אדם הולנד - הפך למים
"Go Titans One" , אדם הולנד והשלט שמעודד את תוכנית הטלוויזיה האהובה עליו

האם ניתן לתבוע על מם מעליב? זה מה שמשפחתו של אדם הולנד, נער עם תסמונת דאון, הולכת לגלות. לאחרונה הגישה המשפחה מטנסי שבארה"ב, תביעה על סך 18 מיליון דולר בגלל מם שלטענתם גרם להם לנזק ועוגמת נפש.

התמונה המקורית צולמה עוד בשנת 2004 במהלך שיעור, אך היא הפכה לוויראלית בשנה שעברה והופיעה באתרים רבים ברשת בגלל השלט שאותו החזיק הנער. בשלט המקורי היה כתוב Go Titans One" (תוכנית טלוויזיה שהנער כנראה חיבב במיוחד). בתמונות הממים הרבות, השלט הוחלף להשמצות ובדיחות חסרות טעם וטאקט.

בואו לפייסבוק של נקסטר

"רגשית, זה היה הרסני עבור המשפחה", אמר עורך הדין של המשפחה לחדשות המקומיות בנשוויל. "(אדם) הוא איש צעיר מאוד אהוב ומאוד נאה ואני חושב שהוא לא מעריך באמת את הכאב שנגרם לו". למרות שהמשפחה לא יודעת מי המקור שהפיץ את התמונה מחדש, את האצבע המאשימה היא מפנה כלפי מספר אתרים, ביניהם אתר של תחנת הרדיו של פלורידה WHPT-FM.

המשפחה החליטה להתמקד בתביעה שלה בגורמים שלטענתם הפיצו את התמונה במטרה לגרום לה להפוך למושא ללעג, כשאותה תחנת רדיו היא הראשית שבהם.

עכשיו המשפחה תובעת שישה מיליון דולר משלושה גורמים שונים, 18 מיליון דולר בסך הכל. למרות המאמצים, ולמרות שאירגונים רבים עומדים מאחורי המשפחה, נראה שיהיה להם קשה מאוד להוכיח נזק ממשי בבית המשפט, אשר חייב להתייחס לחופש הביטוי על פי הסעיף הראשון בחוקה האמריקאית.

עו"ד לירון טאו מוסיפה, "על אף הרצון לאפשר חופש הביטוי ולייצר באינטרנט בידור וסאטירה, קיימת הזכות הבסיסית של הנער לשם טוב. החלפת התכנים בשלט שאחז לתכנים מבזים ומשפילים עשויה להתפרש כפרסום לפי חוק לשון הרע המהווה עוולה אזרחית.

לשון הרע לפי החוק בישראל הוא דבר שפרסומו עלול לבזות אדם בין היתר בשל מוגבלותו, גילו, מינו, מוצאו וכדומה.
מקרים מהסוג הזה, המגיעים לבית המשפט, עשויים להגדיר מחדש את גבולות חופש הביטוי ברשתות החברתיות ובאינטרנט בכלל ולקבוע מה מותר ומה אסור. כל זאת, מבלי להתייחס כמובן לזכויות היוצרים של התמונה, שכפי הנראה נלקחה ללא רשות מבעליה ומבלי שנתקבלה הסכמתם ע"י גולשים שונים ברשת, אשר עשו בה כרצונם. קיים קושי רב למצוא ברחבי הרשת את האדם שהעלה את התמונה או ביצע את תמונת המם, יש אפשרות לפנות אל הנהלת האתר בו הופצה התמונה ולבקש לאתר את הגולש, אך היא לא מחויבת לספק את המידע הזה. במקרה הנ"ל, ההורים הגישו תביעה כנגד האתרים בהם לטענתם הופצה התמונה וזאת לאור הקושי למצוא את המפיץ הראשוני. במידה והשימוש בתמונה נעשה ללא הסכמת בעליה הדבר מהווה פגיעת בזכויות יוצרים. גם אם לא מדובר בהפרת זכויות יוצרים והתמונה הועלתה לאינטרנט על ידי מי שצילם אותה, קיימת כאן פגיעה בפרטיותו של הנער ואף פגיעה בשמו הטוב".

*עו"ד לירון טאו, מנהלת פורום מסחר אלקטרוני וזכויות יוצרים ברשת במתחם פרקליטי IL

>> 24 אנשים שיותר חם להם מכם

>> פוטובומב: תמונת האינסטגרם שכמעט עלתה לכתבת ביוקר