מלחמת רוסיה-אוקראינה פרצה בסוף חודש פברואר והשפיעה רבות על העולם מבחינת כלכליות וביטחוניות, וגם על עולם ההייטק הישראלי, מפני שחברות ישראליות רבות מעסיקות עובדים באוקראינה.

"העבודה היציבה והשכר שאנחנו מספקים להם מאפשרים להם לתמוך במשפחות שלהם ולהתפתח בקריירה. כשפרצה המלחמה העובדים האוקראינים שלנו הופתעו. כולנו היינו צריכים להבין מה המשמעות, מאחר והעובדים הם חלק מאיתנו. אמרנו להם שאנחנו לא נוטשים אותם ושהם לא יאבדו את מקור עבודתם", מספרת רננה לוין, מנהלת משאבי אנוש בסטארטאפ אופטימוב. לא רק זאת שהחברה תמכה בעובדים מאוקראינה כספית, הם גם אפשרו להם תמיכה נפשית וליווי פסיכולוגי.

לדברי לוין, "כשחברות נמצאות בשלב של צמיחה עולמית הן מחפשות אנשים מקצועיים ואיכותיים. אנחנו מסתכלים על אוקראינה כחלק מאסטרטגיית הגדילה שלנו לשנתיים הקרובות, המטרה לגדול גם באוקראינה עם הרחבת היקף העובדים בתפקידים שכבר קיימים שם: DevOps, פיתוח ותפעול".

אופטימוב מפתחת טכנולוגיות שיווק מתקדמות, המאפשרות למותגים לפתח ערוצי תקשורת מותאמים אישית לכל לקוח, כדי למנוע חוויה של הצפת יתר במיילים, מסרונים ומודעות או הצגת מסרים סותרים. לחברה יש שתי סוכנויות באוקראינה - בקייב ובטויניצה, והיא מעסיקה במדינה שלושים עובדים, חלקם גם קודמו לתפקידי ראשי צוותים.

עובדים מאוקראינה, אופטימוב (צילום: פרטי)
עובדים מאוקראינה, אופטימוב | צילום: פרטי

האם המלחמה מפריעה לעובדים בתפקוד היום-יומי?

לוין: "בגלל המלחמה המון חברות מהעולם הפסיקו לעבוד עם אוקראינה, וגם המון פרויקטים שהגיעו מרוסיה הופסקו. זה גרם להיצע גדול יותר של עובדים, ועובדים רבים נוספים הגישו אלינו מועמדות. היו מועמדים שלא יכלו לעשות איתנו ראיונות עבודה בגלל אזעקות והרגענו אותם שייקחו את הזמן. חלקם אפילו חששו שלא תהיה להם הזדמנות נוספת, אך אמרנו לכולם שאפשר לחזור אלינו כשהם יוכלו. חלק מהעובדים נאלצו לנסוע למקומות מרוחקים, והמתנו להם שיתמקמו מחדש ואפילו יש לנו עובד שעבד חודש שלם בקייב מהמקלט.

מקום המסתור שבו התחבא העובד מרק, אופטימוב (צילום: פרטי)
מקום המסתור שבו התחבא העובד מרק, אופטימוב | צילום: פרטי

"עובדים רבים מספרים שהם נאלצים לעבוד תחת אזעקות. לאחד העובדים הפציצו את הבית אבל הם יודעים שאנחנו תומכים בהם מרחוק, מאפשרים להם את הזמן. עובדים אחרים חוששים למשפחות שלהם, חלק עזבו הורים מבוגרים שנשארו באזורים כבושים כמו חארקיב".

תמונה שצולמה מחלון הבית של אחד העובדים, אופטימוב (צילום: פרטי)
תמונה שצולמה מחלון הבית של אחד העובדים, אופטימוב | צילום: פרטי

ואיך תנאי העבודה שלהם?

"השכר נשאר לפי מדדי השכר של אוקראינה, אבל מרגישים ששוק העבודה שם גמיש יותר. אם פעם היה צורך לחכות לסגירה עם מועמד ולענות על התלבטויות, היום הגיוס מתנהל יותר מהר ובקלות".

אם לפני עידן הקורונה היינו נוהגים להגיע יותר למקום העבודה, אנשים יותר ויותר עובדים מרחוק ומבתיהם. אין ספק שהמלחמה האיצה והדגישה זאת יותר. כעת המיקום הגיאוגרפי לעיתים רבות הוא כבר פחות משנה.

