כתבת הענק שהתפרסמה ביום חמישי במגזין "ניוזוויק", וחשפה את מי שלטענת כתבת העיתון הוא ממציא המטבע הווירטואלי ביטקוין, עוררה סערה רבתי בתחומי התקשורת, הכלכלה והרשתות החברתיות. זאת בעקבות שלל ביקורות על הכתבה - החל מטענות לגבי אופי התחקיר שערכה העיתונאית ליה מקגרו גודמן, דרך קבילה על המסקנות אליהן הגיעה ועד למענות על רשלנות מכוונת לכאורה של העורכים שלא צנזרו קטעים בכתבה שחשפו כמעט כל פרט אישי אודות מושא הכתבה, דוריאן סאטושי נקאמוטו.

"ממציא הביטקוין", ליה מקגרו גודמן (צילום:  leahmcgrathgoodman.com, AP)
הוא אמר, היא אמרה ("ממציא הביטקוין", ליה מקגרו גודמן) | צילום: leahmcgrathgoodman.com, AP

 

מייד לאחר פרסום הכתבה החלו לנהור עיתונאים לביתו של נקאמוטו בלוס אנג'לס, אותו קל היה למצוא בעזרת התמונות והפרטים שנחשפו בכתבה של ניוזוויק. נקמוטו ניסה להתחמק מהעיתונאים, אך לאחר שהסכים לבוא עם כתב סוכנות הידיעות AP לארוחת צהריים ולמסור לו את גרסתו הוא הפך לנרדף במצוד של עשרות עיתונאים נוספים, שדלקו אחריו במכוניותיהם, רצו אחריו לתוך מעליות ודיווחו על מקום הימצאו ומעשיו בזמן אמת ברשת החברתית טוויטר.

לבסוף, כאשר הצליח לשבת עם כתב AP, הוקלט נקאמוטו מכחיש כל קשר לביטקוין. לטענתו, הכתבת הוציאה את דבריו מהקשרם, אולי בשל חוסר הבנה שנגרמה מהעובדה שהוא אינו דובר אנגלית כשפת אם. הוא הבהיר כי מה שניסה לומר לה אינו שהוא "כבר לא מעורב בביטקוין והוא הועבר לידי אנשים אחרים", אלא שהוא "כבר אינו עובד כמהנדס מחשבים".

עוד הבהיר באופן ברור למדי: "אין לי שום קשר לביטקוין ושום קשר לפיתוחו". 

צפו: נקאמוטו מכחיש כל קשר לביטקוין

 

עם זאת, סוכנות הידיעות הצליחה לקבל ממשטרת לוס אנג'לס תגובה בשם שני השוטרים שנקראו להרחיק את הכתבת מביתו של נקאמוטו לאחר שהטרידה אותו, ושני השוטרים מאשרים את גרסתה של הכתבת וטוענים כי לא ניתן היה להבין את דבריו אחרת.

עוד NEXTER כל הזמן בעמוד הפייסבוק

אך השאלה האם דבריו של נקאמוטו הוצאו מהקשרם או לא היא רק אחת הביקורות שהוטחו בכתבה. רבים התלוננו על הקלות בה חשף המגזין כל פרט אפשרי על חייו, כולל תמונה של ביתו, שלפי פרטים ידועים על ממציא הביטקוין עשויים להימצא בו 400 מיליון דולר במטבע הווידטואלי, ותמונה של מכוניתו בה לוחית הרישוי שלה ניתנת לקריאה. אם המגזין חשב שהבית הצנוע ובעליו החולה שווים מאות מיליוני דולרים, הגיוני היה לצפות מהם להסתיר את פרטי מקום מגוריו כדי למנוע ממנו להפוך קרבן לשודדים.

עוד ב-NEXTER:

בינתיים, התגייסה קהילת ביטקוין באתר רדיט לתרום לנקאמוטו - בביטקוין, כמובן. אחד הגולשים פתח ארנק ביטקוין על שמו של נקאמוטו, בהצהירו כי "אין לי שום מושג אם האדם הזה הוא סאטושי, אם כי זה נראה פחות ופחות סביר. עם זאת, זה לא משנה. אם האדם הזה הוא סאטושי, אז הכסף (שייתרם) הוא 'תודה' קטנה ולא ישנה לו שום דבר. ואם האדם הזה אינו סאטושי, אז הכספים האלה יהיו בבחינת 'מצטערים על מה שקרה לך', יסייעו בתשלום הטיפולים הרפואיים שהמשפחה מתמודדת איתם, כל הוצאות משפטיות שעשויות לבוא (בעקבות הגשת תביעה נגד העיתון) או כל דבר אחר". נכון לשעת כתיבת שורות אלו נתרמו לחשבון שנפתח לצורך העניין 45.5 ביטקוין, שהם כ-28,210 דולר או כ-98,200 שקל, והחשבון צפוי להמשיך לקבל תרומות לפחות עד סוף החודש.

"ממציא הביטקוין" הוטרד על ידי הכתבת?

ביקורת נוספת נגעה כמובן לתחקיר עצמו. מלבד הטרדה סדרתית של נקאמוטו ומשפחתו, נראה שהכתבת התבססה על חצאי עובדות של מה שיכול להיחשב ראיות נסיבתיות או צירוף מקרים כדי להוכיח שנקאמוטו הוא אכן יוצר הביטקוין המסתורי, אך שכחה לטפל בכל עובדה שלא תמכה בכך, כמו למשל הניגוד בין קנאותו של ממציא הביטקוין לפרטיותו לעובדה שלטענתה הוא השתמש לכל אורך הדרך בשמו האמיתי, כפי שכבר ציינו ביום חמישי.

ניוזוויק, מצידו, פרסם הודעה לפיה הוא עומד איתן מאחורי גודמן ומאמרה: "חשנו כי הוא חשוב. בעוד שהמטבע הווירטואלי הופך לפופולרי, הוא עדיין מסתורי ונדיף. זיהינו עניין ציבורי בביסוס כמה עובדות ליבה אודות ביטקוין ואספקת מידע טוב יותר לאלו שרוצים להשקיע בו כסף. התחקיר של גברת גודמן נערך תחת אותם סטנדרטים עיתונאיים ואתיים גבוהים שהנחו את ניוזוויק במשך יותר מ-80 שנה".

לדברי עורכי העיתון, "הדיווח של גודמן נבע מתוך החיפוש אחר האמת בנוגע לסיפור עסקי גדול, ללא שום סדר-יום זר. העובדות כפי שדווחו מצביעות לעבר תפקידו של מר נקמוטו בייסוד ביטקוין. טבעי ומצופה שגילוי חדשותי גדול כמו זה יצית דיון ומחלוקת. רבים מהסקופים העיתונאיים הגדולים ביותר גררו תגובה דומה. דיון שכזה הוא חלק מהתהליך הדמוקרטי וחיוני לתפקודה של עיתונות חופשית. ניוזוויק מחויב לקידום הרוח הזו של שיח פתוח. בה בעת, ניוזוויק מעודד את עמיתיו לעט ואת הציבור להתרכז בניתוח העובדות שבידינו ולא למהר להניח הנחות או לפנות לרגש".

העיתונאית עומדת מאחורי הסיפור שלה: