אחרי שהגבילו את הפצת התחקיר השנוי במחלוקת סביב קשריו של ביידן עם אוקראינה: מנכ"ל ומייסד פייסבוק, מארק צוקרברג, ומנכ"ל ומייסד טוויטר, ג'ק דורסי, יידרשו להופיע בפני ועדת המשפט של הסנאט הנשלטת על ידי המפלגה הרפובליקנית, ולהעיד על הצעדים שנקטו כדי לצמצם את הפצת התחקיר. השימוע ייערך ב-17 בנובמבר (שלישי), שבועיים בדיוק אחרי הבחירות לנשיאות. עוד קודם לכן, ב-28 באוקטובר (רביעי), יעידו צוקרברג ודורסי לצד מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי בפני ועדת המסחר של הסנאט; השימוע יעסוק בפסקה 230, העוסקת באחריות שנושאות הרשתות החברתיות על התכנים שמתפרסמים בהן.

התחקיר של הניו יורק פוסט עסק ביחסיו של סגן הנשיא לשעבר והמועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן עם תאגיד האנרגיה האוקראינית בוריזמה; בתחקיר עלה שבנו של ג'ו ביידן, האנטר, שימש כחבר בדירקטוריון של התאגיד, וביידן ניצל את מעמדו כסגן הנשיא כדי לקדם את עסקיו של בנו. עם הפצת התחקיר לפני כשבוע וחצי פרצה בארצות הברית סערה פוליטית: טוויטר אסרה את שיתוף התחקיר, ופייסבוק הגבילה את הפצתו בטענה שהוא נתון לבדיקת אמינות מצד גורמי צד שלישי. בעקבות זאת, הרפובליקנים טענו כי הרשתות החברתיות מצנזרות דעות שמרניות והתגייסו לטובת המפלגה הדמוקרטית.

נציבות המסחר הפדרלית והתובעים הכלליים: גל תביעות נגד פייסבוק

חברות הטכנולוגיה הגדולות נמצאות בימים אלה תחת זכוכית מגדלת מצד גורמים שונים בממשל הפדרלי. רק בשבוע שעבר הגיש משרד המשפטים האמריקני תביעת הגבלים עסקיים רחבת-היקף נגד גוגל, בטענה שנהגה באופן אנטי-תחרותי כדי לבסס את המונופול שלה בתחום החיפוש, וכעת נראה שתביעות נוספות נגד פייסבוק עומדות על הפרק.

בשבוע שעבר (חמישי) דווח בוושינגטון פוסט כי התובעים הכלליים מ-47 מדינות ארצות הברית צפויים להגיש תביעת הגבלים עסקיים נגד פייסבוק כבר בנובמבר. בראש הועדה הדו-מפלגתית שהוקמה באוקטובר 2019 עומדת התובעת הכללית של מדינת ניו יורק, לטישה ג'יימס, חברת המפלגה הדמוקרטית. לפי הדיווחים, התביעה תיסוב סביב השיטה שנקטה פייסבוק כדי לגבור על מתחרותיה: רכישה איטית וזוחלת של מיזמים חדשים ומיצוב מעמדה כמונופול, וחסימת הגישה של מתחרותיה למידע על משתמשיה.

במקביל, גם נציבות המסחר הפדרלית (FTC) שוקלת להגיש תביעה נגד פייסבוק; חמשת הנציבים דנו בנושא בשבוע שעבר (חמישי). יו"ר הנציבות ג'וזף סיימונס פתח ביוני 2019 את החקירה המתמקדת ברכישות ובמיזוגים שביצעה הרשת החברתית, לרבות ההשתלטות על אינסטגרם בשנת 2012 ועל וואטסאפ בשנת 2014, כשביוני 2020 נפתחה בדיקה סביב הרכישה של GIFY. רק בשנה שעברה שילמה פייסבוק לנציבות קנס חסר תקדים בגובה 5 מיליארד דולר, במסגרת ההסדר בפרשת קיימברידג' אנליטיקה.

לפי המגזין "פוליטיקו", חקירת ה-FTC כוללת צוותים של משפטנים בתחום ההגבלים העסקיים, לצד כלכלנים ועורכי דין, שבוחנים את ההיתכנות המשפטית להגשת תביעה, לצד ההשלכות הכלכליות האפשריות של צעד זה. אם תתקבל ההחלטה להגיש תביעה נגד פייסבוק, יבחרו ב-FTC האם לפנות לבית המשפט הפדרלי ובכך לאפשר את הצטרפותם של התובעים הכלליים, או לערוך שימוע עצמאי במסגרת הנציבות.

כזכור, הממשל האמריקני ניהל חקירת הגבלים עסקיים מקיפה נגד פייסבוק, אמזון, אפל וגוגל, שהסתכמה בשימוע בועדת המשנה להגבלים עסקיים בקונגרס ב-29 ביולי. בשימוע העידו סונדאר פיצ'אי (גוגל), צוקרברג (פייסבוק), טים קוק (אפל) וג'ף בזוס (אמזון). מוקדם יותר החודש הוגש דו"ח הועדה הקורא לפירוק החברות ושבירת המונופולים שיצרו. פייסבוק כפרה באישומים וטענה שהרגולטור בארצות הברית יכול היה לעצור את הרכישות של אינסטגרם וואטסאפ, אך בחר שלא לעשות זאת. "רכישות הן חלק מכל תעשייה. וואטסאפ ואינסטגרם הגיעו לגבהים חדשים בגלל שפייסבוק השקיעה בהן מיליארדי דולרים", נמסר מטעם החברה.