הראשונים.

"השימוש ברשתות חברתיות עלול להסב נזק לבריאותם וליציבותם הנפשית של ילדים, שלא מסוגלים להתמודד עם האתגרים הכרוכים בכך", כך כתבו התובעים הכלליים, שהבהירו שילדים לא בשלים כדי להבין אילו תכנים ראויים לשיתוף ברשת, או את עצם העובדה שאין אפשרות להחזיר את הגלגל לאחור אחרי פרסומם. "בנוסף, פייסבוק כשלה לאורך ההיסטוריה שלה להגן על רווחתם של הילדים בפלטפורמות שבבעלותה. התובעים הכלליים מבקשים להגן על אזרחינו הצעירים, והתוכנית של פייסבוק נוגדת את האינטרס הזה".

כיום, אינסטגרם לא מאפשרת את השימוש מתחת לגיל 13 – אך בפועל, היא לא מבצעת שום הליך אימות לגיל המשתמשים. בפייסבוק, שם כנראה מבינים שקהל המשתמשים מתחת לגיל 13 רחב ומבקשים להכשירו, טענו שאפליקציה לילדים בלבד תאפשר להורים אמצעים טובים יותר למעקב אחר פעילותם, והבהירו שהפיתוח מתבצע בליווי מומחים בהתפתחות הילד ומומחי אבטחה. "כמו שכל הורה יודע, הילדים כבר ברשת, ואנחנו רוצים לשפר את הסיטואציה הזו", אמר דובר מטעם פייסבוק לרשת החדשות CNN. בפייסבוק הבהירו שהם מצפים לעבודה משותפת עם מחוקקים ועם הרגולטורים, לרבות התובעים הכלליים, וציינו שגרסת הילדים לא תכלול פרסומות.

פייסבוק ואינסטגרם הן בוודאי לא הראשונות לפתח גרסאות מותאמות לילדים. באוקטובר 2020, כמעט שש שנים אחרי ההשקה בחו"ל, גוגל השיקה בישראל גרסת יוטיוב לילדים עד גיל 12 ("YouTube Kids"), שמציגה ממשק ידידותי יותר, תכנים מותאמים ומגוון אפשרויות לבקרת הורים – אך כן כוללת פרסומות שעלולות לחשוף את הילדים לתוכן לא הולם.

גם טיקטוק, אחת האפליקציות הפופולריות ביותר בקרב בני נוער, שילבה בשנה האחרונה מגוון אמצעים שמטרתם להגן על ביטחונם של הילדים שמשתמשים בפלטפורמה. באוקטובר הרחיבה טיקטוק את מערך בקרת המשפחה, שמאפשר להורים להגביל את התכנים שאליהם נחשפים ילדיהם בלשונית For You ואת זמן השימוש באפליקציה. בהמשך, טיקטוק הכריזה על שורת צעדים נוספים, כמו הגדרת משתמשים בגילים 13 עד 15 כפרטיים כברירת מחדל, וכיבוי האפשרות להוריד סרטונים אל המכשיר עבור משתמשים מתחת לגיל 16.