פייסבוק לא מפסיקה להפתיע בכל מה שקשור למדיניות הצנזור הלא עקבית שלה שלה. עירום – החוצה. גזענות, הטפה לגזענות ולאלימות – לא בהכרח החוצה. התמונה הזאת (שמופיעה במלואה בהמשך הכתבה, ומכילה עירום וגזענות, למי שמעדיף להימנע) מדגימה את זה.

צנזורה בפייסבוק (צילום: Olli Waldhauer)
צנזורה בפייסבוק | צילום: Olli Waldhauer

תמונות שמציגות אפילו מידה מינימלית של עירום (נשי בעיקר, כמובן) מוסרות מהרשת באחת, בעוד שפוסטים נוטפי שנאה לעתים נשארים באוויר ולא מפרים את המדיניות מבחינת פייסבוק. ואם חשבנו שזה קורה בקיצוניות בישראל, מסתבר שממש לא רק אצלנו.

בגרמניה ישנה בעיית זנופוביה (שנאת זרים) קשה, ולאחרונה התעורר שם גל מטריד במיוחד של שנאה ונאצה כלפי הפליטים מסוריה, שמבקשים מקלט במדינה. מדי יום עולים לרשת מאות פוסטים שקוראים להעיף אותם מהמדינה (ואנחנו מתנסחים בעדינות), ולא תמיד הם מוסרים מהרשת.

עירום חמור מגזענות?

בשבוע האחרון צלם גרמני בשם אולי וולדהוואר רצה להוכיח את הבעייתיות במדיניות של פייסבוק, בהתייחסות לסטטוסים כאלה. לשם כך, הוא העלה לרשת תמונה שבה אישה חשופת חזה עומדת מאחורי גבר שמחזיק שלט עם הכיתוב הגזעני "אל תקנו מקאנקן". בגרמניה מבינים שמדובר בהתייחסות גזענית לזרים, והכיתוב מתייחס לסיסמה מהתקופה הנאצית ובה קראו להחרים יהודים.

הוא כתב שאחד מהאנשים בתמונה (הגבר או האישה) מפירים את תנאי השימוש של פייסבוק, וצירף את ההאשטג #nippelstatthetze (פטמות במקום גזענות). שהתמונה הוסרה, כמה לא מפתיע, בתוך שעות ספורות. וולי הסביר בראיונות שהמטרה האמיתית שלו הייתה לגרום לפייסבוק להסיר את התמונה, בגלל הגזענות.

אך שלא בגלל זה התמונה הוסרה - פייסבוק הודיעה לו שהתמונה מפירה את המדיניות שלה נגד עירום. ואף מלה על הגזענות. "אני רוצה שפייסבוק תסיר תמונה לא משום שהיא מכילה עירום, אלא בגלל שהיא מכילה שנאה וגזענות", הוא אמר. אם כי פייסבוק מסירה תמונות על פי הדיווחים שהיא מקבלת מהקהילה, ויתכן כי רוב הגולשים שדיווחו עליה מחו על העירום, והתעלמו מהגזענות או פספסו אותה.

מאתגרים את פייסבוק

כך או אחרת, וולדהוואר הפיץ את התמונה מחדש דרך אתרים אחרים והיא הפכה לוויראלית. גולשים נוספים העלו את התמונה מחדש לפייסבוק ואפשר למצוא העתקים רבים שלה. הם איתגרו את הרשת החברתית להסיר אותה, בנימוקים של דברי שנאה וגזענות.

גולשים אחרים נתנו את הטייק שלהם להאשטג, כמו למשל גולש בשם שחק שפירא, שהעלה לטוויטר תמונה של היטלר עם שדיים נשיים חשופים.

אולי עצמו מבסוט למדי מהאופן שבו התמונה שלו נעשתה וויראלית ואמר ל-AFP שהוא חושב ש"זה נהדר שכל כך הרבה אנשים העלו את התמונה והראו שהם לא רוצים תמונות גזעניות בפייסבוק".

פייסבוק ספגה הרבה מאוד ביקורת קשה בגרמניה בגלל הסטנדרט הכפול שלה בנושא והבטיחה לעבוד בצמוד לרשויות כדי לטפל בנושא. על התמונה הזו הגיבו מהרשת החברתית: "פייסבוק אינה מקום לגזענות. תוכן כזה מפר באופן ברור את תנאי השימוש שלנו, ואנחנו מפצירים באנשים לא לנסות להשתמש בפלטפורמה שלנו כדי להפיץ דברי שנאה".