אייפון 7, גלקסי S, גלקסי נוט, וואווי P, וואווי מייט ועוד עשרות דגמים של החברות הגדולות ואלפים של מותגים פחות מוכרים מבלבלים לא רק אתכם. על פי סקר שנערך בשש מדינות, שבכל אחת מהן השתתפו בו 1,000 אנשים - המסקנה הייתה די ברורה: יש יותר מדי סמארטפונים.

צפו: מהו הסמארטפון הפופולרי בישראל? (צילום: חדשות 2)
סמארטפונים בחנות | צילום: חדשות 2

הנשאלים היו סבורים גם כי המכשירים מיועדים להחזיק מעמד רק שנים בודדות. זו אולי בעיית המפתח. המכשירים הופכים לסופר מתקדמים ומהירים, בזמן שהישנים נשחקים מהר מבחינת ביצועים וסוללה. בינתיים, אפליקציות הופכות לתובעניות יותר ולא עובדות טוב או בכלל על מכשירים ישנים, ככל שהגרסאות מתקמדות.

על הסקר אחראי ארגון גרינפיס, והוא נערך באמצעות האינטרנט, בהשתתפות בגירים מארה"ב (מקור האייפון), דרום קוריאה (ארצן של סמסונג ו-LG), גרמניה, רוסיה, מקסיקו וסין (ארצן של וואווי, שאומי, מייזו ושלל מותגי סלולר אחרים פחות מוכרים, וכן של מפעלים המייצרים עבור המערב).

בעוד אפל מקיימת אירוע אחד בשנה, ובו מתמקדת בדגם אייפון אחד או שניים, חברות אחרות כמו סמסונג ו-LG מציגות במהלך השנה עשרות דגמים בטווחי מחירים שונים, לשווקים שונים בעולם ועבור קהלים אחרים. מספיק ללכת לחנות המחשבים השכונתית או לאתר מכירות באינטרנט ולראות ערימות של דגמים שבחיים לא שמעתם עליהם.

הרציונל, יגידו לכן החברות, הוא לאפשר לאנשים לבחור דגם בתקציב שיתאים להם ולפי הצרכים שלהם (מצלמה טובה יותר, זכרון רב יותר וכולי). בפועל, קשה מאוד להבחין ולבחור בין כל דגמי הביניים שהם לא מכשירי הדגל.

אפשר למחזר?

מאחר שאנשים מחליפים סמארטפונים בתדירות קרובה יותר לגרביים מאשר למקררים, הם צריכים פתרון לסמארטפונים הישנים. רובם, לפי הסקר של הארגון הגדול ששם לעצמו לעודד מודעות לסביבה, סבורים שחברות הסלולר צריכות לתת פתרונות לתיקון קל של מכשירים תקולים, וכן אפשרות למחזר מכשירים ישנים.

חלק מהחברות במדינות מסוימות (כולל ישראל) אכן מציעות תוכנית שדרוג שבה מזדכים בסכום זעום של כמה מאות שקלים, עבור הטלפון הישן שעלה אלפי שקלים במקור, וכעת הולך למחזור או נמכר מחדש. אפל טוענת כי מיחזרה 40,000 טונות של מכשירים ב-2015, ואף הציגה לאחרונה את ליאם - רובוט שמפרק את האייפון לגורמיו, כך שיהיה אפשר למחזר את כל החלקים.