עמוד האינסטגרם Eye on Palestine, בעל יותר מ-6 מיליון עוקבים, שהכיל תכנים פרו פלסטיניים ותמונות גרפיות קשות מעזה, נחסם אתמול. חשבון האינסטגרם התמקד בפרסום תמונות וסרטונים מעזה, כולל של פצועים, בהם ילדים. על פי NBC, החומר בדרך כלל לא אומת על ידי עיתונאים בינלאומיים, ולא ברור מי או כמה אנשים עומדים מאחורי פרסום החומרים.

העמוד המקורי לא נמצא כרגע באינסטגרם, אולם עמוד עם תכנים ושם זהה כבר עלה לאוויר, ויש בו נכון לכתיבת שורות אלו, יותר מ-110 אלף עוקבים. עמודים נוספים בעלי אותו שם, אך קטנים משמעותית, עולים בחיפוש גם כן. בנוסף, ל-Eye on Palestine יש גם פייסבוק, עם יותר מ-241 אלף עוקבים וחשבון טלגרם עם 462 אלף מנויים. חשבון הטוויטר שלהם גם מושבת, נכון לרגע זה.

eye on palestine (צילום: instagram)
eye on palestine | צילום: instagram

בנוסף לתכנים הפרו פלסטינים שהעמוד העלה, ב-7 לאוקטובר העמוד של Eye on Palestine היה לאחד העמודים הכי גדולים שהעלו תכנים הקשורים לטבח שנעשה ע"י חמאס. בשעות הראשונות של הרצח המתועב עלו אותם סרטונים קשים לצפייה שהסתובבו בטלגרם ובפלטפורמות אחרות שבהן הוא משתמש, ואפשרו לתומכי חמאס להלל את המעשים ולחלק ממשפחות הקורבנות לגלות בדרך אכזרית מה קרה לקרוביהם.

בעקבות זאת, מאז תחילת המלחמה, ישראלים רבים דיווחו על העמוד כמסית וקראו לנהוג כך, בין היתר בקבוצות וואטסאפ המוקדשות להסברה, ולאחר החסימה בירכו על הצעד ברשתות החברתיות. כך למשל נטלי דדון כתבה: "הלם: העמוד 'עין על פלסטין' עם 6 מיליון עוקבים שמלא באנטישמיות ופייק ניוז על ישראל נחסם על ידי מטא לפני זמן קצר. יש מצב שצוקרברג נתקל בפוסט שלי?!".

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎Nataly Dadon‎‏ (@‏‎natalydadon‎‏)‎‏

 

מהצד השני, היו כאלה שפירשו את חסימת העמוד כצנזורה פוליטית והשתקה של הקולות מעזה על ידי מטא.

יחד עם זאת, על פי תגובת מטא הרשמית - העמוד לא נחסם בגלל העמדות המסיתות נגד ישראל והמידע השגוי שהוא מפיץ. על פי דובר מטא העולמית, אנדי סטון, החשבון הושבת בגלל חששות אבטחה, לאחר שזוהו ניסיונות פריצה אליו. "חשבונות אלה ננעלו בתחילה מסיבות אבטחה, אבל אנחנו פועלים ליצור קשר עם בעלי החשבונות כדי להבטיח שיש להם גישה אליהם. לא השבתנו את החשבונות האלה בגלל כל תוכן שהם שיתפו", הבהיר.

ברקע: מחלוקות פנימיות בתוך מטא

השבוע נחשפו בוול סטריט ג'ורנל המחלוקות הפנימיות בתוך מטא בנוגע לטיפול עם התכנים שעולים בפלטפורמות שלה בזמן המלחמה, גם בין הצוותים בישראל לצוותים המוסלמים. דווח כי החברה מתקשה לנטר תוכן בשפה הערבית, במיוחד בשטחים הפלסטיניים, בין השאר משום שהמערכת של החברה לא הוכשרה מלכתחילה להבין את ההבדלים בין ניבים ערביים שונים, והביצוע היה גרוע יותר עבור הניב הפלסטיני. למטא הייתה גם חסרה עד לאחרונה מערכת אוטומטית לאיתור תוכן בשפה העברית, מה שעשוי להיות בניגוד לכללים שלה, לפי דוח מ-2022 הדבר הוביל לפחות אכיפה נגד פוסטים בעברית.

מטא פרסמה את הצעדים שהיא נוקטת לאחר מתקפת הטרור של חמאס נגד ישראל והתגובה של ישראל בעזה. החברה הדגישה כי תוכן שמשבח את החמאס, שהוגדר על ידיה כארגון מסוכן, או תוכן אלים וכזה שמציג אלימות בצורה גרפית, לדוגמה, אסור בפלטפורמות שלה, אולם לא ברור עד כמה היא מצליחה לאכוף את הכללים האלה בכלל ובזמן אמת בפרט.