תלונה של הפלסטינים לגוגל, שניסתה לעוות את המציאות, נתקלה בתשובה החלטית ונכשלה בניסיון לנצל את המצב לטובת ההסברה הפלסטינית.

לפני שבוע פרסם פורום העיתונאים הפלסטיניים הודעת גינוי נגד גוגל, לאחר שהתגלה כי הכיתובים המזהים את הישויות המדיניות שביו"ש ובעזה נעלמו ממפות החברה, ועתה מוצג כל השטח שממערב לירדן כישראל, כשרק קווים מקווקווים בגבולות יו"ש ועזה מספקים רמז להימצאות ישויות כאלו.

"זהו חלק מניסיון לקבע את קיומה של מדינת ישראל ולהעלים את קיומה של פלסטין. מטרת ההחלטה לנסות לסלף את ההיסטוריה, הגיאוגרפיה ועצם הזכאות של העם הפלסטיני על אדמתו ומולדתו תחת תכתיבי הלובי הציוני", נכתב בהודעה. "אנו מגנים את הפשע שבוצע על ידי גוגל במחיקת השם פלסטין, וקוראים לגוגל לבטל את החלטתה ולהתנצל בפני העם הפלסטיני".

הגדה המערבית ורצועת עזה

אלא שגוגל לא התנצלה ואף מיהרה להבהיר שאין בכוונתה להוסיף למפות את השם פלסטין. דובר מטעם החברה הבהיר הבוקר לאתר Engadget כי "מעולם לא היתה תווית 'פלסטין' במפות של גוגל. עם זאת, גילינו באג שגרם להסרת התוויות 'הגדה המערבית' ו'רצועת עזה'. אנו עובדים במהירות להחזרת התוויות האלו לאזור".

למרות הודעת הדובר, נראה שזה לא יקרה כל כך מהר: נכון לצהריים, התוויות המציינות את הגדה המערבית ורצועת עזה עדיין לא מוצגות - יותר משבועיים לאחר שנעלמו, לא ברור כמה זמן ייקח התיקון.

מפת גוגל מציגה את ישראל בלי ציון הגדה ועזה (צילום: גוגל)
הגבולות מוצגים, אבל אין אזכור לישויות המדיניות | צילום: גוגל

בינתיים, בטוויטר עלו אלפי ציוצים עם התגית PalestineIsHere ("פלסטין זה כאן"), במסגרת קמפיין שמנסה להפעיל על גוגל לחץ "להחזיר את פלסטין למפה", למרות שמעולם לא הופיעה בה באופן רשמי. במקביל, עשרות אלפי אנשים חתמו בימים האחרונים על עצומה שנפתחה כבר בתחילת השנה וקוראת לגוגל להוסיף את פלסטין למפה שלה. במצטבר הגיעה העצומה לכ-256,000 חתימות.

יש לציין כי גוגל כן מכירה בפלסטין באופן אחר: ב-2013, לאחר שהאו"ם העניק לפלסטינים מעמד של מדינה משקיפה, שינתה החברה את הכיתוב באתר שלה בדומיין ps הפלסטיני מ"השטחים הפלסטיניים" ל"פלסטין". בשירות המפות, מקפידה גוגל במקומות שנויים במחלוקת להציג את הגרסאות השונות לגולשים שונים, בעזרת היכולת לדעת מאיזו מדינה הם מגיעים והצגת גרסאות שונות של המפות עם גבולות שונים.