זוכרים את "אנגרי בירדס"? ברור שכן: בימים המוקדמים של האייפון, המשחק על מאבקן של הציפורים הצבעוניות בחזירים הירוקים המרושעים שגנבו להן את הביצים, היה אייקון התרבות הראשון שיצא מתוך תחום משחקי המובייל, הרבה לפני שזו הפכה לתעשיית ענק.

אם איכשהו לא עליתם על הרכבת הזאת בעשור וחצי האחרונים, אולי מוטב להזדרז: Rovio, החברה הפינית שאחראית על הלהיט, הודיעה כי היום (חמישי, 23.2) הגרסה הקלאסית של המשחק תוסר לצמיתות מחנות האנדרואיד. בעלי האייפון יוכלו עדיין לרכוש את המשחק בעבור דולר בודד - אבל על מנת להקשות על המשתמשים למצוא את המשחק, השם שלו ישונה מ-Rovio Classics: Angry Birds לשם הלא מזוהה והלא קליט -בכוונה -Red's First Flight.

נשמע משונה? זה לא קורה במקרה: ב-Rovio מבינים שההצלחה היחסית של הגרסה הקלאסית פוגעת בהם עסקית, בכך שהיא מזרימה את המשתמשים לגרסה ראשונית של המשחק, זולה מאוד ופשוטה - והם מעדיפים אותה על פני גרסאות אחרות ורווחיות יותר שהחברה מציעה במקביל. או, כפי שהם עצמם ניסחו זאת בציוץ, "ההשלכה של המשחק על פורטפוליו המשחקים שלנו".

עבור אלו שרכשו והורידו את המשחק, האפליקציה עצמה עדיין תפעל - פשוט לא ניתן יהיה להוריד אותה מחדש.

אבל מה קרה כאן בעצם? בשביל להבין את זה צריך להבין את המקום של "אנגרי בירדס" בהיסטוריה של משחקי המובייל, מאז יצא לשוק ב-2009. במונחי התחום, חלף לא פחות מנצח, וכריות רכות בדמות הציפורים כבר לא נמכרות בחנויות פינתיות לצד כריות בדמות אימוג'י של קקי מחייך. אפשר לומר שמבחינת Rovio כיום, "אנגרי בירדס" פשוט הגיע מוקדם מדי: אז, כשהתחום עוד היה צעיר, "אנגרי בירדס", כמו משחקים רבים אחרים של התקופה, פשוט נמכר בחנות של האייפון, ולימים גם של האנדרואיד, בסכום נמוך של דולר. אלא שמי שירש את מקומו בפסגה היו להיטי מובייל כמו "קנדי קראש", שכבר המציאו שיטות מונטיזציה מתוחכמות הרבה יותר.

angry birds, אנגרי בירדס  (צילום: OlegDoroshin, shutterstock)
אנגרי בירדס, הגרסה המקורית. לא רווחי כמו אלה שיצאו אחריו | צילום: OlegDoroshin, shutterstock

הסטנדרט הנהוג במשחקי קזו'אל למובייל כיום הוא שאת המשחק עצמו מורידים בחינם, את השלבים הראשונים עוברים בחינם - ואז, ככל שהמשחק נעשה קשה יותר - אם אתם רוצים להמשיך לשחק, אתם כבר תמצאו את עצמכם מוציאים כסף על עוד חיים, עוד יהלומים או מה שזה לא יהיה (השיטות האלו חלחלו במהרה גם לשווקים אחרים, והן הסיבה שמשחקים כגון "פורטנייט" ו -"Call of Duty: Warzone" ניתן להוריד בחינם).

הסטנדרט הנהוג במשחקי קזו'אל למובייל כיום הוא שאת המשחק עצמו מורידים בחינם, את השלבים הראשונים עוברים בחינם - ואז, ככל שהמשחק נעשה קשה יותר - אם אתם רוצים להמשיך לשחק, אתם כבר תמצאו את עצמכם מוציאים כסף

ו"אנגרי בירדס" פספס את החגיגה הזאת: משחקי ההמשך ש-Rovio הוציאו אמנם כבר השתמשו בשיטות מונטיזציה מתקדמות יותר מהמשחק החלוצי שלהם, אבל הם גם לא חלקו את מידת ההצלחה שלו. מעבר למהלך שתסכל, כצפוי, את אוהדי המשחק, מדובר גם בצעד מצער עבור כל מי שטרוד בנושא שהופך להיות יותר ויותר מדובר בתחום הגיימינג: נושא שימור המשחקים. זה הופך להיות יותר ויותר מורכב ככל שהתעשייה צועדת לדומיננטיות מוחלטת של עותקים דיגיטליים, ובעתיד הנראה לעין, גם גיימינג מבוסס ענן (כלומר, אפילו ללא הורדה של עותק דיגיטלי למכשירים הרלוונטיים).

"אנגרי בירדס" המקורי הוא אבן דרך בתולדות משחקי המובייל ויש לו חשיבות אדירה לתולדות הענף; ההסרה שלו משמעותית לא רק עבור היצרנים ועבור השחקנים אלא גם עבור כל מי שמתעניין בהיסטוריה של הגיימינג, לרבות מחקר של ממש. בינתיים, לפני כחודש דווח שפלייטיקה הישראלית מעוניינת לרכוש את Rovio בעבור כ-813 מיליון דולר. לפי Rovio, החברה נמצאת במשא ומתן גם עם מספר רוכשים פוטנציאליים נוספים, אך זהותם טרם נודעה.