מהפכת ה-eSIM בישראל מתחילה רשמית: לאחר המכתב של שר התקשורת לחברות הסלולר הגדולות, שדרש מהן להציע חבילות eSIM גם בישראל - פלאפון היא החברה הראשונה שהתחילה להציע ללקוחות חבילה לכרטיס סים וירטואלי. על פי החברה כבר ניתן להצטרף לשירות ה-eSIM ללא עלות דרך אתר החברה, ללא צורך להמתין לכרטיס סים פיזי או להתקשר לשירות הלקוחות.

לצד פלאפון, חברות סלולר נוספות גדולות בישראל כבר הודיעו שיצטרפו למהלך וישיקו eSIM בקרוב גם כן. חברת פרטנר הכריזה על המהלך באמצעות פרסומת חדשה עם הפרזנטור סטטיק, וכעת, ניתן להתנייד או להצטרף לפרטנר באופן מהיר ומכל מקום, ללא צורך בכרטיס פיזי והמתנה לשליח וללא תשלום נוסף. השירות זמין החל מהיום בתהליך דיגיטלי קצר ונגיש במיוחד דרך אתר פרטנר.

גם הוט מובייל השיקה את השירות השבוע. "שילוב טכנולוגיית ה-eSIM הוא צעד גדול אליו נערכנו במשך זמן. ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, כך גם הצרכים של הלקוחות שלנו משתנים", מסר מנכ"ל HOT mobile, אילן ברוק. מבדיקה שערכה החברה, כ-35% מסך כל מכשירי הסלולר בישראל כיום כבר תומכים בטכנולוגיית eSIM. כמו כן, נזכיר שבישראל 2 מפעילות קטנות יותר מוכרות מזה תקופה ארוכה כבר eSIM - סקיי קול ו-WeCom.

בדיוק לפני שבוע הוציא משרד התקשורת את הבקשה לחברות בטענה שישנם קשיי קליטה שחוויים מפונים וחיילי מילואים בחודשים האחרונים. מנכל"ית משרד התקשורת הוסיפה במכתב: "בעידן בו בעלי מכשירי סלולר נעים כל הזמן ועלולים לחוות קשיים בקליטה או בסוגיות אחרות, עלינו לאפשר להם גמישות מירבית ונגישות ל-SIM וירטואלי, אשר לא יחייב עוד תלות בספק תקשורת סלולרית אחד בלבד. אירועי השבעה באוקטובר וכל השלכותיהם, הם ההוכחה לצורך באימוץ חדשנות גם בתחום הזה". העובדה שחברת פלאפון מוציאה בתוך שבוע בלבד את חבילת ה-eSIM שלה מוכיח כי טכנולוגית לא היה קושי אמיתי ומדובר בבחירה של אותן חברות להימנע מכך עד כה.

אילן סיגל, מנכ״ל פלאפון (צילום: רמי זרנגר)
אילן סיגל, מנכ״ל פלאפון | צילום: רמי זרנגר

בכיר באחת מחברות הסלולר הודה בשנה שעברה ל-mako כי המעבר ל-eSIM הוא די פשוט, אך החברות נמנעות מלעשות זאת ככל הנראה מטעמים כלכליים. ברגע שחברה כמו אפל תהפוך את כל המכשירים לסים דיגיטלי בלבד, הן יצטרכו ליישר קו ולאפשר חבילה כזאת. בסופו של דבר שר התקשורת עשה את העבודה עבור האזרחים וביקש מהם כאמור לשנות גישה.

בפלאפון מציינים כי החיבור עצמו הוא די פשוט. השירות, המתאפשר ללקוחות קיימים וחדשים, יעשה ישירות באמצעות סריקת QR באתר החברה ללא צורך להמתין לקבלת כרטיס סים פיזי, או להתקשר לשירות הלקוחות ולדבר עם נציגי החברה. ההצטרפות היא פשוטה ומהירה, כשכל לקוח יכול להיכנס לאתר, לבדוק אם מכשירו תומך בטכנולוגיה (למשל אייפון 11 ומעלה, גלקסי S20 ומעלה ועוד שלל מכשירים) ולהצטרף בקלות ללא עלות נוספת. הטכנולוגיה החדשה מאפשרת גם להגדיר קווים נוספים על אותו מכשיר – דבר שמיטיב בעיקר עם לקוחות עסקיים או כאלה שיש להם צורך ב-2 מספרים ומעלה. 

בשנה האחרונה השיקה החברה את שירות גלובל eSIM - חבילות eSIM לטסים לחו"ל במגוון חבילות הנתמכות בכ-170 מדינות ברחבי העולם. אולם, המחירים היו גבוהים מאשר חברות כמו airalo, שהפכה לפופולרית בקרב ישראלים הטסים לחו"ל. לצורך ההשוואה 1 ג'יגהבייט בפלאפון יעלה לכם 49 דולר, כאשר airalo לוקחת 4.50 דולר חבילה כזאת לארה"ב (16.50 שקל נכון לכתיבת שורות אלה). 

עוד השיקה החברה שירות eSIM המאפשר לתיירים המגיעים לישראל לרכוש את השירות טרם הגעתם לישראל ולגלוש ברשת המקומית מבלי להכניס כרטיס סים פיזי, עוד סממן שהטכנולוגיה הייתה קיימת כבר הרבה זמן אבל לא הוצע לישראלים.

מנכ"לית משרד התקשורת ענבל משש (צילום: משרד התקשורת)
מנכ"לית משרד התקשורת ענבל משש | צילום: משרד התקשורת

"השקנו היום בישראל את הדור הבא של עולם הסלולר", אמר אילן סיגל, מנכ"ל פלאפון והוסיף: "מדובר בבשורה טכנולוגית וצרכנית שמשנה את חוקי המשחק. מהיום הכוח עובר ללקוח - שיוכל לעבור בקלות, במהירות, באופן דיגיטלי וללא מתווכים, לחברה שמבחינתו היא עם איכות הרשת, מהירות הגלישה והשירות הטובים והאיכותיים ביותר".

מה היתרונות במעבר לכרטיס eSIM?

אמנם המחירים של החבילות לא משתנים בין כרטיס סים פיזי ל-eSIM, אבל מהפכת ה-eSIM בישראל יכולה להוביל להורדת מחיר של חבילות סלולר בתוך ישראל, שכן הדבר יחסוך למפעילות עלות של שליחת כרטיס פיזי. כמו כן, המעבר הזריז בין החברות אולי יגרום להורתד מחירים, והמפעילות אולי יצאו במבצעים לכבוד ההשקה. בנוסף, המעבר יביא גם להורדה של מחירי החבילות בחו"ל. לאחר שהצרכן יתרגל לקלות העבודה עם eSIM, אין סיבה שיקנה חבילה רגילה לחו"ל במאות שקלים.