"יותר חשוב לנו ההון האנושי ופחות מאיזה מרחב גיאוגרפי מגיע העובד. יש לנו משרדים בתל אביב, ניו יורק ואנחנו מתכננים לפתוח גם בבוסטון. במקביל אנחנו מגייסים ל'עבודה מרחוק' מאוקראינה, פורטוגל, שבדיה, ברזיל, פולין ומדינות נוספות" אומרת שגית מלכס גלסויין, VP People & Operations בסטארטאפ וולונט (Walnut), אשר מפתחת פלטפורמה לאנשי מכירות להדגמות של מוצרים דיגיטליים.

וולנט מעסיקה כמאה עובדים, ועדיין ממשיכה לחפש עובדים נוספים. כאשר הם חיפשו להתרחב, פנו לחפש גם באוקראינה, שם מצאו אנשי פיתוח איכותיים וזמינים במגוון תפקידים כמו מתכנתים, ראשי צוותים, תפקידים מעולמות הפיתוח.

"יש באוקראינה מועמדים רציניים ומושקעים שרוצים את העבודה. אנחנו רואים גם על העובדים הקיימים שלנו שהם מאמינים במוצר ורוצים להיות חלק מהחברה ותהליך הבנייה", אומרת מכלס גלסווין. "לא לחינם יש באוקראינה המון מעבדות פיתוח והמון נוכחות של חברות ישראליות. בחברה הקודמת בה עבדתי, פתחנו משרדים בקייב, שהגיעו להיקף העסקה של 50 עובדים. גם בימים אלו בוולנט אנחנו מגייסים עוד עובדים אוקראינים".

Vadym Nemchenko, וולנט (צילום: פרטי)
Vadym Nemchenko, וולנט | צילום: פרטי

מלכס גלסויין מגלה כי בגלל המלחמה הם לא יכולים לערוך אירוע חברה גלובלי, המפגיש בין כל העובדים ממדינות שונות פנים מול פנים. זאת, מכיוון שהעובדים הגברים מאוקראינה לא יוכלו לצאת מהמדינה ולטוס לאירוע בגלל איסור ממשלתי.

ליזה, ראשת צוות אוקראינית (צילום: פרטי)
ליזה, ראשת צוות אוקראינית שעזבה את המדינה ועובדת מפולין | צילום: פרטי

איך העובדים מצליחים לתפקד תוך כדי מלחמה?

"העובדים שם הם שחקני נשמה, העבודה מוציאה אותם מנטלית מהכאוס של היום-יום. יש עובדים שהעתיקו את מקום המגורים לאזורים מרוחקים ושקטים בתוך אוקראינה. יש לנו עובדת אוקראינית שעברה לפולין. מצד שני, יש לנו המון הכלה וגמישות כלפי הדרישות המשתנות מהצד שלהם. בתקופה הראשונית נתנו לכולם ימי חופש בתשלום, אפילו עזרנו להסיע אותם ולמצוא להם מקומות לינה על מנת להקל עליהם בזמנים המאתגרים שהם חווים. לצערנו, גם פה בישראל אנחנו עובדים עם אותם כלים כשיש הסלמה במצב הביטחוני, יש לנו עובדים מהדרום שהרגישו את סבב הלחימה האחרון".

חברת הגיימינג SciPlay יוצאת בימים אלו אפילו בקמפיין גיוס עובדים באוקראינה למגוון של תפקידי פיתוח וכן בתחום האמנות הטכנולוגית ואנימטורים. חברת הגיימינג מעסיקה 220 עובדים במרכז הפיתוח במתחם הבורסה ברמת גן ו-52 באוקראינה מתוך 700 העובדים בעולם, ומתרחבת במקביל בישראל ובאוקראינה על רקע הביקוש העולמי הגובר למשחקים אונליין.

"גייסנו בתקופה האחרונה שבעה עובדים אוקראינים שהצטרפו לחברה, ובמסגרת הקמפיין נגייס 17 נוספים. אנחנו מקפידים על כך שהעובדים האוקראינים יקבלו אותם תנאים בדיוק כמו כל עובדי החברה, כולל בונוסים ואופציות ותנאי רווחה" מספרת מעין אייזנר רוזנמן, סמנכ"לית משאבי אנוש ב-SciPlay.

עובדים מאוקראינה, Sciplay  (צילום: פרטי)
עובדים מאוקראינה, Sciplay | צילום: פרטי

"הם אמנם מקבלים דיווחים שהמצב בקייב ובמערב אוקראינה עדיין מתוח. יש אזעקות וחששות וכמובן שהלימודים לא מתקיימים עדיין כסדרם, אבל אזרחי אוקראינה עושים מאמץ גדול להמשיך בשגרה ככל שאפשר, גם בתנאים האלו", אומרת אייזנר רוזמן.